14963
12:05 2.072018

Ужгородські шахісти відсвяткували День Конституції України

Спорт 1773

28 червня 1996 року в Україні сталася знаменна подія. Верховна Рада затвердила Конституцію, за якою наші громадяни живуть уже 22 роки.

Центральна зустріч лідерів Михайла Балоги (справа) та Семена Найгебавера (зліва)

Не залишилися осторонь святкової події й ужгородські шахісти. 1 липня в шаховому клубі СЦД «Ювентус» відбувся бліц-турнір, присвячений Дню Конституції України.

Склад учасників виявився досить бойовий: 9 кандидатів у майстри та 8 першорозрядників, які змагалися за коловою системою. Початок турніру був дещо несподіваним. Стрімкий і потужний спурт – 8 перемог поспіль – здійснив ветеран Віктор Шталь, який нібито не входив до групи головних фаворитів. Назрівала сенсація, адже учасники наблизилися до турнірного екватора. Утім перша ж поразка вибила лідера з колії, він, як то кажуть, розклеївся і в наступних п’яти поєдинках зазнав гіркоти поразки, практично позбавивши себе шансів на призове місце.

А на чолі турнірної таблиці після цього опинилися головні фаворити Семен Найгебавер та Михайло Балога, у якого було на одне очко менше. У передостанньому, 16-му, турі лідери зустрілися в очній дуелі. Цей центральний поєдинок після напруженої та тривалої боротьби завершився перемогою Михайла Балоги, тож шанси вирівнялися. Останню партію обидва виграли й дісталися фінішу з 13,5 очка із 17 можливих. Довелося застосовувати додаткові показники, а вони завдяки особистій перемозі виявилися кращими в Михайла Балоги. Тож він і посів першу сходинку спортивного п’єдесталу. «Срібло» в Семена Найгебавера. Третє місце, відставши від перших двох призерів на одне очко, посів Володимир Рижонков.

У турнірі, як і зазвичай, грало багато ветеранів. Трійку призерів серед них склали досвідчені Аркадій Ворович, Віктор Шталь та Василь Ганзе. Усі призери в обох номінаціях отримали призи від організаторів змагання.

Другий місяць літа буде насиченим у шаховому плані. З 3 по 8 липня пройде масовий шаховий фестиваль «Мукачівське літо», 15-го у Виноградові відбудеться чемпіонат області серед збірних команд міст та районів, а 28-го в Ужгороді на залізничному вокзалі проведуть традиційний меморіальний турнір пам’яті Георгія Кірпи. Тож на шахівницях буде гаряче…

Аркадій ВОРОВИЧ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах