5644
12:11 22.042017

Як за кілька років тхеквондо в Ужгороді вийшло на високий рівень

Спорт 2968

Приємно, що в нашому краї є люди, яким не байдужий спорт і які готові віддати багато сил, аби виростити талановитих спортсменів.

1

Сьогодні йтиметься про розвиток тхеквондо в області, а розібратися в цьому нам допоможе той, хто сприяє його популяризації серед закарпатців. Владислав Королович з 8 років почав займатися спортом. Був учасником збірної України з тхеквондо, здобув чимало нагород. Тепер настав час передавати свої навички підростаючому поколінню. З цією метою у 2014 році Владислав створив в Ужгороді Закарпатський обласний осередок Всеукраїнського союзу тхеквондо. Що вдалося зробити за цей час, далі в нашій розмові.

Розкажіть про найуспішніші виступи ваших підопічних.

Дарина Королович та Василь Бурдай – призери й володарі Кубка світу та Кубка Європи з кікбоксингу. Окрім того, Дарині вдалося перемогти на Кубку Європи з тхеквондо і стати триразовою чемпіонкою України. Станіслав Сембер – багаторазовий чемпіон України та переможець змагань «Roma Open», які проходили у Римі.

Скільки тепер займається дітей і чи збільшується з часом попит на тхеквондо?

Так, інтерес тільки зростає. Ми спостерігаємо зацікавленість цим видом спорту в дітей. Хоч наша організація досить молода, на сьогодні в нас займається близько 50 юних спортсменів. Окрім мене, також тренує Валентина Глухенько (чорний пояс 1 дан з тхеквондо). Велика частина дітей, які приходять на перше тренування, залишаються в нас на довгий час.

Існують якісь критерії, аби потрапити до вас у команду чи спробувати свої сили можуть усі охочі?

Ми раді працювати з кожним, хто виявить бажання вдосконалювати свої спортивні навички. Перш за все ставимо перед собою мету розвивати фізичне здоров’я, а вже потім виховати хороших тхеквондистів, які стали б гордістю нашої нації.

Як налаштовуєте зовсім юних спортсменів?

До кожного застосовую індивідуальний підхід. З кимось потрібно просто поговорити, декого добре розім’яти. Багато спортсменів хвилюються, але я чудово знаю кожного і в потрібний момент можу допомогти.

З чим виникають найбільші труднощі?

Перш за все, з фінансовим аспектом. За зал, у якому займаємося, потрібно платити, а це робиться за власні кошти. У нас чимало талановитих дітей, але, на жаль, багато хто не має можливості поїхати на змагання і виявити свої здібності. Було б добре, якби держава надавала яку-небудь підтримку, адже спортсмени захищають честь Закарпаття не тільки на всеукраїнському, а й на європейському та світовому рівнях.

І, звичайно, запитання, котре цікавить багатьох. Чи дорого нині займатися тхеквондо?

Екіпіровка в загальному вийде близько тисячі гривень, але в нас є трохи обладнання, і ми можемо в цьому плані допомогти.

Де найбільше розвинуте тхеквондо на Закарптті й на якому місці ми перебуваємо в Україні?

На Срібній Землі цей вид спорту розвинений тільки в Ужгороді. Стосовно наших результатів порівняно з іншими областями, то скажу, що ми молода організація і ті показники, які нам удалося продемонструвати за час своєї діяльності, я вважаю успіхом. Ось, наприклад, на чемпіонаті України, що відбувся на початку квітня в Івано-Франківську, поїхало 10 наших спортсменів і вибороли там 4 золоті, 3 срібні та 1 бронзову медалі. Опісля ми взяли участь у ЧУ з кікбоксингу в Броварах і показали абсолютний рекорд клубу – 10 чемпіонів та 4 другі місця. У загальнокомандному заліку ми посіли 4-ту сходинку серед 95 команд України.

Найближчі плани на майбутнє?

Важливо відзначти, що Дарина Королович готується до Кубка світу з кікбоксингу, який відбудеться в Австрії. Крім того, ми ось-ось відкриємо новий зал, де можна буде займатися тхеквондо, кікбоксингом, боксом та фітнесом. Є дуже хороша новина: Ужгороду довірили проведення міжнародного турніру «Ukrainian Open» (21-22 жовтня). До нас завітають близько 1000 спортсменів з 10 країн Європи. Це допоможе популяризувати тхеквондо в нашому краї. Важливо на високому рівні організувати турнір, аби нам довіряли приймати аналогічні змагання ще. Також у планах навесні провести відкритий Кубок Ужгорода.

На вашу думку, яким має бути ідеальний спортсмен?

Насамперед дисциплінованим. Повинен дослухатися до порад, довіряти. Не менш важливі психологічний та фізичний аспекти. Тільки поєднавши ці всі вимоги, спортсмен досягне хорошого результату.

Що можете побажати нашим читачам?

Приходити на заняття з тхеквондо (сміється). І, звичайно, берегти здоров’я, займатися спортом та розвиватися.

Розмовляв Олег МИКИТА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах