22368
15:02 22.072019

Закарпатські гандболістки здобули «бронзу» чемпіонату Європи

Спорт 2381

З 13 до 21 липня у болгарському місті Варна тривав чемпіонат Європи з гандболу серед юніорок віком до 19 років (ІІ дивізіон). Своє представництво на звітних змаганнях мала і Срібна земля.

Усього за трофей боролися 10 збірних, які поділили на дві групи по п’ять команд. України потрапила до групи Б, де її суперниками стали команди Польщі, Боснії та Герцеговини, Фінляндії та Ізраїлю. Склад групи А був наступним: Сербія, Болгарія, Ісландія, Велика Британія та Греція. По дві найкращі збірні кожної групи проходили до півфіналу. На звітному турнірі розігрувався не тільки титул та комплект нагород, а й єдина путівка до елітного дивізіону. Всі матчі відбувалися у Палаці культури та спорту Варни. Зазначимо, що аналогічний турнір за участі восьми інших збірних дивізіону ІІ пройшов днями у Клайпеді (Литва). Його учасники також розігрували путівку до найсильнішого дивізіону.

До складу збірної України увійшли 16 гандболісток, серед яких п’ятеро гравчинь ужгородських «Карпат»: Теа Чіковані (воротар), Ольга Макаренко (ліва крайня), Мілана Шукаль (права крайня), Наталія Шипляк (задня лінійна) та Катерина Купчак (лінійна). Головний тренер юніорської збірної України – Борис Чижов.

У стартовій грі групового етапу, яка відбулася 13 липня, Україна протистояла Боснії та Герцеговині. Наші дівчата показали хорошу гру і здобули переконливу перемогу з рахунком 30:21. Кращим снайпером нашої команди стала Анна Дябло (10 м’ячів). Свій вклад у звитягу збірної зробили і «карпатівки»: Мілана Шукаль відзначилася трьома результативними кидками, а Катерина Купчак – одним.

Наступний матч українки провели проти Фінляндії (15 липня). Синьо-жовта дружина надійно відіграла в захисті та потужно в нападі, що дозволило вибороти необхідний результат. Фінальна сирена зафіксувала вікторію України – 24:17. Знову-таки найрезультативнішою в складі команди Бориса Чижова була Дябло (8 м’ячів). З-поміж закарпаток відзначалися Шукаль (3) та Шипляк (1).

У третьому поєдинку Україна протистояла фавориту групи – Польщі (гандбольний двобій відбувся 17 липня). Поєдинок вийшов цікавим та видовищним, а інтрига панувала з першої до завершальної хвилини. У підсумку переможця виявлено не було (судді зафіксували бойову нічию – 26:26). Із закарпатських гандболісток результативними діями відзначилася тільки Шукаль (6), а кращою бомбардиркою збірної вчергове стала Дябло (9).

Наступного дня відбулася завершальна гра групового етапу, у якій наші дівчата зустрічалися з ізраїльтянками. На майданчику точився яскравий, динамічний та результативний гандбол. У першій 30-хвилинці був зафіксований паритет – 15:15, а у другій – Ізраїль довів справу до мінімальної перемоги 29:28. Хороші показники в цій грі демонструвала Шукаль, на рахунку якої 6 точних пострілів. А найбільше результативних дій було у Дябло – 13.

Таким чином, українки набрали 5 очок і посіли друге місце в групі Б (першою була Польща – 7 залікових балів). У 1/2 фіналу європейської першості (гра відбулася 20 липня) наші гандболістки потрапили на Сербію, яка фінішувала в групі А на передовій позиції. Якщо перший тайм півфінального двобою проходив у рівній боротьбі, то після перепочинку домінувала сербська команда. Наші суперниці потужно провели другу 30-хвилинку і здобули перемогу 22:18. Відзначимо, що три м’ячі в цій грі вдалося закинути Шукаль.

У завершальний змагальний день, 21 липня, відбувся фінальний матч та поєдинок за третє місце. Увага українських поціновувачів гандболу була прикута саме до двобою за «бронзу», адже на майданчику зійшлися господарки майданчику (Болгарія) та Україна. Синьо-жовта дружина провела хороший матч і впевнено здобула перемогу. Підсумковий рахунок – 33:22. 14 м’ячів у складі нашої збірної закинула Дябло. Закарпатка Шукаль у цій грі відзначилася п’ятьма точними кидками.

Таким чином, закарпатські гандболістки у складі збірної України стали бронзовими призерками юніорського чемпіонату Європи (ІІ дивізіон). Тріумфатором турніру стала Сербія, яка у фіналі перемогла Польщу (22:20). А у паралельному турнірі, який відбувся у Литві, «золото» вибороли швейцарки. Тож путівки до елітного дивізіону виборола Сербія та Швейцарія.

Олег МИКИТА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
У Мукачеві відкрили новий театральний простір
14:10
Всі новини