27798
15:49 27.082020

Олімпіада в Токіо, що не відбулася: закарпатці готуватимуться до змагань у 2021році

Спорт 4335

24 липня 2020 року в японському Токіо мали відбутися тридцять другі Олімпійські ігри. Столиця готувалася до змагань та прийому глядачів з усього світу. Випробовували нові технології та будували облаштовані під змагання приміщення. Але пандемія коронавірусу, яка стрімко ширилася світом, змусила японський уряд, за рекомендацією МОК, піти на вимушений крок – перенести Олімпійські ігри. За роки існування Олімпійських ігор їх не переносили жодного разу, були тільки випадки, коли проведення скасовували через воєнні конфлікти, війни або ж теракти. Та от, Токіо – єдина столиця, де ігри не відбулися вже вдруге.

Копії віньєток Олімпіади – 1940, із колекції Геннадія Будкевича

«1936 рік, на засіданні МОК столиця Японії отримала право провести Олімпійські ігри у 1940 році. І це рішення було одноголосним. Пов’язано це з тим, що в 1940 році Японія святкувала 2600 років своєї імперії, до цього свята йшла дуже масштабна підготовка і було зрозуміло, що Олімпійські ігри пройдуть також на високому рівні. Та у 1937 році починаються бойові дії. Японський уряд і оргкомітет сподіваються до останнього, що це ненадовго. Але в 1938 році приходить розуміння, що війна так швидко не закінчиться, адже туди втягнулася і сама Японія. Тож терміново, за рішенням Міжнародного Олімпійського Комітету, змагання були перенесені в столицю Фінляндії – Хельсінкі», – розповідає Геннадій Будкевич, філателіст та заслужений тренер України з легкої атлетики.

Чоловік додає: до того моменту, поки японці зрозуміли, що Олімпіада у їхній країні все ж не відбудеться, вже була розгорнута потужна рекламна кампанія. За приклад Японія взяла Олімпіаду 1936 року, де багато коштів було зібрано за рахунок матеріалів, присвячених колекціонуванню та сувенірам. Із перших днів отримання права на проведення ігор японці почали випускати поштові картки. Спочатку це були поштові картки не з олімпійською тематикою, а на них зображені найкращі кораблі Японії, де збоку був напис «Олімпійські ігри – 1940».

«Усі картки не були продані. На тих, що залишилися, приховали напис про Олімпійські ігри. Чому я розповідаю саме про ці картки? Це пов’язано з тим, що перед Олімпійськими іграми – 2020 біля берегів Японії стояв корабель, на якому декілька тижнів поспіль на обсервації знаходилась велика кількість хворих на Covid-19 людей. Удруге, коли Олімпійські ігри відміняють, маємо згадку і про японські кораблі. Також у рамках підготовки почали випускати віньєтки. Віньєтки – це своєрідні поштові марки, але вони не мають права оплати поштового пересилання і є тільки додатковою інформацією на конверті. На замовлення Закарпатського обласного товариства філателістів ми зробили копії цих віньєток, які ніби повертають нас у ті часи і дають можливість відчути дух підготовки до Олімпіади 1940 року, яка не відбулася. Особливу увагу потрібно звернути на віньєтку, яка виконана в чорних кольорах, на ній спортсмен віддає вітання так, як це робилося на Олімпійському стадіоні в Берліні. Тільки тут спортсмен на фоні самурая. Зрозуміло, що самурай для Японії – те саме, що козак для України», – демонструє віньєтку філателіст.

Як у далекому 1940-му, так і зараз новина про те, що Олімпіада не відбудеться, все ж найбільше впливає на самих учасників змагань.

«Зрозуміло, що для спортсменів це дуже важко, але в інтерв’ю деяких можна почути про шанс та можливість ще протягом року підготуватися, через отриману травму чи інше. А от втримати форму весь рік – це проблематично в спорті. Ми дуже сподівалися на вихідця з Мукачева, плавця Михайла Романчука, одного із найсильніших у світі. Є ще в нас кандидат на Олімпіаду, легкоатлет – Сергій Перевозніков. Тож будемо сподіватись, що наші спортсмени матимуть змогу потрапити на Олімпійські ігри, які попередньо мають пройти у Токіо вже через рік», – зазначає тренер.

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах