22583
19:50 6.082019

Над боржавськими полонинами: На Міжгірщині відбулись видовищні змагання з парапланеризму "Кубок Карпат-2019"

Спорт 3884

Збираються  на полонинах Карпат  підкорювачі неба вже багато років поспіль. Перші змагання тут провели понад двадцять років тому. Тоді, участь в них брали не більше десятка пілотів. А вже зараз сюди  приїжджають до сотні спортсменів з різних країн світу. Так, за роки на боржавських полонинах побували парапланеристи з Туреччини, Польщі, Франції, Литви  та навіть Нової Зеландії. Цього року позмагатись за Кубок Карпат вирішили 69 пілотів. Решта – вільні пілоти, які приїхали щоб просто політати у своє задоволення.

Вже шість років літає на параплані учасниця змагань Варвара з Запоріжжя. Каже, мрія літати самостійно з`явилась після того, як політала в тандемі з інструктором. З того часу, просто закохалась в небо, і воно більше не відпустило. Згодом пройшла навчання і почала літати самостійно. А такі змагання, каже, – це і нові знайомства і гарний досвід, адже, коли ти змагаєшся -ти слідуєш за більш досвідченим і це вже не просто вільний політ, а виконання певного завдання.

А от Юлія зі Львова літає лише три роки. Про небо мріяла вже давно, каже дівчина. Додає, : “завжди, коли у мене запитували, що би я хотіла отримати найбільше, я відповідала: хочу, щоб у мене з`явились крила. І от моя мрія здійснилась. Парапланеризм  – це спосіб життя, це свобода,  яку не можна отримати ніде інде! Тут збираються люди певних цінностей . Це хоббі, яке тебе затягує і більше не відпускає.  Кожен знаходить тут щось своє, для когось це втеча, для інших – спосіб медитації. Але це варте того, щоб спробувати”.

Вже вдруге на Боржаві учасник змагань Яков з Мінська. Каже, те, що тут відбувається – не просто змагання, це зустріч однодумців. В Білорусі пілотів, які літають на постійній основі близько 3 сотень. Однак, польоти на рівнині не такі захоплюючі.  А тут є можливість політати саме в горах.

А от пілоту з Грузії Яну  до гірських польотів не звикати. Каже, літати доводиться над вершинами головного Кавказського хребта – а це гори п`ятитисячники. Та Боржавські полонини теж вразили. У них своя особлива  краса. Сподівається,  українські пілоти оцінять і красу Кавказу, коли приїдуть в Грузію на спільні змагання.

Пілоти кажуть, на змаганнях завжди панує тепла атмосфера підтримки та взаємодопомоги.  А от погода цього року трохи підвела. Вона дещо нетипова для цього періоду, каже Микола Струк, один з організаторів змагань. ” Коли існує ймовірний  розвиток грози, завжди існує дві небезпеки:   пілота може стрмко підняти на велику висоту,  існує небезпека враження блискавкою, також  біля землі проходять передгозові шквали, в які краще не потрапляти. Однак, ми завжди відповідально  ставимось до застережень синоптиків, при найменшій небезпеці ми припиняємо змагання і просимо пілотів чимшвидше сісти на землю. ”

“Маршрути для пілотів розробляємо спільно, тож яким буде завдання для учасників в кожний наступний  день змагань залежить переважно від погоди” – розповідає Віталій Кузьмич, співорганізатор змагань. “На мапі  визначаємо координати місць, які потрібно пройти. Кожен з пілотів ці координати вносить у свої прилади”. А їх в пілотів цілий арсенал. Це і варіометр,  і GPS прилади, чіпляють на  свої шоломи пілоти і відеокамери, щоб згодом переглядати свій маршрут.

Хоч пілоти і ставлять собі ціль – перемогти, сюди вони їдуть, перш за все, за емоціями, за натхненням  та за відчуттям свободи, яке можна отримати, як вони кажуть,  лише під хмарами.

Cвітлана Комлева

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах