10348
14:03 29.112017

Закарпатка Емілія Мадяр-Фазекаш розповіла про тріумф своєї підопічної на чемпіонаті світу

Спорт 1851

З 7 по 12 листопада в передмісті Риму відбувся чемпіонат світу з фехтування серед спортсменів-паралімпійців. У складі збірної України фехтувальниць на візках закарпатка Надія Дьолог у командних змаганнях стала чемпіонкою світу.

100-911-

паралімпійська збірна України з фехтування з золотими нагородами. Крайні справа Надія Дьолог та Емілія Мадяр-Фазекаш.

Наші спортсмени розпочали командний турнір зі стадії півфіналу (згідно жеребу), в якому перемогли фехтувальників з Росії, а в поєдинку за звання чемпіонів світу зуміли здолати господарок турніру – італійок з результатом 45 – 31.

Тож про успіх закарпатки та самі змагання в розмові з наставником нашої чемпіонки Емілією Мадяр-Фазекаш. До слова, Емілія в минулому також виступала в складі збірної України, виконала нормативи майстра спорту. Але стверджує, що її вихованці перевершили тренера, чим дуже задоволена. Адже, в 26 років бути тренером чемпіона світу – це вагоме досягнення, повідомляє uzhgorod.net.ua.

Еміліє, шлях до чемпіонства був важким?

– Спочатку проходили індивідуальні змагання, де Надія в шаблі стала п’ятою, а в змаганнях з рапірою. – девятою. В командних змаганнях дівчата розпочали з півфінальної стадії і впевнено в двох поєдинках перемогли своїх опоненток. Особисто я, як тренер Надії змогла поїхати на фехтувальний мундіаль завдяки фінансовій допомозі УжНУ, де працюю та обласного відділення спорту інвалідів «Інваспорт», адже з державного бюджету фінансування виділяється лише для головного тренера збірної команди. Відмічу, що цей чемпіонат світу – один із найдорожчих на моїй практиці. Витрати на одну людину складали близько трьох тисяч євро. Саме через таку вартість за неофіційною інформацією на світовий чемпіонат не приїхали фаворити – команда Китаю. Окрім Надії, в змаганнях на ЧС в індивідуальних змаганнях серед чоловіків взяв участь ще один наш земляк – ужгородець Максим Магула. Але йому трохи менше пощастило через значно вищу конкуренцію, ніж у змаганнях серед жінок. Максим поступився в індивідуальних змаганнях в рапірі в 1/16 фіналу, а на шпазі – в 1/8.

Які відчуття пережила як тренер після фінального поєдинку?

– Це важко передати словами, весь турнір хвилювалася, переживала, затамувавши подих очікувала рішення судді після сутичок. А після завершення навіть досі не можу відійти від усього, ще не до кінця усвідомлюю, що зуміли добитися такого високого результату.

Як працюється з такими особливими спортсменами?

– Мені подобається моя робота, раніше займалася з дітками, але зі спортсменами-паралімпійцями трохи інший процес, але це моя улюблена робота, якою живу.

Скільки паралімпійців займаються фехтуванням під твоєю орудою?

– Загалом, працюю з чотирма спортсменами-паралімпійцями. Наше керівництво робить все по максимуму, щоб ми мали можливість де тренуватися. Через те, що в нас залізна платформа не можемо займатися в якісному залі, бо пошкодимо вартісне покриття. Тож тренуємося в одному з залів «Юності», але залежимо від температури на подвір’ї. В залі сильна вологість через що псується інвентар. Зокрема, напередодні ЧС були на двотижневих зборах, перед якими перевіряли обладнання і дві захисні маски Надії не пройшли перевірку, десь можливо поіржавіли контакти. Добре, що в авральному порядку вдалося відмити й відчухати її і маска запрацювала, бо інакше й не знаю якби вийшли з цієї ситуації.

Щоб хотіла змінити на краще в своїй роботі?

– Хочу, щоб у нас люди були більш відкриті, й не боялися віддавати своїх особливих дітей чи родичів займатися якимось видом спорту. Повірте, їм відкриється інший світ, вони тут знайдуть друзів, їх кругозір розшириться. Чомусь наші люди чогось бояться, закриваються й кажуть «Хай сидять дома, куди їм займатися спортом»,- тим самим обмежуючи цих дітей, закриваючи для них інший новий світ.

Фехтувальний ЧС вже позаду, а до яких змагань будете готуватися зараз?

– З 14 грудня в Києві відбудеться чемпіонат України, куди поїдуть усі четверо наших фехтувальників. А вже в лютому в Угорщині пройде етап кубка світу куди також поїдуть наші найсильніші спортсмени. Дуже сподіваюся, що зможемо пробитися на майбутні літні паралімпійські ігри.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах