15058
14:33 9.072018

У місті над Латорицею пройшов міжнародний шаховий фестиваль «Мукачівське літо»

Спорт 2211

Ще якихось 12 років тому про надзвичайно популярний нині шаховий фестиваль «Мукачівське літо» ніхто в Україні й гадки не мав.

У 2007-му турнір відбувся вперше й одразу припав до душі його учасникам. Організувати подібний захід – кропітка та відповідальна робота, підвладна тільки справжнім професіоналам своєї справи.

Кілька сотень шахістів з різних куточків не тільки України, а й зарубіжжя щороку приїжджають у гостинне місто над Латорицею. Їх приваблюють не лише мальовничі навколишні краєвиди, своєрідні архітектура та культурно-історичні традиції, але й можливість позмагатися із сильними суперниками, чудові та затишні умови для спортивної творчості. «Фішкою» турніру є те, що він доступний будь-якому контингенту гравців – від досвідчених гросмейстерів до дошкільнят, котрі лише роблять перші кроки у своєму спортивному житті.

Наприклад, в основному турнірі А грають шахісти з найвищими рейтингами, відповідно і призи тут досить солідні. Менш досвідчені «бійці інтелектуального фронту» та прості любителі можуть зіграти в турнірі В, де теж є свої призи і своя конкуренція.

Не обділені увагою і юні шахісти, які змагаються в дитячих турнірах за двома віковими категоріями. І нарешті, любителі блискавичної гри можуть узяти участь в одноденному бліц-турнірі наприкінці змагання.

Така диференційована та демократична система – надзвичайно вдале рішення організаторів. Поєднання її з достойними спонсорськими призами і є запорукою незмінної популярності й масовості «Мукачівського літа».

Цьогорічний, 12-й за рахунком фестиваль відбувся з 3 по 8 липня в затишному фойє сучасного готельно-ресторанного комплексу «Eventum Hall». На спортивні баталії до Мукачева з’їхалися 409 спортсменів (рекордна кількість!) із 23 областей України, а також з Білорусі, Польщі, Німеччини, Росії та Швеції. Склад учасників виявився досить солідний: два міжнародні гросмейстери й близько 40 міжнародних, національних та ФІДЕ майстрів.

Найпрестижнішим, звичайно, був турнір А, в якому за призи боролися 108 провідних спортсменів. Шахісти грали в 9 турів за регламентом класичних шахів. Головний приз переможця фестивалю дістався молодому талановитому вінничанину Віктору Матвіїшену – 7 очок. Стільки ж очок в активі Володимира Бордовського з Миколаєва, коефіцієнт якого виявився трохи нижчим. Третє місце посів луганчанин Владислав Бахматський – 6,5 очка.

У турнірі В, де грали 107 учасників, до трійки призерів увійшли одесит Владислав Тарасенко та харків’яни Сергій Асауленко й Микита Тестешников. Серед закарпатців найуспішніше виступили мукачівець Василь Гуйван та ужгородець Сергій Мучичка, які поділили 6–10-те місця.

У турнірі С за участю 52 гравців не старших 16 років перемогу святкував Іван Омельченко з Миколаєва. «Срібним» призером стала хмельничанка Вікторія Швець, а «бронзовим» – Тарас Стефурак з Івано-Франківська.

А ось у турнірі D серед 12-річних шахістів нашим землякам вдалося ввійти до трійки призерів. Третє місце тут посів юний ужгородець Ілля Лабик, якого на фініші турніру випередили одесит Данило Поляков та Владислав Базюк з Хмельницького. Цей турнір виявився наймасовішим – 141 юний гравець.

Ще одну медаль «срібного» ґатунку приніс нашій області свалявець Ярослав Щербак, який у дитячому бліці (150 гравців) поділив 1–3-тє місця з Олексієм Білих (Чернівці) та Євгеном Замеховським (м. Київ): усі троє набрали по 9 очок з 11 можливих.

В опен-бліці серед старших переміг полтавчанин Олексій Соловчук.

У програмі фестивалю було багато призів у кількох номінаціях, а гарантований призовий фонд змагання становив 150 тисяч гривень. Що ж, фестиваль «Мукачівське літо» завдяки старанням натхненників та організаторів укотре підтвердив своє високе реноме в спортивному житті країни.

Аркадій ВОРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах