20703
14:24 18.042019

Гандболісти «Карпат» стануть учасниками чемпіонату в Словаччині

Спорт 2715

Другий рік поспіль чоловічі «Карпати» у чемпіонатах України з гандболу стають володарями золотих нагород. Минулого сезону в першій лізі, а вже в цьому – в лізі вищій. Тож за рахунок яких складових закарпатська команда змогла досягти такого успіху цікавився в віце-президента федерації гандболу Закарпаття, тренера чоловічих «Карпат» Юрія Бухлака.

– Юрію Михайловичу, як вдалося уже в дебютному сезоні «Карпат» у вищій лізі домогтися такого успіху?

– В першу чергу завдяки нашим гандболістам, які за неймовірного бажання, характеру та бійцівським якостям провели сезон на дуже високому рівні. На старті чемпіонату ми підсилилися двома молодими гравцями випускниками Броварського вищого училища фізичного виховання, тож вийшло так, що в нашій команді був такий собі сплав досвіду та молодості. Окрім того, в цьому сезоні тренерський штаб поповнив молодий амбіційний наставник Віталій Уманець, який завершив навчання у Львіському державному університеті фізичної культури, тож хлопці відіграли чудово. «Карпатам» всього три роки, уже в перший рік виступів ми стали срібними призерами першої ліги, в наступному сезоні виграли першу лігу, а в цьому – здобули титул чемпіонів вищої ліги. Хоч чемпіонат ще триває, якщо навіть «Динамо-Полтава» та запорізький «ДЮСШ-ЛагутінаМотор-3» й можуть зрівнятися з нами по очкам, то за особистими зустрічами ми маємо перевагу, тож можемо достроково святкувати чемпіонство.

– У цьому сезоні «Карпати» ще продовжують виступи в кубку України. Які цілі перед командою стоять у цьому турнірі?

– Якщо торік на стадії 1/4 ми грати проти представника України в європейській лізі чемпіонів запорізького «Мотора», то 17-18 травняна цій стадії розіграшу ми зіграємо ще з однією титулованою українською командою із Запоріжжя – «ЗТР». Звісно, для нас такі матчі – це насамперед досвід, адже саме поєдинки з такого рівня гандболістами – школа для молодих гравців «Карпат». Якщо можемо закинути 20 мячів у ворота такому супернику, то вдвічі більше зробимо це у матчі з командою нижчого рівня.

– Після другого поспіль титулу чемпіонів не плануєте в наступному сезоні спробувати свої сили в чоловічій суперлізі?

– Ми будемо обговорювати цю можливість колегіально на засіданні крайової федерації гандболу, але на мою особисту думку нам ще зарано туди йти. Та й регламент проведення змагань нам зовсім не підходить. Адже більшість команд суперліги базуються в Запоріжжі, то нам доведеться практично жити в потязі, щоб виступати на цьому рівні. Якщо змінять регламент і він буде схожим до жіночої суперліги (команди гратимуть у турі одразу по два матчі, а не по один, як є зараз), то будемо розглядати таку можливість, а в такому варіанті ми точно не можемо собі дозволити виступи на рівні суперліги. Хоча представники «Мотора» та ЗТР у минулому сезоні нас запевняли, що за своїм рівнем нам цілком до снаги бути в п’ятірці команд суперліги.

– Які плани будуєте на наступний сезон 2019/2020?

– Окрім того, що будемо виступати в вищій лізі чемпіонату України, зустрічався з представником словацької федерації гандболу, де домовилися про участь «Карпат» у змаганнях першої словацької ліги. Виступатимемо ми там поза конкурсом, але для нас головне, щоб гравці мали ігрову практику, тим паче, що зал надаватимуть нам безкоштовно у м. Требішов. Словацькі колеги дуже зацікавлені в участі нашої команди в тамтешньому чемпіонаті, мотивують це тим, що ми граємо інший гандбол, який значно якісніший. Та й для хлопців буде цікавіше виступати в європейському гандболі, де можуть себе показати і цілком реально отримати запрошення в клуб словацької екстра-ліги (аналог нашої суперліги). Також відбудуться певні кадрові ротації, команду залишать досвідчені гравці, такі як Анатолій Костюх, який через сімейні обставини не може повністю віддаватися гандболу. Натомість, уже є попередня домовленість із трьома молодими гандболістами – випускниками Броварського вищого училища фізичного виховання, котрі прийдуть до нас влітку. До нас уже самі хлопці просяться, навіть пропонують в оренду своїх гравців провідні клуби країни. У нашому місті дуже хороші умови для розвитку гандболу – є п’ять чудових зали, гарний клімат, природа.

– Багато фахівців стверджують, що рівень вітчизняного гандболу м’яко кажучи не є високим. Свідченням цього є жалюгідне існування колись легендарного київського «Спартака», який нині в жіночій суперлізі навіть не виїхав на кілька поєдинків через брак фінансування. Як виправити ситуацію?

– Буду відвертим і наведу приклад наших європейських країн-сусідів, де запровадили закон про меценатство. Завдяки якому меценати мають податкові пільги, якщо це запрацює в нас, то повірте і спорт, і інші галузі набудуть значно якіснішого розвитку. А в нас так виходить, що люди, яким не байдужий спорт із власної кишені зароблені кошти навзаєм не маючи жодних преференцій від держави. Сподіваюся, що й ми до цього прийдемо

Розмову записав Роман СЕНИШИН

uzhgorod.net.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах