18559
11:30 7.122018

Вища ліга Закарпаття з футболу серед юнацьких команд: підсумки сезону 2018

Спорт 2002

Чемпіонат вийшов видовищним і тримав у напрузі з першого і до останнього туру.

У змаганнях юнаків турнірна таблиця має чітку пластову побудову. Насамперед виділяється перша п’ятірка. МФА «Мункач» (Мукачево), напад якого неабияк вражає – понад 5 забитих голів за один матч (!), та «Вітязь» (Концгазо) достроково здобули «золото» і «срібло» відповідно. А ось доля «бронзи» вирішилася в останньому турі, коли ужгородці поступилися мукачівцям, а середнянці здолали тячівців і посіли третє місце. Крім трійки призерів, добре сезон провели також представники обласного центру й Виноградова, котрі не просто потрапили до першої п’ятірки, а з хорошими ігровими показниками, зокрема здобувши відмінну різницю м’ячів.

Далі в золотій середині виділяються рахівці та іршавці. Перші стільки ж матчів виграли, скільки й програли. Це єдина безкомпромісна команда – жодної нічиєї. «Карпати» мають невелику, та все ж позитивну різницю голів. В іршавців не все виходило в нападі, тому насамперед у зв’язку з цим «мінусове» сальдо в співвідношенні забитих і пропущених м’ячів.

Групу аутсайдерів склали фактично рівні між собою тячівці, полянці й хустяни. Їх щонайбільше відділяють три очки. Безнадійно фінішували-відстали тільки «Вільхівці». В одній грі ця команда з Тячівщини пропускала в середньому понад 6 (!) голів за матч та здобула лише 1 очко в 20 двобоях.

Загалом вищезгадана пластова побудова має свої «плюси» і «мінуси». Скажімо, до останніх слід віднести дострокове чемпіонство лідера та незаперечного аутсайдера. З іншого боку, крім переможця, переслідувачі останнього та їх антиподи розташувалися доволі щільно, що забезпечувало інтригу змаганням. Та в цілому баталії були непередбачуваними. У близько 44 відсотках матчів арбітри фіксували перемогу однієї з команд в один-два м’ячі або нічию. А це менше половини всіх зустрічей. До того ж майже третина (28 відсотків) поєдинків завершувалася з різницею в 5 та більше голів. Звичайно, юнацький футбол чутливіший за дорослий, менш психологічно стійкий, але ця статистика наводить на роздуми стосовно необхідності посилення конкуренції між командами. Та доводиться констатувати: дається взнаки дефіцит юних гравців на місцях. Зате порадувала надзвичайно висока середня результативність – 4,6; але знову ж: у майже 60 відсотках матчів забивав тільки один суперник.

Загалом чемпіонат серед юнаків засвідчив, що у нас є здібна молодь, але з нею потрібно більше працювати, особливо в плані дисципліни гри. Частина з таких футболістів уже поповнить лави дорослих колективів. Хочеться вірити: підживлення останніх виявиться результативним.

Володимир ТАРАСЮК, Федерація футболу Закарпаття

Турнірна таблиця

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах