10215
16:01 21.112017

Одна з кращих тренерів Закарпаття розповіла про специфіку художньої гімнастики

Спорт 3582

Без сумніву, одним із найяскравіших видів спорту вважається художня гімнастика. Хто хоча б одного разу став свідком цього спортивного дійства, неодмінно отримав купу задоволення.

unnamed (2)

За хорошим якісним виступом стоїть важка та довга кропітка праця не тільки спортсменки, а й її тренера. Останнім часом художня гімнастика набирає дедалі більшої популярності в Україні, зокрема на теренах нашої області. Одним із кращих тренерів Закарпаття вважають Анну Надь, яка, окрім здобутків на тренерському містку, добре зарекомендувала себе як спортсменка: була учасницею збірної України з естетичної гімнастики, стала фіналісткою чемпіонату світу, отримала низку нагород на всеукраїнському рівні та здобула звання майстра спорту. А за 10 років тренерської роботи допомогла побудувати успішну кар’єру не однієї закарпатської гімнастки.

В ексклюзивному інтерв’ю для «Карпатського об’єктива» Анна розповіла про специфіку цього яскравого виду спорту.

– Який оптимальний вік для початку занять художньою гімнастикою?

– Деякі батьки приводять свою дитину в 3–4 роки, адже думають, що чим швидше вона почне займатися, тим кращими будуть результати, однак це не так. Малеча може перегоріти, і через певний час у неї зникне бажання присвятити себе цьому виду спорту. Я ж рекомендую віддавати дітей у 5 років. У цьому віці дівчинка сформована і розуміє, чого від неї хоче тренер. Буває таке, що приводять на заняття у 8 років, однак якщо в дитини хороші фізичні дані, вона налаштована серйозно працювати, то є шанс наздогнати втрачене й досягти хорошого результату.

– Із якими віковими групами ви працюєте?

– Хочу зазначити, що підготовкою дітей я займаюся не сама. Разом зі мною працює хореограф Любов Джуган. Наразі під нашим керівництвом займаються близько 50 дітей. Вік спортсменок різний: є дівчатка 2003 р. н., а є й 2011-го. Ми радо приймаємо всіх, хто має бажання. У нас є такі, що подають великі надії, а є й такі, що працюють тільки для покращення своєї фізичної форми, без перспективи виступати на змаганнях.

unnamed (1)

– Чи маєте належні умови для тренувань?

– На жаль, з цим є проблеми. Ми вимушені одночасно проводити тренування для всіх, адже немає змоги поділити дітей на різні групи через брак професійних залів. Кожен тренер разом із батьками по можливості намагаються створити необхідні умови. Також змушені кожного разу доставляти до місця занять килимове покриття, яке придбали за власні кошти.

– Багатьох читачів цікавить фінансовий аспект. Наскільки дорого нині займатися художньою гімнастикою?

– У першу чергу необхідно мати бажання. Для початку потрібно привести дитину, щоб спробувала, і якщо вона захоче продовжити заняття, то треба буде витратитися на екіпіровку, яка коштує близько 500 гривень, і скакалку (200 грн). І тільки через певний час, коли стане помітним прогрес, доведеться придбати предмети, з якими вона буде тренуватися та виступати. Я вважаю, що частину грошей, яку батьки витрачають дітям на іграшки, можна використати з користю й виділити на інвентар.

– Як часто проводяться заняття і як ви рекомендуєте своїм підопічним відпочивати після навантажень?

– Займаємося ми близько 3–4 годин 6 разів на тиждень. Багато хто дивується, чому заняття тривають так довго, але одна тільки розминка займає годину-півтори, потім поки кожному поясниш певний елемент, даси рекомендації. Щодо відпочинку, то діти обирають його індивідуально. Дехто читає книжки, інші просто гуляють, ходять на басейн. Хочу зауважити, що коли ми їдемо на змагання, то в нас передбачена культурна частина, а це також є своєрідним відпочинком.

– Як мотивуєте своїх підопічних, коли в них опускаються руки?

– Зовсім юних заохочую солодощами. Заради цукерок вони готові наполегливо працювати (сміється, – авт.). Щодо старших дівчат, то додаткової мотивації їм не потрібно. У 10–11 років гімнастка входить в азарт і розуміє, що слід добре підготуватися, адже попереду змагання, де треба показати хороші результати.

– Наскільки це травмонебезпечний вид спорту?

– Загроза отримання травм, звичайно, присутня, однак завдяки правильно побудованій роботі тренера ризик можна мінімізувати. Я намагаюся робити все, аби мої дівчата уникали ушкоджень.

– У вас чималий досвід виступів на змаганнях різного рівня як у ролі тренера, так і гімнастки. Які можете виокремити якості, необхідні для досягнення високих результатів?

– Важливо поставити перед собою мету й наполегливо йти до неї. Треба мати силу волі, віру в себе та берегти здоров’я. Саме завдяки цим аспектам можна підкорити спортивні вершини.

Розмовляв Олег МИКИТА

unnamed

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
Всі новини