25114
11:26 12.122019

ФК «Минай»: від дебютанта до претендента на медалі

Спорт 2490

Ця історія про те, як головна футбольна команда Закарпаття дивувала всю країну. У дебютному сезоні минайці зуміли піднятися на верхні місця турнірної таблиці Першої ліги України, а також пробилися до чвертьфіналу Кубка.

Напередодні сезону 2019/20 в команді відбулися зміни на тренерському містку: Кирила Куренка, котрий вивів минайців у Першу лігу, замінив Василь Кобін. Окрім цього, клуб добре попрацював на трансферному ринку: вдалося підписати кваліфікованих футболістів, які згодом стали гравцями основного складу і наразі роблять вагомий внесок у результат команди. За нетривалий проміжок часу молодому, проте амбіційному і перспективному наставнику вдалося збудувати боєздатний колектив, який цілком справедливо вважається одним із найсильніших у другому за силою дивізіоні країни.

«Ляпас» від «Прикарпаття»

У стартовому турі минайці приймали «Прикарпаття». З огляду на хорошу статистику домашніх матчів (закарпатці вкрай рідко поступаються на власному полі) та статус суперника (при всій повазі до івано-франківців, «Прикарпаття» – далеко не найсильніший ФК Першої ліги), закарпатські вболівальники чекали від своєї улюбленої команди хорошого результату. Але після гри на їх обличчях спостерігалися здивування і непорозуміння. Минайці жахливо зіграли в захисті й не зуміли продемонструвати своєї найкращої гри в атаці. У підсумку команда Василя Кобіна зазнала розгромної поразки 0:3 і розмістилася на крайній сходинці турнірної таблиці.

Перший заліковий бал та дебютна перемога

На свій перший виїзний поєдинок до Миколаєва закарпатці вирушали не в кращому психологічному стані, однак їм удалося залишити емоції за межами футбольного поля і показати ту гру, яку від них очікували. У непростому поєдинку нашим футболістам удалося вибороти перші очки (поєдинок завершився внічию – 1:1).

Опісля на Срібну землю завітав одеський «Чорноморець», котрий ще за три місяці до звітного поєдинку грав в УПЛ. Матч був важким і тримав у напрузі з першої до завершальної хвилини. Розв’язка припала на компенсований арбітром час: за кілька миттєвостей до фінального свистка господарі поля заробили пенальті, яке за мить упевнено реалізували (1:0). Це була не тільки перша перемога в новому для себе чемпіонаті, а й міцний психологічний поштовх.

У свій наступний вояж (цього разу на Київщину) минайці вирушали куди в кращому настрої, ніж на перший. У протистоянні з претендентом на медалі закарпатці виклалися на максимум і продемонстрували футбол високого рівня. Гра вийшла яскравою та багатою на голи. На жаль, перемогу святкував суперник (3:4), проте дорікнути минайцям немає в чому.

Семиматчева безпрограшна серія

Після дебютної перемоги та гідної виїзної гри з претендентом на підвищення у класі в «Минаю» почався підйом. У період із 23 серпня до 4 жовтня головна футбольна команда Закарпаття провела сім матчів чемпіонату і не зазнала жодної поразки. Колектив Василя Кобіна обіграв кременчуцький «Кремінь» (3:1, вдома), «Балкани» з Одещини (2:1, вдома), харківський «Металіст 1925» (3:2, на виїзді), волочиський «Агробізнес» (2:1, вдома), запорізький «Металург» (2:0, на виїзді), «Черкащину» (3:1, вдома), а також зіграв унічию з «Інгульцем» (1:1, виїзд), що з Петрового. Ця неймовірна, як для дебютанта, безпрограшна серія дозволила минайцям піднятися на другу сходинку турнірної таблиці й уголос заявити про себе на всю Україну.

Чотири ігри – чотири залікові бали

Безпрограшна серія перервалася у матчі з «Гірник-Спортом». Та гра проходила у несприятливих погодних умовах: через довготривалий дощ поле було важким, відповідно нашій команді не вдалося продемонструвати технічний футбол. У підсумку перемогу святкував колектив із Горішніх Плавнів (1:0). Далі на закарпатський клуб чекали два домашні матчі з колективами верхньої частини турнірної таблиці. У грі з львівським «Рухом» був зафіксований паритет (1:1), а в протистоянні з краматорським «Авангардом» сильнішими виявилися господарі поля (2:0). Завершальний матч першого кола змагань минайці провели на виїзді проти «Волині». Долю зустрічі вирішив один гол, який був у активі футболістів луцької команди.

Яскрава кінцівка першої частини чемпіонату

3 листопада стартувало друге коло змагань. До початку зими кожна з команд повинна була провести ще по чотири ігри. Спочатку минайці взяли реванш у «Прикарпаття» (2:1), а потім здолали «Миколаїв» (2:0). Гра в Одесі між «Чорноморцем» та «Минаєм» переможця не виявила (1:1), а от у крайньому матчі 2019 року колектив з Ужгородщини розгромив одного з  лідерів чемпіонату – «Оболонь Бровар». Закарпатський ФК провів одну з кращих своїх ігор у сезоні й зумів провести чотири гольові атаки, на що суперник відповів усього одним точним пострілом (4:1). Ця ефектна перемога дозволила нашій команді піти на заслужений відпочинок на третьому місці в турнірній таблиці.

Хочеться відзначити потужну атакуючу міць команди: у 19-ти поєдинках минайці забили 33 м’ячі, що є другим показником у чемпіонаті. Відразу двоє футболістів «Минаю» входять до топ-5 бомбардирів: Анатолій Нурієв, котрий відзначився 12 разів, та Роберт Гегедош, на рахунку якого 9 результативних ударів. Щодо пропущених м’ячів, то тут ситуація трохи гірша: із 21 голом закарпатці займають шосте місце.

Якщо заглянути у турнірну таблицю Першої ліги, то можна відразу сказати, що якнайменше вісім команд зберігають хороші шанси на потрапляння до топ-3. Зазначимо, що у зв’язку зі збільшенням команд-учасниць найелітнішого футбольного дивізіону країни (з 12-ти колективів до 14-ти), з Першої ліги підвищаться у класі саме три ФК.

Турнірна таблиця Першої ліги України

Кубкові протистояння

Крім чудових результатів у чемпіонаті, минайці приємно дивували і в Кубку України. Команді з Ужгородщини вдалося здолати трьох суперників і вперше у своїй історії пройти до 1/4 фіналу. Спочатку минайці на виїзді обіграли «Калуш» (2:1), а згодом у рідних стінах обіграли луцьку «Волинь» (1:0) та представника УПЛ – ФК «Львів» (2:0). Наступний суперник нашої команди наразі невідомий.

Друга частина сезону 2019/20 розпочнеться у березні. Весна обіцяє бути цікавою, адже на прихильників закарпатської команди чекають важливі ігри в чемпіонаті, а також цікаві протистояння в Кубку України.

Олег МИКИТА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті – повітряна тривога
13:19
У Мукачеві відкрили виставку відомих та маловідомих для загалу робіт Володимира Микити
13:03
«Гуцулка Ксеня» та Остання ніч у Хусті»: театральні прем’єри Хустського театру в Ужгороді
12:05
Закарпатські митники виявили неточності у документах харківського бізнесмена
11:19
У Тячеві відбувся Форум, присвячений 10-річчю децентралізаційної реформи в Україні
10:20
Зарічанська громада знову зустріне Героя
10:01
Актуальне інтерв’ю з головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою про ПП «Лужанка-Берегшурань»
09:43
Стало відомо про загибель жителя Виноградівської громади
09:21
Школярі Ужгорода упродовж місяця вчитимуться правильному поводженню із відходами, адже їх можна і необхідно перетворювати на ресурс
08:52
Дві прем’єри в Ужгороді презентує Закарпатський обласний театр драми та комедії
18:38
Всі новини