27837
14:40 31.082020

У Хусті вдруге відбувся «Khust half marathon-2020». ФОТО

Спорт 9338

Учора, 30 серпня, у Хусті вдруге в історії міста відбувся півмарафон “Khust half marathon”, головною метою якого є популяризація здорового та активного способу життя.

Ідея його проведення належить Андрію Козиру, який разом із командою ГО “Велооб’єднання”, що становить ядро оргкомітету і має на своєму рахунку чимало організованих у місті над Тисою спортивно-масових заходів, та завдяки підтримці однодумців, партнерів, небайдужих до розвитку спорту людей успішно втілив її у життя. Більше того, за два роки ця подія стала однією з улюблених традицій бігової спільноти з різних куточків України.

“Будучи активним учасником різних біговий подій як в Україні, так і за кордоном, у 2017 році я запалився ідеєю організувати півмарафон у Хусті, аби якомога більше хустян залучити до бігу, активніше формувати бігову культуру в місті. На щастя, у цьому мене радо підтримали друзі та люди, які хочуть пропагувати здоровий спосіб життя. Так, минулого року ми дебютували. Цьогоріч свої корективи внесла пандемія коронавірусу, тому захід було відтерміновано з травня на кінець літа. Однак він відбувся завдяки спільній роботі цілої команди людей, яким я щиро вдячний”, – поділився Андрій Козир.

Стартували й фінішували спортсмени у центрі міста на Майдані Незалежності. Маршрут пролягав центральними вулицями та об’їзною дорогою. Більшість учасників долали 21.097 км. Інші випробували свої сили й витримку в естафетах – 2х10, 5 км та 4х5, 25 км, попередньо створивши та зареєструвавши команди.

Провели організатори й дитячі забіги, в яких узяло участь близько сотні юних спортсменів. Окрім пам’ятної медалі та солодких подарунків, справжнім сюрпризом для малечі стали казкові герої-аніматори, з якими можна було весело порозважатися після змагань.

Також у рамках “Khust half marathon” відбувся благодійний забіг із метою збору коштів на лікування маленького хустянина – 9-річного Йосипка Лемка, який страждає на рідкісну спінальну м’язову атрофію і надзвичайно потребує фінансової підтримки в лікуванні.

Спортивна подія об’єднала бігунів різного віку – від малечі до спортсменів, яким за 60. Спеціально на “Khust half marathon” аж із Одеси приїхав 67-річний Віктор Пахмурний, доцент Одеського національного морського університету. Чоловік настільки вподобав Закарпаття, що відстань – не перепона, аби відвідати мальовничий край і активно та здорово провести дозвілля. Приїхав, пробіг і знову – до роботи в Одесі.

“Частину життя – з 20 до 40 років – я провів на Закарпатті, тому для мене це як рідний дім, і я з великим задоволенням сюди приїжджаю. Люблю тут усе: людей, природу, культуру. Намагаюся не пропускати жодного забігу, який проводиться тут. Особливо до душі – Хустський півмарафон, він – колоритний, атмосферний, чудово організований, легко може дати фору багатьом відомим заходам. Щиро вдячний організаторам за це спортивне свято для душі ”, – поділився пан Віктор.

Радо ділиться враженнями і юна чемпіонка області з бігу на 400, 800 метрів Юля Товтин із Ужгорода.

“Я вдруге на Khust half marathon”. Минулоріч бігла 5 кілометрів у естафеті, на цей раз беру участь тільки у благодійному забігові на 1 кілометр, оскільки нещодавно була на чемпіонаті України, то не могла передбачити, чи вдасться уникнути травм, а підводити команду не хотіла. Наступного року планую бути пейсмейкером на “половинці”, – поділилася Юля.

Цей спекотний день став справжнім дійством для містян та перевіркою на міцність і витривалість для бігунів. У середмісті панувала святкова атмосфера: свою творчість присутнім дарував драйвовий гурт “Johnny Rides”, запальний ведучий Вова коментував хід змагань, а хлопці з ГО “Велооб’єднання” постійно спостерігали за тим, що відбувається, і тримали все під контролем.

Протягом всієї дистанції учасників підбадьорювали вболівальники та волонтери з ГО “Фойта”, юні пластуни, школярі, а на її половині своїми закарпатськими мотивами запалював та додавав енергії бігунам колоритний фольк-гурт “Хустяни” та юні танцюристи – вихованки зразкового хореографічного ансамблю “Тацювальний клуб “Еліт”. Зважаючи на спекотну погоду, організатори встановили спеціальний душ на трасі змагань, діяли гідравлічні пункти, музичний супровід. А відновити сили після забігів можна було на смачній локації, скуштувавши серед розмаїття смаколиків закарпатської кухні і фірмовий бограч.

Тож абсолютним переможцем “Khust half marathon” серед чоловіків став Сергій Оксенюк із Луцька, подолавши півмарафонську дистанцію за 1 год 13хв 25 сек. Серед жінок тріумфувала також лучанка Оксана Оксенюк. Її результат – 1 год 26 хв 01 сек. Також було нагороджено всіх призерів у різних вікових категоріях.

Загалом жодного учасника не обділили увагою: всі бігуни отримали пакети фінішера з приємними подарунками та пам`ятні медалі, спеціально розроблені для цього заходу. Приємним бонусом став розіграш лотереї з головним призом – басейном, який, до слова, пофартило виграти хустянину, завзятому бігуну Василю Грицику.

Команда організаторів доклала багато зусиль, щоб півмарафон пройшов на високому рівні. І це, без перебільшення, їм вдалося: “Khust half marathon” впевнено затверджує свій статус ексклюзивної візитівки та улюбленої спортивної традиції міста над Тисою.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах