19279
10:45 31.012019

Мукачівець Владислав Тіба підкорює чергову вершину

Спорт 1888

Минулий рік ознаменувався для закарпатських шахістів, особливо мукачівських, приємною подією. 22-річний вихованець Мукачівської ДЮШаК Владислав Тіба став першим у місті над Латорицею міжнародним майстром.

Деякі обізнані шанувальники шахів стиснуть плечима й спитають: «А що тут такого? У Мукачеві ж є навіть два міжнародні гросмейстери?!» Звісно, це так, але є нюанси. Річ у тім, що гросмейстери Захар Єфименко та Сергій Овсеєвич не корінні мукачівці. Захар почав займатися шахами в Ужгороді, потім ще в юні роки переїхав до Краматорська, де навчався у відомій шаховій школі Пономарьова й протягом кількох років досяг гросмейстерських висот; згодом повернувся в рідні краї. Що ж до Сергія Овсеєвича, то він узагалі переїхав на Закарпаття з Херсона, будучи гросмейстером.

Саме тому успіх Владислава Тіби, який народився в Мукачеві, пройшов тут перші шахові університети й підкорив перші шахові вершини, сприймається любителями шахів нашого краю з особливою гордістю.

У кінці року в Мукачівському клубі відбувся міжнародний турнір за участю кількох міжнародних майстрів. Закарпатець упевнено переміг у цих змаганнях, виконавши норму міжнародного майстра. Оскільки це був уже третій бал майстра, президентська рада ФІДЕ присвоїла Владиславу Тібі високе спортивне звання міжнародного майстра.

Шлях хлопця до цієї спортивної вершини був не надто стрімким, але впевненим і невпинним. Уже в юні роки Владислав підкоряв серця своїх наставників швидкістю мислення, наполегливістю, жагою знань і вихованістю. До речі, навіть ставши з часом сильним кандидатом у майстри, одним з провідних шахістів Закарпаття, він завжди шанобливо і ввічливо ставився до старших колег – як до провідних гравців, так і простих любителів. Сприятливі умови, створені в Мукачеві для розвитку шахів ентузіастами давньої гри, серед яких Йозеф Реш, Олександр Федів, Олександр Галай, Михайло Бєглий, Микола Кейк та інші, дозволили в короткий термін виховати плеяду талановитих юних шахістів. Перша скрипка в цьому молодому шаховому оркестрі, безумовно, належала Владиславу Тібі. Путівку в шахове життя здібному й наполегливому хлопчині дав його перший тренер Аттіла Кріштофорі.

У кінці нульових разом з ужгородцем Мартіном Найгебавером (тепер міжнародний майстер) Владислав вигравав майже всі юнацькі турніри, що проходили на теренах Закарпаття. Згодом вийшов і на всеукраїнський рівень. Спочатку конкурувати з найсильнішими талантами країни було важко, але з роками мукачівець освоївся, і успіх не забарився. У 2010-му Владислав став бронзовим призером чемпіонату країни серед юнаків до 14 років. Потім результати стрімко пішли вгору. З’явилися успіхи і в дорослих змаганнях. Того ж року юнак здобув «бронзу» на чемпіонаті Закарпаття серед чоловіків. У 2012-му та 2014-му посів другі місця в цих найпрестижніших обласних змаганнях. І ось нарешті довгоочікуваний та заслужений успіх – упевнена перемога й перший титул чемпіона Закарпаття 2018 року.

Новоспеченому міжнародному майстру Владиславу Тібі лише 22 роки – як кажуть, усе попереду. Він навчається в Мукачівському держуніверситеті на факультеті маркетингу й активно продовжує шахову кар’єру – успішно грає в клубах Німеччини, Угорщини, не забуває й про обласні та всеукраїнські турніри. Долати шахові шляхи мукачівцю допомагають досвідчені тренери Сіявуш Велієв та Сергій Овсеєвич. Тож спортивне життя першого мукачівського міжнародного шахового майстра сповнене амбітних планів.

Аркадій ВОРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах