31566
09:22 7.062021

У Хусті відбувся ексклюзивний велозахід «Поділися дорогою, поважай велосипедиста»

Спорт 11694

6 червня у центрі міста Хуст зібралася активна велоспільнота. Любителі екологічно чистого виду транспорту взяли участь у цікавому заході під назвою “Поділися дорогою, поважай велосипедиста”, який організували ГО “ФОРЗА” (Ужгород) спільно з ГО “ВелоОб’єднання” (Хуст) у рамках виконання транскордонного проєкту “SUMCITYNET: міста за покращення доступності і кліматично-сталу міську мобільність”.

Подія покликана привернути увагу містян до питання взаємоповаги між всіма учасниками дорожнього руху на дорогах міста, поглибити знання з руху на велосипеді проїзною частиною дороги тощо.

“Кожен із нас є учасником дорожнього руху як пішохід, велосипедист чи водій автотранспорту. Наш захід насамперед закликає бути уважними, толерантними та взаємоввічливими на дорогах та вулицях міста. Культура спілкування та пересування виробляється перш за все внутрішньо і додатково закріплюється правилами дорожнього руху”, – розповіла голова ГО “ФОРЗА” Леся Лойко.

І дійсно, цього спортивного вечора все – від ігор із наймолодшими учасниками до роздачі інформаційних флаєрів із прописаними основними правилами взаємоповаги на дорогах – було спрямоване на формування внутрішньої культури пересування. Провела захід ведуча Марія Радайкіна.

Так, на центральній сцені міста організували кілька імпровізованих локацій. Зокрема для молодших учасників, майбутніх велосипедистів, облаштували столики з велорозмальовками, веломасками, велолабіринтами та іншими розвагами. Також усі бажаючі дітлахи могли покататися на електросамокаті у супроводі інструктора.

Опісля щасливчики мали нагоду випробувати свою удачу у розіграші фірмових футболок з логотипом “Поділися дорогою” та перевірити знання ПДР у веловікторині. Однак, напевно, найзахоплюючішим етапом заходу став спільний велозаїзд центральними вулицями міста.

“Питання поваги, взаємоввічливості та терпіння між усіма учасниками дорожнього руху набуває все більшої актуальності. До прикладу, згідно з ПДР особи, яким виповнилося 14 років, мають рухатися велодоріжками або з правого боку проїзної частини. Чи є проїзна частина дороги безпечною для велосипедистів? Чи всі водії автівок знають про допустиму відстань між їхнім транспортом та велосипедом у 1,5м? Чи що варто сповільнювати рух, коли обганяєте велосипедиста? А що ми знаємо про засоби індивідуального захисту на дорозі? Фари на велосипеді, е-самокаті, світловідбивачі на одязі? Без сумніву, серед нас є вдосталь відповідальних осіб, які швидко дадуть правильні відповіді на ці питання, але кількість небезпечних ситуацій показує, що на подібні теми треба говорити частіше. Саме тому ми розпочали кампанію “Поділися дорогою, поважай велосипедиста” спілкуванням з водіями автомобілів та велосипедів. Стартували в Ужгороді. Сьогодні ж завдяки другові Василю Полажинцю, який нас познайомив із учасниками ГО “ВелоОб`єднання”, зокрема Андрієм Козиром, ми проводимо захід у Хусті. Хлопці з “ВелоОб`єднання” швидко підхопили ініціативу, підтримали ідею, організували все потрібне. Це максимальна відкритість до співпраці”, – розповіла координаторка з підвищення обізнаності та зв’язків з громадськістю проєкту “SUMCITYNET” Дзвенислава Білоног.

Після спільного велозаїзду, який фінішував на Майдані Незалежності, учасників пригощали свіжими напоями та солодкими компліментами. Порушили цього дня й питання велосипедної інфраструктури міста, адже пересування на будь-якому транспорті має бути безпечним для всіх учасників дорожнього руху.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах