19096
10:17 15.012019

Шахові дзвіночки «Різдвяного Мукачева»

Спорт 2208

Для більшості малечі Різдвяні свята зазвичай асоціюються зі щедрими подарунками, веселими колядками, смачними ласощами й чарівними переливами новорічних дзвіночків.

А от для близько сотні юних любителів шахів по всій Україні ця благословенна пора – ще й хвилююче очікування одного із наймасовіших та найкрасивіших турнірів у їхній початковій шаховій біографії. «Різдвяне Мукачево» недарма називають фестивалем, адже це не рядовий спортивний захід, а справжнє шахове свято з культурною програмою, затишними умовами гри та проживання. Оскільки в турнірі грають практично всі найталановитіші діти країни, це, безумовно, ще й чудова шахова школа. Де, як не на таких відповідальних змаганнях із сильними суперниками, тренери мають можливість об’єктивно оцінити здібності своїх вихованців?

Цьогорічний фестиваль у місті під давнім Паланком проводиться вже втринадцяте. 73 юних шахістів з 14 областей України змагалися протягом трьох днів, 10–13 січня. Якщо в попередні роки учасники грали в швидкі шахи, то цього разу був застосований більш серйозний класичний регламент у 7 турів. Хоча за шахівницею змагалися діти, боротьба відрізнялася безкомпромісністю й особливою напругою. Про це свідчать і результати лідерів. Одразу п’ятеро гравців набрали по 5,5 очка із 7 можливих. Завдяки найвищому коефіцієнту переможцем турніру «Різдвяне Мукачево» стала львів’янка Юлія Кравець. Другу та третю сходинки спортивного п’єдесталу посіли прикарпатці Богдан Лозинський і Валентин Прокоф’єв.

Призи фестивалю отримали і найкращі в трьох вікових категоріях: до 13 років – Дмитро Христовий із Запоріжжя, до 11 років – Лук’ян Гушпіт (Івано-Франківськ) та до 9 років – киянин Радомир Пилипенко. Найкраще серед дівчат виступила Вікторія Швець із Хмельницького.

У турнірі грали і кілька закарпатців. Найкращі з них – ужгородець Микола Доманський та мукачівець Віталій Луц – здобули по 4,5 очка й увійшли до першої двадцятки.

Після завершення останнього туру відбувся бліц-турнір, у якому домінував срібний призер фестивалю Богдан Лозинський.

Тож мукачівці мажорно розпочали шаховий рік. Їхні успіхи не випадкові, а наслідок натхненної праці, чіткої взаємодії та професіоналізму. У місті щороку проходять престижні масові турніри за участю провідних гравців як України, так і зарубіжжя. Ефективно працює шаховий клуб, де завжди велелюдно та затишно. Вихованці місцевої шахової школи понад 10 років домінують не тільки на обласному шаховому Олімпі, але й часто стають призерами дитячих і юнацьких чемпіонатів України. Шахову еліту міста складають два міжнародні гросмейстери, чотири міжнародні та ФІДЕ майстри, група провідних кандидатів у майстри. Приємною новиною стало недавнє виконання норми міжнародного майстра Владиславом Тібою. Він є першим мукачівцем, якому підкорилося це високе спортивне звання.

Хочеться побажати мукачівським шахістам і надалі високо тримати шахову планку та зберігати реноме рідного Мукачева як шахового міста.

Аркадій ВОРОВИЧ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини