11777
15:34 19.022018

Як на Закарпатті запалюються шахові зірочки

Спорт 1744

Виховання шахових талантів – справа нелегка. Як зародити в дитячій душі зацікавленість давньою грою, а потім трансформувати цей інтерес у повсякденну жагу оволодінням шаховими істинами? Досвідчені наставники мають свої шляхи до юних сердець і, безумовно, розуміють, що дітей у початковий період приваблює не пізнавальний, а ігровий статус шахів.

____ __ 10 _____ __

Керівники шахової федерації Закарпаття враховують цей важливий момент, і саме тому в календарному плані налічується багато різноманітних змагань. Це чемпіонати краю у різних вікових категоріях, масові дитячі фестивалі, командні змагання «Біла тура» тощо.

Як повідомлялося, нещодавно в Мукачеві відбувся всеукраїнський фестиваль «Різдвяне Мукачево». Минув місяць, і більшість обласних шахових надій знову зібралася в місті над Латорицею, аби взяти участь в чемпіонаті Закарпаття серед дітей до 8 та 10 років.

Змагання, як і зазвичай, виявилося масовим та пройшло на хорошому організаційному рівні. 48 юних талантів з Мукачева, Ужгорода, Сваляви, Хуста, Іршави та Рахова боролися за призові місця у двох вікових категоріях за регламентом швидких шахів у 7 турів швейцарської системи. Приємно було спостерігати, як шаховий клуб був вщент заповнений галасливою дітворою. Деякі з діточок, щоправда, лише недавно навчилися грати, але участь у серйозному обласному турнірі,безумовно, додасть їм наснаги в оволодінні премудростями давньої гри.

Приємною несподіванкою для організаторів став справжній шаховий десант з Хустщини. Цей район останні роки частенько піддавався критиці (і цілком заслужено!) за шахову бездіяльність, адже хустяни як діти, так і дорослі практично були відсутні на обласних змаганнях. І ось нарешті, шаховою справою в районі розпочала займатися відома шахістка Віталія Слава. Не нещодавній звітно-виборчій конференції вона пообіцяла пожвавити розвиток шахів в рідному місті. Свою обіцянку Віталія дотримала і привезла в Мукачево вісім своїх вихованців, з якими наполегливо займається у шаховому гуртку. Тож сподіваймося на відновлення у Хустському районі минулих славних шахових традицій.

Сам же чемпіонат, як і очікувалося, пройшов за жорсткої конкуренції головних фаворитів – юних ужгородців та мукачівців. Усі шість сходинок спортивного п’єдесталу вони поділили порівну. Загальну перемогу в турнірі з 6 очками святкував мукачівець Олег Сухан. Завдяки вищому коефіцієнту і особистій перемозі він випередив другого призера ужгородця Іллю Лабика (теж 6 очок). «Бронзу» з 5,5 очка здобув Владислав Гурковський з обласного центру. Серед дівчат з 5 очками перемогла основна фаворитка Марія Габор (Ужгород). На пів-очка від переможниці відстала мукачівка Марія Маслей, і на 1,5 очка – теж мукачівка Лілія Орос.

Серед найменших 8-річних шахістів трійку призерів серед хлопців склали Владислав Леньо (Ужгород) та мукачівці Іван Ондок і Ілля Федорович. Серед дівчаток найсильнішими виявилися хустянка Лейла Бабаєва, Софія Бойко та Марія Каракаш (обидві з Мукачева).

Аркадій ВОРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах