11113
12:45 17.012018

Підсумки популярного шахового турніру «Різдвяне Мукачево»

Спорт 1799

Те, що Мукачево є шаховим центром не тільки Закарпаття, а й усієї України, відомо багатьом прихильникам давньої і мудрої гри.

____ ___ _____ 1

Тут відбуваються масові престижні турніри за участю міжнародних майстрів та гросмейстерів, ефективно діє дитяча шахова школа, здібні вихованці якої наполегливо торують собі дорогу до обласних шахових вершин. Вихованню талановитої молоді багато в чому сприяють місцеві спонсори й керівники міста, котрі надають шахістам усебічну фінансову та організаційну допомогу.

Мукачівці на зразковому рівні провели минулий спортивний сезон, організувавши цілий каскад першокласних турнірів, зокрема фестиваль «Мукачівське літо», кваліфікаційні турніри з нормою міжнародного майстра, дитячі чемпіонати області різних вікових категорій, Кубок Йозефа Реша, Йосипа Сотмарі, чемпіонати області серед ветеранів, Кубок Святого Михайла тощо.

На мажорній ноті розпочався в місті над Латорицею і новий, 2018 рік. Ще не згасли новорічні гірлянди та не стихли різдвяні дзвіночки, як сюди з’їхалися юні шахові таланти з різних куточків України, аби взяти участь у ХІІ традиційному шаховому фестивалі «Різдвяне Мукачево». Цей цікавий і корисний дитячий турнір був започаткований у 2007 році й відтоді проводиться щорічно. Змагання відрізняються масовістю та відмінною організацією, тож щороку в них беруть участь близько сотні майбутніх Каспарових і Карлсенів. У 2016-му, наприклад, грали 95 дітей, торік – 58. Цього року на старт вийшли 78 юних шахістів з Миколаївської, Одеської, Львівської, Івано-Франківської, Хмельницької та Закарпатської областей.

Захід провели 12–14 січня на базі Мукачівського центру дитячої та юнацької творчості. Згідно з програмою фестивалю, відбулися три окремі турніри. Два змагання серед дітей до 16 та до 12 років пройшли в 9 турів за регламентом швидких шахів, а третій – з блискавичної гри. У турнірі «А» грали 33 дітей до 16 років. Тут поза конкуренцією виявився головний фаворит, талановитий майстер ФІДЕ зі Львова Данило Мосесов, який з 8,5 очка здобув переконливу перемогу. «Срібло» із 7 очками дісталося його земляку Андрію Придуну. А от подальші дві сходинки турнірної таблиці посіли закарпатці – мукачівець Вадим Петровський та свалявець Ярослав Щербак (6,5 та 6 очок).

У турнірі «В» серед 42 дітей до 12 років домінували іванофранківці Олександр Васинда та Лукіян Хушпит – в обох по 8 очок. І в цих змаганнях закарпатці не залишилися без медалі: «бронзу» з 6,5 очка здобув Владислав Гурковський з Ужгорода.

А от у бліц-турнірі, в якому змагалися 28 гравців, найуспішнішими виявилися закарпатські хлопці. Беззаперечну перевагу над конкурентами продемонстрував Ярослав Щербак, який лідирував з першого до останнього туру й випередив на фініші головних конкурентів на цілих півтора очка. Результат переможця – 8,5 очка з 9 можливих. Друге місце в Данила Мосесова, а третє – у Вадима Петровського.

На урочистому закритті фестивалю «Різдвяне Мукачево» заступник міського голови та керівник шахової федерації Олександр Галай привітав юних шахістів із завершенням змагань і вручив переможцям турніру грамоти, медалі й цінні подарунки.

Аркадій ВОРОВИЧ

2____ _____ ___ 2

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах