27331
12:37 9.072020

Київське «Динамо» – володар Кубка України сезону 2019/20

Спорт 5061

У головному поєдинку турніру столичний клуб зустрічався з полтавською «Ворсклою». Гра відбулася 8 липня на харківському ОСК «Металіст».

Місце проведення фінальної гри Кубка України змінювалося двічі: спочатку вирішальний поєдинок повинен був відбутися у Тернополі, однак коли стало відомо що футбольний двобій пройде без уболівальників, було вирішено перенести гру до Львова, а за Тернополем залишити право проведення фіналу сезону 2020/21. Однак і на «Арені Львів» звітний поєдинок не відбувся: у зв’язку з непростою епідемічною ситуацією у Львівській області та місті Львові, було прийнято рішення перенести поєдинок до Харкова. Зазначимо, що вперше в історії фінал Кубка України пройшов без уболівальників.

Що цікаво, тільки двом футболістам, які брали участь у цьому матчі, раніше вдавалося підняти кубок над головою. Це півзахисник «Динамо» Сергій Сидорчук (сталося це у 2015 році) та захисник «Ворскли» Володимир Чеснаков (ця подія мала місце у 2009 році).

На шляху до фіналу «Динамо» пройшло донецький «Шахтар» (1:1, д.ч. 1:0), «Олександрію» (0:0, д.ч. 1:0), та «Минай» (2:0), а «Ворскла» була сильнішою за ковалівський «Колос» (1:0), чернігівську «Десну» (1:0) та «Маріуполь» (1:1, 3:2).

Загалом фінальний двобій вийшов яскравим та інтригуючим. Не зважаючи на розташування фіналістів у чемпіонаті України (кияни йдуть третіми, а полтавці – дев’ятими), гра вийшла доволі рівна. Жодна з команд у цьому матчі не заслуговувала на поразку.

Розпочалася гра з доволі швидкого взяття воріт. Вже на 11-й хв. полтавчани повели в рахунку: Ібрахім Кане з правого флангу навісив у штрафний майданчик, де Сергій Сидорчук не зумів зупинити політ м’яча і «снаряд» потрапив до Руслана Степанюка, який переправив м’яч у сітку воріт (0:1). Через чотири хвилини «Динамо» у схожому стилі могло відновити паритет, та удар Олександра Сироти після подачі Карлоса Де Пени парирував Дмитро Різник.

На екваторі першого тайму команди обмінялися дальніми пострілами: у номінальних господарів пробивав Карлос Де Пена (трохи не вистачило, аби потрапити у ствір воріт), а в гостей – Олександр Скляр (голкіпер впорався з цим ударом).

Наступний небезпечний момент «Динамо» створило на 26-й хв., але й цього разу спрямувати м’яч у сітку воріт не вдалося. Однак намагання киян не були марними. На 28-й хв. колектив Олексія Михайличенка досяг свого: Сергій Сидорчук з правого флангу зробив навісну передачу на Карлоса Де Пену, який скинув м’яч на Беньяміна Вербича, а той ударом з розвороту спрямував м’яч у ворота (1:1). Загалом у першій 45-хвилинці «динамівці» переважали свого суперника і під ендшпіль першого тайму могли виходити вперед, але два небезпечні удари Вербича, один з яких головою вище, а інший – здалеку (сейв голкіпера), а також постріл Де Пени (кіпер парирував) результату не принесли.

На старті другого тайму полтавчани могли вдруге вийти вперед, проте Ібрахім Кане з гострого кута головою пробив повз ворота. Не реалізувавши цей момент, за кілька хвилин полтавчани могли пропустити курйозний гол: Володимир Шепелєв робив простріл у центр штрафного майданчика, м’яч після якого зрикошетив від Альюна і прямував у ствір воріт, однак дивом в останній момент Дмитро Різник відбив «снаряд» ногою. А на 70-й хв. «Динамо» таки увігнало м’яч у сітку воріт, проте був зафіксований офсайд і взяття воріт скасували.

У завершальні 20 хвилин основного часу гольові моменти не виникали, тож гра перейшла в овертайм. У додатковий час команди діяли обережно, тож і в цей період небезпек біля воріт обох команд було обмаль. Згадується хіба що удар головою у виконанні Карлоса Де Пени після навісу Томаша Кедзьори, проте в тому епізоді уругваєць пробив неточно.

Не визначивши переможця ні в основний час, ні в додатковий, на команди чекала серія післяматчевих пенальті. Відзначимо, що футболісти пробивало майстерно і надзвичайно точно. Тож не дивно, що перші сім ударів у виконанні обох команд були реалізовані. За «Динамо» забивали Беньямін Вербич, Віктор Циганков, Томаш Кедзьора, Карлос Де Пена, Олександр Андрієвський, Сергій Сидорчук і Микола Шапаренко, а за «Ворсклу» – Давід Пуцлін, Ібрахім Кане, Луізао, Євген Опанасенко, Альюн, Володимир Чеснаков та Ігор Пердута. Далі команди обмінялися неточними ударами Віталя Миколенка та Вадима Сапая. В обох епізодах вдало діяли голкіпери. І ось настали дев’яті удари, які виявилися вирішальними. Володимир Баєнко переграти Георгія Бущана не зміг, а от Артем Шабанов виграв дуель у Дмитра Різника і приніс київському «Динамо» таку бажану перемогу.

До слова, це 12-й тріумф «Динамо» в Кубку України. Раніше кияни здобували перемогу в 1993, 1996, 1998, 1999, 2000, 2003, 2005, 2006, 2007, 2014 та 2015р.

Олег МИКИТА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах