1946
10:42 9.072016

Орієнтувальники Закарпаття взяли участь у міжнародному чемпіонаті. ФОТО

Спорт 1720

5

У перші дні липня польське місто Ярослав стало європейським центром спортивного орієнтування: понад тисячу спортсменів-орієнтувальників з 33 країн континенту, а також з Австралії у навколишніх лісах розігрували нагороди міжнародних змагань Grand Prix Polonia – 2016 та юніорського чемпіонату Європи.

На Grand Prix Polonia стартувати міг кожен. Тут були дистанції для дітей і дорослих, для новачків і професійних спортсменів. Спортсмени змагалися на тих самих місцевостях, що й учасники чемпіонату Європи, на подібних трасах, використовуючи ті ж самі карти і контрольні пункти.

Три дні учасники розв’язували хитросплетіння карпатського передгір’я, відшукуючи КП серед численних ярів і долинок вкритих густим лісом. Вираз про те, що для досягнення успіху треба зберігати холодну голову, цього разу сприймався у буквальному сенсі. Адже температура була 32°С в тіні (змагання розпочиналися у полудень) і нестерпна спека, та гроза зі зливою другого дня, стали додатковим випробуванням фізичної і психологічної готовності спортсменів.

Серед призерів цих змагань були й закарпатці: учениця мукачівської гімназії Катерина Цепурдей впевнено перемогла в категорії дівчат не старших 12 років на двокілометровій дистанції та була третьою на трасі удвічі коротшій, а її молодший брат Владислав фінішував з другим результатом у фінальний день змагань.

Та все ж таки головною подією тижня спортивного орієнтування у Ярославі стало проведення Європейського чемпіонату серед юніорів (спортсменів 16-18 років). Подібні змагання розігруються з 1990 року (тоді вони називалися Кубком Європи). До сучасної формули перейшли одинадцятьма роками пізніше. Дебют української збірної відбувся 1993 року у Чехії, там же мукачівець Вячеслав Мухідінов й виборов перші для нашої країни медалі. З тих пір близько двох десятків українців підіймалися на подіум, були серед них і закарпатці: у 1995-му призером естафетних змагань став Володимир Прокопець, а у 2000-му та 2001-му роках юніорськими чемпіонами континенту були Андрій Харченко у спринті та Сергій Бабич в естафеті (всі – вихованці Мукачівського КСО “Товариш”).

На цьогорічній першості чемпіонські титули на довгій дистанції вибороли: серед 16-річних – Лотта Еерола з Фінляндії та Мельте Паульсен з Данії, серед 18-річних спортсменів – полька Зузана Моравска та чех Даніел Вандас.

У три-етапних естафетах фіни перемогли і серед хлопців, і серед дівчат у старшій групі, а в молодшій (серед 16-річних) “золото” здобули збірні Франції (Ч-16) та Угорщини (Ж-16).

Останній комплект нагород учасники європейського чемпіонату розіграли на спринтерських дистанціях, що були прокладені в історичному центрі Ярослава. Тут найспритнішими виявилися француз Гілем Еліас (М-16) і Інка Нурмінен з Фінляндії (Ж-16), норвежець Каспер Фоссер (Ч-18) та полька Кінга Кролік (Ж-18). Про високі фізичні кондиції чемпіонів-орієнтувальників говорить такий факт: вже за тиждень Кінга Кролік стартуватиме на юніорському легкоатлетичному чемпіонаті континенту в бігу на 2000 м з перешкодами (на сьогодні в неї один з кращих результатів сезону в Європі на цій дистанції).

Загальнокомандну перемогу виборола збірна Фінляндії, до чільної шістки увійшли також чехи, угорці, швейцарці, поляки і французи.

А що ж українська юнацька збірна? На довгих дистанціях кращими серед наших у своїх вікових категоріях були Фея Цивільська з Херсону (24 місце у Ж-16), киянин Денис Войтаник (33 місце по Ч-18), Поліна Котляр з Луганщини (39 місце в Ж-18) та полтавчанин Михайло Піддубний (43 місце по Ч-18). Трохи кращими були результати у спринті: на високому 7 місці серед 97 учасників фінішував кримчанин Микита Звягін (Ч-16), 14-ю – киянка Марія Тимощук (Ж-18), 46-ю – Поліна Суркова з Харкова (Ж-16) та лише 80-м – представник Київщини Дмитро Куцан. В естафетах українці фінішували на шостому (Ч-16), дев’ятому (Ж-16), п’ятнадцятому (Ч-18) і шістнадцятому (Ж-18) місцях, тож й у командному заліку наша збірна опинилися лише на 17-й позиції.

Втім про Україну на чемпіонаті згадували. Змагання проходили на картах створених львівськими картографами Богданом Страмиком і Орестом Котило. А голова оргкомітету чемпіонату Станіслав Лешніцкій особливо відмітив злагоджену роботу служби дистанції, яку очолював екс-львів’янин Костянтин Маясов, а провідні ролі при постановці трас виконували майстри спорту України Роман Чепіль (кандидат технічних наук, науковий співробітник одного з НДІ Академії наук України), Ярослав Пажух і Сергій Бабич.

Наступного року у польському Вроцлаві проходитимуть Всесвітні ігри представників не олімпійських видів спорту.

Ніна Расчупкіна

      

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини