32459
16:39 10.082021

Конкуренти і друзі зустрілися в Ужгороді за шахівницею

Спорт 5760

Товариські матчеві зустрічі провідних шахістів двох найбільших міст Закарпаття – Ужгорода і Мукачева мають давню і добру традицію. Цей захід є певною мірою унікальним. Фахівці зі спортивної історії краю, можливо, мої слова спростують, але щось не пригадую аналога подібному багаторічному протистоянню на теренах області в інших видах спорту.

Роки летять немов потята в небі… Тих шахістів, які в далеких 60-х торували дорогу чудовій традиції, майже не залишилося. Як тут не згадати імена, на жаль, уже покійних піонерів товариських матчів: Каміла Найпавера, Анатолія Прокопчука, Георгія Уварова, Миколи Вудмаски, Анатолія Позднякова, Івана Сюча, Антона Озимка, Ференца Томіча з Ужгорода, мукачівців Юхима Альперіна, Ростислава Лук’янчука, Міклоша Локкера, Михайла Софілканича, Євгена Коворданія, Володимира Воробйова та інших. Серед живих ветеранів, яким уже файно за 80, – лише Йосип Сотмарі та Василь Паук, дай Боже їм здоров’я!

Справа, започаткована цими ентузіастами давньої гри, знайшла продовження і дала рясні плоди. В товариських баталіях сьогодення беруть участь висококласні спортсмени – міжнародні майстри і провідні кандидати. Та й організаційний рівень змагання заслуговує на найвищу оцінку.

Перед останнім протистоянням рахунок матчевих зустрічей, починаючи від 2006 року, був рівний 8,5:8,5 (по вісім перемог і одна нічия). Цікаво, що в нульових і десятих роках ужгородці були безперечно сильнішими і навіть вигравали з рахунком 6,5:2,5. Але за останнє десятиліття в місті над Латорицею підросла ціла плеяда молодих талановитих гравців; натомість спортсмени обласного центру зупинилися у своєму спортивному зростанні, здібна молодь не підросла, а віковим гравцям стало важко конкурувати з напористими візаві. Як наслідок, п’ять із шести останніх матчів ужгородці залишали на щиті.

Минулорічний матч у Мукачеві за регламентом бліцу (тобто п’ятихвилинок) завершився розгромом спортсменів обласного центру. А от позаминулого року ужгородці вдома грали у швидкі шахи і змогли на фініші випередити конкурентів. Тож були певні сподівання і на цьогорічну зустріч, яка нещодавно відбулася в обласному центрі Закарпаття теж за регламентом швидких шахів (10 хвилин + 5 секунд бонус).

Склади команд із десяти гравців виявилися досить представницькими: 6 міжнародних майстрів, 3 майстри ФІДЕ, інші провідні КМС. Команду господарів представляли: Олег Боричев, Богдан Боршош, Віктор Бунда, Михайло Балога, Юрій Довжик, Микола Доманський, Юрій Ісак, Семен Найгебавер, Анатолій Маляр та Ольга Юшко. Склад гостей: Вадим Петровський, Андрій Вачиля, Роберт Орос, Марія Єфименко, Владислав Тіба, Василь Буришин, Василь Гуйван, Георгій Черм’янин, Олександр Решетар та Юлія Данкулинець.

Вже зі старту гості захопили лідерство, виграли чотири мікроматчі й відірвалися від конкурентів на 7 очок. У п’ятому турі ужгородці впевнено перемогли і скоротили відрив до двох очок. Напруга у матчі зберігалася, і подальші три етапи завершилися внічию – 5:5.

Але фініш все-таки залишився за молодшими спортсменами з міста під Паланком. Дві перемоги з рахунком 6:4 встановили кінцевий результат зустрічі – 53:47 на користь збірної команди Мукачева. Заслужений успіх у непростому двобої.

Найуспішнішими гравцями стали Вадим Петровський з Мукачева (8,5 очка) та Богдан Боршош (7 очок) з Ужгорода.

А шахістів із міста над Латорицею можна привітати з досягненням давно очікуваної мети. Вперше за 15 років вони вирвалися у матчевому заліку вперед і лідирують у товариському спортивному протистоянні з рахунком 9,5:8,5.

Аркадій ВОРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах