22235
19:49 9.072019

Проміжні підсумки Вищої ліги Закарпаття з футболу

Спорт 1744

Матчами 11-го туру завершилася перша частина найелітнішого футбольного дивізіону краю. Попереду в команд відпочинок протяжністю трохи більше місяця. Саме час провести проміжні підсумки обласного чемпіонату 2019.

Стартували цьогорічні змагання у середині квітня. Протягом двох із половиною місяців було зіграно 35 поєдинків (без урахування матчів за участі дубівських «Карпат», які в підсумку знялися з розіграшу). Усього команди забили 122 м’ячі, що в середньому 3,5 гола за матч. Це доволі висока результативність, а саме за результативні атаки ми і любимо футбол. Ще один важливий фактор, котрий приваблює поціновувачів гри мільйонів, – інтрига. Зіграні матчі ми умовно поділили на дві групи: «перемоги команд у 2 або більше м’ячів» і «нічийні зустрічі та мінімальні звитяги». На жаль, упевнених перемог було більше – 21 проти 14. Це зумовлено тим, що рівень лідируючих ФК вищий, ніж колективів із нижньої частини турнірної таблиці.

До фінішу чемпіонату залишилося 12 турів. На жаль, головної інтриги майже не залишилося – виноградівський «Севлюш» упевнено крокує до чемпіонства, а от боротьба за медалі обіцяє бути «гарячою», адже маємо щонайменше чотирьох реальних претендентів на нагороди. Цікавим повинно бути і суперництво у нижній частині турнірної таблиці, адже, окрім боротьби за вищу позицію, колективи, що там розташовані, спробують кинути виклик командам топ-4 і за певних обставин навіть втрутитися у розподіл місць на п’єдесталі пошани.

«Севлюш» Виноградів (1 місце, 25 очок)

Виноградівський колектив демонструє якісний футбол і цілком заслужено знаходиться на першій позиції. За підбором виконавців «Севлюшу» немає рівних в області (йдеться про аматорські ФК), про що яскраво засвідчують результати команди. Із 27-и можливих очок лідер здобув – 25 (92,5%). Тільки «Поляна» зуміла зупинити переможну ходу підопічних Валентина Слюсара (результат матчу – 0:0), а от в інших восьми зустрічах «Севлюш» неодмінно перемагав. Причому в чотирьох випадках робив це з різницею у три або більше м’ячів. Виноградівці не тільки найбільше забивають (32 голи), а й найменше пропускають (4). 10-очковий гандикап над найближчим переслідувачем на екваторі змагань робить «Севлюш» фаворитом у боротьбі за чемпіонство.

«Вільхівці» (2 місце, 15 очок)

Команда з Тячівщини у попередніх сезонах Вищої ліги краю здобула потрібний досвід і цьогоріч стала реальним претендентом на медалі. Аби здобути омріяні нагороди, доведеться плідно попрацювати і викладатися на максимум у кожному поєдинку. Якщо з нападом у «Вільхівців» відчутних проблем не було (16 результативних атак), то надійністю в захисті команда похизуватися не може (17 пропущених м’ячів, а це 4-5 позиція в лізі). У матчах проти ФК із нижньої частини турнірної таблиці підопічні Юрія Бучка залікові бали набирали стабільно, а от у чотирьох поєдинках із колективами топ-4 «Вільхівці» здобули всього одну перемогу. Скоріш за все, саме в очних протистояннях претендентів на нагороди й визначатимуться володарі медалей, тож вищезазначеній команді необхідно зробити правильні висновки з поєдинків першого кола і внести у свою гру певні корективи.

«Поляна» (3 місце, 14 очок)

У сезоні 2019 свалявці відчутно додали і ведуть боротьбу за розподіл місць на п’єдесталі пошани. «Поляна» має хороший атакувальний потенціал (у восьми поєдинках команда провела 20 результативних атак – 2,5 гола за гру) і відзначається надійною грою в обороні (10 пропущених голів). Вищезазначений колектив поступався тільки двічі: було це в матчах із сусідами у турнірній таблиці. Всі чотири звитяги, котрі вдалося здобути, були впевненими (7:2, 4:1, 3:0 та 3:1). Чекаємо від цієї команди цікавої та змістовної гри і в наступній частині чемпіонату.

МФА «Мункач» Мукачево (4 місце, 14 очок)

Мукачівський колектив має потенціал і спроможний виконувати високі завдання, однак у МФА відсутній важливий чинник у боротьбі за трійку призерів – стабільність. Слідом за чудовою грою та позитивним результатом може відбутися сенсаційна втрата очок, як-от домашня поразка від «Бужори» (0:1). А претендент на медалі у подібних матчах повинен брати максимум очок. Наразі у мукачівців залишаються хороші шанси на призи. Якщо колектив Віктора Ряшка зможе правильно розподілити сили на всеукраїнську та обласну першості, то матиме шанси фінішувати у когорті найкращих.

Примітка: у полянців та мукачівців на одну зіграну гру менше.

«Карпати» Рахів (5 місце, 10 очок)

Загалом рахівський колектив першу половину сезону може занести собі до активу, адже команда відзначається непоступливістю та боротьбою з першої до завершальної хвилини. У дев’яти зустрічах удалося здобути дві перемоги та одну нічию, а це – 37% від усіх можливих очок. Команда добре грає на своєму полі (дві перемоги, одна нічия та одна поразка), а з огляду на те, що в завершальній фазі чемпіонату «Карпати» матимуть сім домашніх матчів, шанси покращити свою нинішню позицію непогані.

«Витязь» Концово (6 місце, 8 очок)

Концівська команда стартувала з розгромної поразки від «Севлюша», однак у трьох наступних матчах набрала 7 очок і зайняла місце у верхній частині турнірної таблиці. Та згодом у «Витязя» настала ігрова криза, що призвело до серії невдалих результатів (у п’яти іграх колектив з Ужгородщини виборов усього один заліковий бал). Концівський ФК багато пропускає – у середньому 2,5 м’яча за гру. У прийнятних результатах чимала заслуга форварда Руслана Соскиди, який забив левову частину голів своєї команди. За потенціалом «Витязь» спроможний поборотися за топ-4.

«Середнє» (7 місце, 7 очок)

У минулорічного срібного призера Вищої ліги основний склад зазнав кардинальних змін. Перша частина сезону показала, що боротися за медалі нинішній команді не до снаги, тож вона зосередилася на суперництві у середині турнірної таблиці. ФК з Ужгородщини збагачував свою залікову скарбничку тільки в матчах із сусідами в турнірній таблиці. На рівних протистояти усім командам ліги «Середньому» не вдалося. Їм необхідно збалансувати гру як у захисті, так і в нападі, й тоді повинен прийти результат. Щодо статистики забитих-пропущених м’ячів, то вона незадовільна – 9:19. В окремих матчах команда виглядала непогано, тож сподіватимемося, що після перепочинку «Середнє» додасть і покращить свої позиції.

«Бужора» Іршава (8 місце, 5 очок)

Іршавський ФК невдало розпочав чемпіонат і опинився у нижній частині таблиці. Несподівана перемога над МФА «Мункач» у 6-му турі (1:0) додала команді впевненості й далі послідували дві нічиї, однак на цьому позитивні результати завершилися. Як початок, так і завершення першої частини сезону склалися не найкращим способом: у всіх зустрічах тріумфували суперники. Шанси, аби покинути крайню сходинку турнірної таблиці, в «Бужори» є, однак для цього потрібно покращити гру в захисті (24 м’ячі – найгірший показник) та підвищити результативність (усього 7 голів).

Олег МИКИТА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини