10408
12:34 4.122017

Вища ліга Закарпаття з футболу: команди за межами топ-5

Спорт 2094

Нещодавно ми проаналізували виступи п’яти кращих футбольних колективів краю, цього разу розберемо гру ФК, які опинилися в нижній частині турнірної таблиці Вищої ліги.

22089463_1673111306072316_9136212306368649012_n

«Бужора» (Іршава) (6-те місце, 19 очок). Протягом цьогорічного сезону ми мали змогу спостерігати за двома різними команди. Перша – потужна, з характером, непоступлива, друга – несконцентрована, нестабільна. Старт чемпіонату у виконанні іршавців приємно здивував багатьох. Команді вдалося мінімально здолати рахівські «Карпати», «Ужгород» та довжанську «Боржаву». Багато вартували й нічиї із чемпіоном «Минаєм» та потужною «Поляною». Після 6 поєдинків «Бужора» здобула 11 очок і стала серйозним претендентом на першу четвірку. Однак згодом команду почало лихоманити. Невдала серія із п’яти поспіль програних поєдинків відкинула їх назад і, як виявилося, згодом залишила відчутний слід на амбіціях клубу. В іршавців були проблеми з результативністю (у середньому один забитий гол за гру) і шпарини в оборонній лінії (майже по два м’ячі за матч). За таких показників прийнятний результат вдавалося здобувати не так часто, як хотілося. У підсумку «Бужора» розташувалася на 6-й позиції, однак окремо взяті матчі вселяють надію, що колектив буде прогресувати й наступного року зможе виступити краще, ніж цього.

«Вільхівці» (7-ме місце, 19 очок). Один із головних чинників того, що команді не вдалося піднятися вище 7-ї сходинки, – нестабільність. За якісними матчами йшли невиразні зустрічі зі слабким суперником. Статистика забитих-пропущених м’ячів залишає бажати кращого – 18:34. У матчах із прямими конкурентами за 5–6-те місця («Ужгород», «Бужора» відповідно) підопічним Юрія Бучка вдалося здобути 5 очок із 12 можливих. Результат непоганий, однак на фініші чемпіонату не вистачило втрачених балів у двобоях із хустською «Оболонню» та рахівськими «Карпатами». Цю ситуацію можна було вправити в матчах із командами топ-4 («Минай», «Середнє», «Севлюш» (Виноградів), «Поляна»), проте у 8 зустрічах удалося набрати всього одне очко, тому підсумкова позиція цілком відповідає рівню команди.

«Карпати» (Рахів) (8-ме місце, 18 очок). У першу чергу хочеться звернути увагу на результативність «Карпат». Протягом сезону рахів’яни провели 27 результативних атак (п’ятий показник у чемпіонаті). З огляду на те, що команда знаходиться в нижній частині таблиці, стає зрозуміло, що є серйозні проблеми із захистом (42 пропущені м’ячі). В активі колективу Юрія Савляка 5 перемог, серед яких тільки дві з мінімальним рахунком («Боржава» 2:1, «Оболонь 2:1). Інші ж зустрічі завершилися впевненою вікторією «Карпат»: «Боржава» (3:0), «Бужора» (4:0), «Ужгород» (3:1). Цікаво, що у 18 поєдинках рахів’яни тільки тричі залишали поле без забитого м’яча, і то їм протистояли одні із сильніших команд краю – «Минай», «Середнє» та «Поляна». Тож можна констатувати, що якщо керівництву клубу вдасться підсилити захисну ланку і зберегти хорошу результативність атакуючої лінії, можна буде зазіхнути на позицію куди вищу, аніж цьогорічна.

«Оболонь» (Хуст) (9-те місце, 14 очок). Від останнього місця хустяни відірвалися на 11 залікових балів, а ось від 6-ї команди відстають усього на 4 очки, тому буде доречніше віднести їх до когорти середняків, аніж аутсайдерів. Найбільшу сенсацію «Оболонь» створила в 14-му турі, коли змогла відібрати очки у виноградівського «Севлюша» (0:0). Порадував ФК своїх уболівальників перемогами над «Бужорою» (2:0), «Ужгородом» (1:0) та «Вільхівцями» (3:1), а також заробленими балами в п’яти нічийних поєдинках. Були випадки, які хустяни, напевно, хочуть забути якнайшвидше, – це розгромні поразки від «Севлюша» (0:7) та «Минаю» (0:9).

«Боржава» (Довге) (10-те місце, 3 очки). Зайнята колективом позиція за підсумкам цьогорічного футбольного сезону цілком відповідає його рівню. У футбольному колі «Боржаву» вважають прохідною командою, однак вона продемонструвала, що з нею необхідно рахуватися. Чого тільки варта результативна нічия із «Поляною». Ще одна команда, якій ФК з Іршавщини зміг нав’язати боротьбу, – хустська «Оболонь»». Двічі між цими колективами була зафіксована нічия. Інші ж матчі – поразки, при тому на різний смак (як мінімальні, так і неймовірно розгромні).

Загалом футбольний сезон 2017 року у Вищій лізі вийшов цікавим. Протягом усього часу тривала інтрига як на верхівці чемпіонату, так і в середині. Була велика кількість яскравих голів, неймовірних камбеків та просто якісного захоплюючого футболу. Сподіваємося, що наступний чемпіонат виявиться ще кращим.

Олег МИКИТА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах