19058
13:41 11.012019

Топ-10 спортивних подій Закарпаття 2018 року

Спорт 23072

Минулий рік був багатим на яскраві спортивні події. Кожного тижня на теренах нашої області проводилося чимало цікавих заходів з різних видів спорту.

Окрім того, наші спортсмени добре виступали на змаганнях, які відбувалися в інших містах України, а також за кордоном. Виокремити серед багатьох подій тільки десять було складно, адже й інші заслуговують на увагу.

До списку ввійшли змагання, місцем дислокації яких стало Закарпаття. Винятком є виступ наших земляків на зимових Олімпійських та Паралімпійських іграх. Зазначимо, що події в переліку розташовані не за значущістю, а за часом проведення.

Тож згадаймо разом, чим запам’ятався нам 2018 рік.

Тріумф на міжнародному хокейному турнірі

3–4 лютого на ужгородській ковзанці «Ice Land» проходив традиційний хокейний турнір «3rd Friendship Cup Uzhgorod 2018». До обласного центру завітали п’ять словацьких команд: «Собранці», «Гуменне», «Dream team» (Кошице), «Шершні» (Кошице) та братиславське «Porsche». Честь краю захищала збірна області – «Закарпатські ведмеді».

Наші хокеїсти показали хороший рівень підготовки і впевнено йшли до своєї мети. У фінальній грі «Закарпатські ведмеді» зустрілися із «Шершнями». Поєдинок вийшов яскравим та сповненим інтриги. У першому періоді команди обмінялися результативними атаками, а в другій 15-хвилинці господарі діяли впевнено й реалізували три гольові нагоди (4:1). У заключній частині гри «Шершні» забили дві шайби у відповідь і до останнього претендували на позитивний результат, однак закарпатці змогли втримати набуту перевагу й довели справу до мінімальної перемоги (4:3). Таким чином, переможцем міжнародного турніру стали «Закарпатські ведмеді». «Срібло» вибороли «Шершні», а бронзові нагороди приміряли спортсмени «Гуменного».

Міжнародний боксерський турнір «Uzhgorod Challenge»

До обласного центру завітали боксери з різних міст України та гості з Німеччини. Звичайно, своє представництво на звітних змаганнях мало й Закарпаття. 16 лютого відбулося зважування, а також навчально-тренувальний збір за участю українських та німецьких спортсменів. Однак усе найцікавіше чекало на учасників турніру й уболівальників наступного дня. На рингу змагалося близько 50 спортсменів у п’яти вікових категоріях (2000–2008 рр. н.). Попри невеликий вік більша частина учасників показала високий рівень підготовки та хорошу техніку. Бої вийшли напруженими й цікавими, а на рингу були як сльози радості, так і розчарування. Представники Срібної Землі змогли виконати завдання своїх наставників і продемонструвати гарні результати.

Родзинкою міжнародного боксерського турніру стала зустріч об’єднаних команд України та Німеччини, яка складалася із 10 поєдинків. Поспостерігати за цим яскравим дійством зібралося чимало поціновувачів боксу, а тому підтримка для наших спортсменів була гарантована. У складі української команди змагалися боксери з Івано-Франківської, Миколаївської та Закарпатської областей, а також із Броварів та Києва. Честь Срібної Землі захищали двоє ужгородців – Володимир Боровський і Георгій Кушнаренко, які виступали у ваговій категорії до 69 кг. Варто відзначити, що обидва наші спортсмени свої поєдинки виграли й принесли в скарбничку української команди два бали. Загальний рахунок матчу – 5:5. Українці виявилися гостинними й віддали перше загальнокомандне місце суперникам з Німеччини.

Зимові Олімпійські та Паралімпійські ігри 2018

З 9 по 25 лютого увага поціновувачів зимових видів спорту була прикута до південнокорейського міста Пхьончхан, де проходила ХХІІІ зимова Олімпіада. Україну на звітному турнірі представляли 33 спортсмени, двоє яких із Закарпаття: Аннамарі Данча (Чундак) (сноубординг) та Іван Ковбаснюк (гірськолижний спорт).

Українці один за одним втрачали шанси зачепитися за нагороди, і здавалося, що в графі медалей біля нашої країни стоятиме «0». Однак неділя, 18 лютого, стала тріумфальною для синьо-жовтої дружини. Миколаївський фристайліст Олександр Абраменко в суперфіналі змагань з лижної акробатики якісно виконав свій стрибок, здобув високу суму балів (128,51) і в підсумку став олімпійським чемпіоном. На жаль, ця медаль так і залишилася єдиною для нашої країни на зимових Олімпійських іграх 2018. Щодо закарпатців, то представники Срібної Землі довгий час готувалися до звітних змагань, однак ні Аннамарі Данчі (Чундак), ні Івану Ковбаснюку показати високі результати на головних стартах чотириріччя не вдалося. Однак уже сам виступ на змаганнях такого рівня можна вважати неабияким успіхом. У медальному заліку ХХІІІ зимових Олімпійських ігор збірна України розділила 21-ше місце з командою Угорщини, у якої також одна золота медаль.

На головних паралімпійських стартах чотириріччя (9–18 березня) збірна України складалася з 20 паралімпійців та 10 спортсменів-лідерів (гайдів). Приємно, що у звітних змаганнях узяв участь і закарпатець Сергій Романюк (біатлон). Представник Срібної Землі продемонстрував високий рівень підготовки, однак зачепитися за медалі йому не вдалося. Загалом українські спортсмени вибороли 22 нагороди. 7 із них були золотими, стільки ж срібних, а також 8 бронзових. Це дозволило нашій команді посісти високе 6-те місце в підсумковому медальному заліку.

Чоловіча команда «Карпат» – чемпіон Першої ліги України

Сезон 2017/18 для нашої команди вийшов більш ніж удалим. «Карпати» демонстрували якісний гандбол і досить легко вибороли чемпіонське звання в Першій лізі. За рівнем гри закарпатці відчутно переважали своїх суперників і здобули 16 перемог у 18 двобоях. Паралельно команда виступала в Кубку України, де змогла дійти до 1/4 фіналу. На цій стадії змагань «Карпати» зустрілися із найсильнішою командою України – «Мотором». Хоч ужгородці й поступилися, але зуміли подарувати вболівальникам поєдинок такого гатунку. А вже з нового сезону команда заявилася у Вищу лігу, де також демонструє хороші результати і перебуває у верхній частині турнірної таблиці.

Масштабні змагання з танцювального спорту

Протягом двох днів, 21–22 квітня, в ужгородському спорткомплексі «Юність» проходили XVI міжнародні змагання з танцювального спорту «Uzhgorod Open 2018». Яскраве спортивне дійство зібрало близько 1600 пар із 28 країн світу.

Представники трьох континентів демонстрували високий рівень майстерності та хорошу фізичну підготовку. Танцюристи були надзвичайно пластичними, гнучкими, упевненими та граційними. Пари вміло працювали з публікою: глядач ніби включався в гру, яка відбувалася між партнерами. Вік учасників був різний: на паркеті змагалися як зовсім юні спортсмени (5–6 років), так і танцюристи з досвідом (35–45). У рамках заходу визначали кращих у понад 50 видах програми. Пари підходили до своїх виступів серйозно: кожен учасник безпосередньо перед стартом по декілька разів репетирував ту чи іншу складову танцю. Глядачі активно підтримували своїх улюбленців, а ті віддячували їм видовищними виступами.

Подібний захід – хороша нагода популяризувати танцювальний спорт на Срібній Землі. Наші спортсмени з плином часу набираються досвіду й постійно прогресують. На звітних змаганнях виступили понад 200 закарпатських пар. Вони відзначалися високим рівнем підготовки і показали хороші результати.

«Стрибки під музику – Long Jump & Music»

4 травня Ужгород перетворився на столицю легкої атлетики України. Тут змагалися імениті спортсменки з України та Угорщини, які виконували стрибки в довжину з розбігу під свої улюблені музичні композиції. Легкоатлетичне дійство викликало чималу зацікавленість у містян. Поспостерігати за цим яскравим святом спорту зібралося багато охочих, а найактивніші мали змогу випробувати свої сили в стрибках з місця. У підсумку перемогу здобула титулована спортсменка із Хмельниччини – Марина Бех (її результат – 6 м 49 см). Срібною призеркою стала легкоатлетка із Київщини – Анастасія Черемісіна (6 м 1 см), а «бронзу» здобула черкащанка Анастасія Нікітіна (5 м 85 см). Представниця Закарпаття – Юліанна Гудзь – розташувалася на 9-й сходинці (4 м 93 см).

«Карпатівки» – володарі Кубка України

19–20 травня в Ужгороді провели Фінал чотирьох Кубка України з гандболу серед жіночих команд.  Обласний центр прийняв чотири найкращі гандбольні колективи України: львівську «Галичанку», херсонську «Дніпрянку», миколаївський «Реал» та місцеві «Карпати». Поєдинки такого гатунку викликали в закарпатців чималу зацікавленість, тому активна підтримка наших спортсменок була гарантована.

У рамках 1/2 фіналу «Галичанка» мінімально перемогла «Дніпрянку» (26:25), а «Карпати» здобули впевнену звитягу над «Реалом» (36:28).  У грі за третє місце миколаївки переконливо обіграли херсонок (32:22). А фінальний матч між ужгородськими «Карпатами» та львівською «Галичанкою» став гарним завершенням сезону. Господарки вийшли на майданчик у бойовому настрої й подарували вболівальникам справжнє спортивне свято. Обидві команди показали результативний гандбол, і все ж сильнішими виявилися наші дівчата. У першій частині гри точилася напружена боротьба, однак точнішими на завершенні атак були ужгородки (19:15). У другій 30-хвилинці «карпатівки» вміло протистояли тиску суперниць і змогли втримати переможний результат. Фінальна сирена зафіксувала звитягу ужгородського ГК з рахунком 28:24. Таким чином, ужгородські «Карпати» вслід за срібними медалями чемпіонату вибороли Кубок України і в хорошому настрої завершили сезон 2017/18 років.

Повернення професійного футболу

На початку червня 2018 року «Минай» отримав атестат для участі в Другій лізі України. Це означало, що на Срібну Землю після тривалої перерви повернувся професійний футбол. Це важливий крок для розвитку гри мільйонів на Закарпатті. Влітку «Минай» стартував у Другій лізі України, де наразі посідає першу сходинку, та вдало виступив у дебютному розіграші Кубка України, зупинившись на стадії 1/8 фіналу.

Відкритий чемпіонат світу з шидокан-карате

Змагання такого рівня проводилися на теренах нашої країни вперше. Приємно, що цю місію довірили саме Закарпаттю. 9 червня Срібна Земля радо прийняла представників 16 країн світу. Відвідав захід і засновник шидокан-карате Канчо Йосідзі Соено. Загалом в ужгородському спорткомплексі «Юність» змагалися близько 270 спортсменів, з яких більша частина – діти. Закарпаття мало значне представництво: близько 150 бійців. Вік учасників був різний: наймолодшим 4 роки, а найстаршому – 52.

Глядачі, яких зібралося чимало, палко підтримували своїх кумирів. Україна була представлена тільки командою із Закарпаття. Наші спортсмени відзначились якісною фізичною підготовкою, хорошим рівнем тактичних дій, великою наполегливістю та прагненням здобути високі показники. Закарпатці показали гідні результати й прославили наш край на весь світ.

«Минай» – «Динамо» (Київ)

Приїзд на Закарпаття гранда вітчизняного футболу викликав у вболівальників великий інтерес. Охочих відвідати цей матч виявилося стільки, що довелося навіть установлювати додаткові трибуни. Було помітно, що на Срібній Землі скучили за футболом високого ґатунку. І дійсно поєдинок вийшов цікавим.

Кияни прогнозовано з перших хвилин узяли м’яч під свій контроль, але минайці злагоджено оборонялися й не давали супернику провести швидку результативну атаку. На 21-й хв. закарпатці пішли в контрнаступ. Він завершився виходом віч-на-віч з воротарем Роберта Гегедоша, який майстерно перекинув Георгія Бущана й вивів свою команду вперед – 1:0. Кияни в другій половині першого тайму створили кілька небезпечних моментів, але витиснути з них максимум не вдалося. На перерву команди пішли за мінімальної переваги «Минаю». А ось стартовий відрізок другої 45-хвилинки шокував місцевих уболівальників.

«Динамівці» жваво розпочали гру й за 8 хвилин провели три результативні атаки. Дубль до свого активу записав Микола Шапаренко, ще одне взяття воріт в активі Дениса Гармаша. Відійти від такого удару підопічні Ігоря Харьковщенка не змогли. Столичні футболісти контролювали хід зустрічі й здобули перемогу з рахунком 1:3. «Минай» провів непоганий поєдинок, але, на жаль, покинув розіграш Кубка України.

Як бачимо, минулий рік був насиченим та цікавим. Сподіваємося, у 2019-му на Закарпатті буде в рази більше якісних подій, а наші спортсмени заявлять про себе не тільки на всю Україну, а й на весь світ.

Олег МИКИТА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини