20364
12:26 1.042019

Закарпаття має шахові таланти

Спорт 1956

Наш край, на жаль, ніколи не вважався кузнею шахових талантів. Звісно, серед закарпатських шахістів було чимало яскравих і обдарованих гравців – знавців інтелектуальної гри. Але усі їхні «подвиги» закінчувалися на кордонах карпатських перевалів, отож до всеукраїнських перемог справа не доходила.

Але за попередні 10-12 років у справі розвитку популярної гри спостерігається явний прогрес. І що особливо радує, торкнувся він у першу чергу дитячих шахів. Про масовість багатьох дитячих турнірів, що проходять у нашому краї, мовлено-перемовлено чимало. Але приємно констатувати, що кількість останніми роками нарешті почала переходити в якість. Лакмусовим папірцем цього процесу є вагомі здобутки юних закарпатців на найпрестижніших всеукраїнських змаганнях, а саме чемпіонатах країни в різних вікових категоріях. Впродовж останнього десятиріччя призерами чемпіонатів України ставали такі юні спортсмени, як Владислав Тіба, Вадим Петровський із Мукачева, Ярослав Щербак зі Сваляви, Марія Габор з Ужгорода. На інших змаганнях, в тому числі закордонних, високі результати демонстрували мукачівці Андрій Вачиля, Валадіс Пеппас та Микола Доманський з Ужгорода.

І ось дві найсвіжіші новини, які безумовно є знаковими для закарпатських шахів. З 18 до 31 березня в селищі Давидів на Львівщині відбувся чемпіонат України серед дітей до 12 років. До фінальної групи, де грали 12 найталановитіших юних спортсменів цієї вікової категорії, потрапив і вихованець Мукачівської ДЮШаК Вадим Петровський. У цій почесній компанії наш земляк не вважався головним фаворитом, адже мав лише четвертий рейтинг ФІДЕ. Втім Вадим блискуче виступив на цьому найпрестижнішому у своєму житті змаганні. Потужною грою він створив солідний гандикап для своїх переслідувачів, який не змогла нівелювати навіть несподівана поразка від одного з аутсайдерів турніру. Впевнено долаючи одного суперника за іншим, мукачівець вже за тур до завершення змагань забезпечив собі одноосібне перше місце, випереджаючи головних переслідувачів на цілих півтора очка. Перемога в останній партії вже офіційно принесла Вадиму Петровському звання чемпіона України серед дітей до 12 років. Результат переможця – 9 очок із 11 можливих (вісім перемог, дві нічиї і одна поразка). Вагомий спортивний здобуток юного вихованця Мукачівської шахової школи справедливо розділяють його наставники – міжнародний гросмейстер Сергій Овсеєвич та кмс Андрій Вачиля. Наші вітання новому чемпіону України!

Друга приємна новина надійшла з Чернівців, де з 4 до 17 березня проходив чемпіонат України серед юнаків до 16 років. Честь нашої області на цьому змаганні відстоював 15-річний свалявець Ярослав Щербак. Молодий закарпатець теж упевнено розпочав турнір і до останнього туру міцно тримався у групі лідерів. Усе вирішував останній, одинадцятий тур, в якому Ярославу протистояв лідер – івано-франківець Юліан Мальований. Перемога в цьому поєдинку гарантувала Ярославу друге місце, а за певних обставин – навіть звання чемпіона України. Але спортивної удачі трохи не вистачило. Напружений поєдинок завершився внічию, тож івано-франківець із 8 очками посів першу сходинку турнірного п’єдесталу, а Ярослав Щербак із 7 очками поділив високе третє-п’яте місце. Що ж, чемпіонська вершина цього разу не підкорилася, але успішна конкуренція з найдосвідченішими молодими гравцями України вселяє серйозні надії у серця прихильників талановитого шахіста, який завдяки плідній співпраці з досвідченим ужгородським тренером Семеном Найгебавером значно додав у своїй спортивній майстерності.

Аркадій ВОРОВИЧ 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах