29419
14:34 10.122020

Досягнення та перспективи водного поло на Закарпатті

Спорт 6736

Водне поло – яскравий, динамічний та видовищний вид спорту. Останніми роками рівень водного поло на Срібній Землі суттєво зріс. Наші юні ватерполісти неодноразово ставали переможцями і призерами всеукраїнських та міжнародних змагань.

У вівторок, 8 грудня, в ужгородському прес-клубі відбулася пресконференція за участі голови Федерації водних видів спорту Закарпаття Роберта Левицького, голови Закарпатської обласної федерації водного поло Ісрафіла Василькіна та тренера «Динамо» (Ужгород) з цього виду спорту Сергія Киселюка, на якій підбили підсумки роботи Федерації водного поло Закарпаття за 2007–2020 роки та окреслили найближчі плани.

Шлях до всеукраїнського визнання був непростим. На початку 2000-х років водне поло великою популярністю в нашому краї не славилося. Новий відлік водних видів спорту розпочався з 2007-го року, коли на Закарпатті створили обласну Федерація водних видів спорту (до неї увійшло плавання та водне поло) та провели в Ужгороді чемпіонат України з плавання серед ветеранів та всеукраїнську спартакіаду. Остання, до слова, отримала багато позитивних відгуків від команд-учасниць. Це було великою подією для нашого краю. Однак не все було гладко. «Після завершення спартакіади нас виштовхували з басейну, а наступного дня він зачинився і жоден басейн у місті не працював. Це був складний період і всі тренери розійшлися», – згадує Ісрафіл Василькін.

«У 2011 році водне поло отримало фінансування. Вдалося повернути наших тренерів – Ісрафіла Василькіна, Сергія Киселюка та Геннадія Мордвінцева. Базовим басейном для водного поло став «Буревісник», а для плавців – басейн ужгородської гімназії. Ми разом почали працювати над розвитком водного поло. На перший набір, який був у 2012 році, до нас прийшло близько 120 дітей, що є високим показником», – розповідає Роберт Левицький.

Ісрафіл Василькін додав, що тоді близько 70% дітей взагалі не вміли плавати. «Було нелегко з «нуля» зробити з них майстрів своєї справи. Якщо порівняти той період із сьогоденням, то вийде абсолютно протилежна картина. Зараз 2/3 нових дітей приходять до нас із навичками плавання. Це засвідчує як про розвиток плавання так і водного поло. І це результат роботи басейну», – розповідає голова Федерації водного поло Закарпаття.

«У період з 2012-го до 2020-го року закарпатські ватерполісти тричі ставали чемпіонами України, чотири рази здобували срібні медалі та одного разу бронзові. Окрім цього наші хлопці були призерами відкритого чемпіонату Угорщини та переможцями відкритого чемпіонату Південної Німеччини. А у 2017 році закарпатці були спаринг-партнером потужної хорватської команди. І що цікаво, всі 9 ігор завершилися на нашу користь. Тоді хорватська преса писала, що це команда майбутнього», – каже Роберт Левицький.

Сергій Киселюк, тренер «Динамо» (Ужгород) з водного поло, відзначив, що закарпатські ватерполісти зібрали всі спортивні трофеї, які є, і пройшли це коло двічі. Також він додав, що наша команда здобувала Кубок Митрополита Шептицького та Кубок Мюллера, вигравала відкритий чемпіонат Львівської області та тричі піднімалася на п’єдестал пошани на міжнародних турнірах у Болгарії (одного разу була срібним призером та двічі фінішувала першою). Що важливо, 13 закарпатських ватерполістів отримували виклики до збірної України.

Як бачимо, здобутки закарпатських ватерполістів доволі вагомі, однак зупинятися на досягнутому наші спортсмени та їх тренери не збираються. 2021 рік також повинен увійти в історію водного поло Закарпаття. На Срібній землі функціонуватиме доросла команда, яка виступатиме у Вищій лізі України. Чемпіонат складатиметься із трьох турів, перший з яких відбудеться 1 лютого.

За словами Ісрафіла Василькіна, перший сезон у другому за силою дивізіоні держави для закарпатської команди буде експериментальним. Передусім стоїть завдання привернути увагу до цього виду спорту та дати можливість хлопцям, для яких завершився дитячо-юнацький вік, продовжити ігрову кар’єру.

Крім того у планах зробити новий проєкт – «Динамо stars» – та запустити фан-клуб «Динамо», використовуючи всі сучасні засоби комунікації, об’єднавши всіх прихильників водного поло.

Олег МИКИТА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах