22734
14:46 13.082019

Юні закарпатські гандболістки вибороли медалі чемпіонату Європи

Спорт 3046

Континентальні змагання серед збірних ІІ дивізіону (U-17) відбулися 3–11 серпня у Тбілісі. Участь у турнірі взяли 10 колективів, яких розділили на дві групи.

Збірна України разом із Болгарією, Грецією, Сербією та Фарерськими островами потрапила до групи А. Щоб пробитися до наступного раунду змагань, нашим дівчатам необхідно було посісти 1–2 місця. Відзначимо, що за синьо-жовту дружини виступали три закарпатки, а саме: Анна Гававка, Євгенія Когуч та Аліса Петрів.

У стартовій грі групового етапу українки здобули мінімальну перемогу над гречанками (19:18). Наступним суперником наших співвітчизниць стала Болгарія. Гра проходила за переваги українок і завершилася переконливою вікторією з рахунком 30:20. Згодом була поразка від Сербії (20:33) і вирішальний двобій із Фарерськими островами. У крайній грі наших гандболісток влаштовувала тільки перемога або нічия. Більшість ігрового часу українська команда була попереду, однак наприкінці двобою суперниці вийшли вперед. І тільки на завершальній хвилині матчу нам удалося зрівняти рахунок і здобути таку бажану нічию (26:26).

Набравши 5 очок, Україна посіла другу позицію в групі А (першими фінішували сербські дівчата – 8 залікових балів) і пробилася до 1/2 фіналу. Зазначимо, що на стадії групового етапу Гававка зробила 20 результативних кидків, Когуч – 4, а Петрів – 1.

У півфіналі синьо-жовта дружина зустрілася із тріумфаторками групи В – командою Швейцарії. Поєдинок був видовищним і тримав у напрузі впритул до фінального свистка. Наші гандболістки мали хороші шанси здобути перемогу, але забракло майстерності. Гра завершилася мінімальною вікторією суперниць із рахунком 21:22. Гававка в цьому матчі відзначилася чотирма точними кидками, а Когуч – двома.

У поєдинку за «бронзу» Україна зустрілася з Литвою. Якщо початок гри був за нашими суперницями, то кінцівка першої 30-хвилинки та другий тайм проходив за переваги наших співвітчизниць. У підсумку гра завершилася перемогою синьо-жовтих із рахунком 30:22. Результативними діями у цій грі вдалося відзначитися двом закарпатським спортсменкам – Гававці (5) та Когуч (1).

Таким чином, Україна здобула «бронзу» чемпіонату Європи-2019 серед команд ІІ дивізіону (U-17). А чемпіонками стали швейцарки, які у фінальному матчі перемогли Сербію (35:27). Варто зауважити, що аналогічний турнір у рамках Євро-2019 (U-17, ІІ дивізіон) проходив і в італійському Ліньяно-Сабб’ядоро. Його переможцем стала збірна Чехії, яка в фіналі була сильнішою за Ісландію (32:31). Тож саме Швейцарія та Чехія здобули путівки до елітного дивізіону.

Олег МИКИТА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах