4117
19:12 26.122016

В Ужгороді відбувся останній шаховий турнір 2016-го

Спорт 2336

650_1200

Шахова федерація м. Ужгорода – одна з найуспішніших та авторитетніших у Закарпатті. Ось вже одинадцятий рік поспіль її успішно очолює кваліфікований фахівець, справжній ентузіаст шахової гри Семен Найгебавер.

%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d0%b9%d0%b3%d0%b5%d0%b1%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d1%80-%d0%ba%d0%beЗа плечима у Семена та його шахових однодумців десятки престижних турнірів, плеяда талановитих вихованців та величезна громадська робота з розвитку давньої гри серед жителів нашого краю. В місті ефективно працює шаховий клуб СЦД «Ювентус», де проходять найпрестижніші змагання як міського, так і обласного рівнів.

Останній турнір року, що минає, відбувся у клубі минулої неділі. Дивна тенденція: у першу неділю кожного місяця в клубі проходять бліц-турніри. Вони бувають різні за кваліфікацією та масовістю. А от передноворічний, останній у році турнір кожен рік збирає надзвичайно потужний склад. Нібито у людей підготовка до свят, домашні клопоти, та й в клубі, скажемо відверто, не зовсім тепло. Але ці несприятливі фактори відходять на другий план, і провідні шахісти та любителі залюбки приходять на шаховий вогник.

У недільному бліц-турнірі взяла участь уся шахова еліта міста над Ужем, за виключенням хіба що майстра ФІДЕ Ольги Юшко. За перемогу боролися міжнародний майстер, 10 кандидатів в майстри та 7 сильних першорозрядників. Фаворитами, звичайно ж, вважалися досвідчені бійці – міжнародний майстер Віктор Бунда, кандидати в майстри Михайло Балога, Юрій Ісак, Семен Найгебавер, Олександр Подгорнов. Потужно стартував Олександр Подгорнов – 6 перемог поспіль! Однак у сьомому турі лідер зазнав поразки від Юрія Ісака, і конкуренти помінялися місцями. На екваторі змагання турнірну таблицю завдяки серії перемог очолив Михайло Балога. Його дербі з Юрієм Ісаком не виявило переможця; напружений поєдинок завершився унічию. Тож обидва продовжили боротьбу у, так би мовити, заочному протистоянні.

На заключному етапі змагання Фортуна посміхнулася Юрію Ісаку, якій зміг випередити головного конкурента на пів-очка і з 15 очками із 17 можливих впевнено посів перше місце. Чудовий результат Юрія – 13 перемог, 4 нічиї і жодної поразки – говорить сам за себе. Лише половиною очка поступився переможцю Михайло Балога. Серйозна конкуренція спостерігалася і за третю сходинку турнірного п’єдесталу між Віктором Бундою, Олександром Подгорновим та Семеном Найгебавером. Невдалий фініш позбавив Олександра шансів на «бронзу», а от два інші претенденти свого шансу не упустили і з 13 очками поділили третє-четверте місце.

В бліц-турнірі, як і зазвичай, грало багато ветеранів, старших за 60 років. Найкращий результат серед них показав Володимир Рижонков. Паралельно з головним турніром відбувся і мікро-турнір зі швидких шахів. Несподівану, але цілком заслужену перемогу в ньому здобув юний вихованець шахового гуртку ПАДІЮНа Ілля Кривов’яз, який зміг випередити досвідченого кандидата в майстри спорту Василя Ганзе та мукачівського ветерана Тіберія Прібека. Переможці обох турнірів отримали заохочувальні призи.

По завершенні шахового дійства усіх його учасників привітав голова міської шахової федерації Семен Найгебавер, який поздоровив колег з Новорічними та Різдвяними святами та побажав провідним спортсменам міцного здоров’я, наснаги та успіхів у їх шаховій кар’єрі. Що ж, шахісти обласного центру завершили 2016 рік на мажорній ноті…

Аркадій ВОРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах