10954
21:05 3.012018

Георгій Фечо: «Закарпаття має хороші умови для розвитку спортивного орієнтування»

Спорт 4087

Спортивне орієнтування в нашому краї є досить популярним. Закарпатці неодноразово прославляли свою область як на всеукраїнській арені, так і міжнародній.

26056699_1571856419570201_1432889458_n

Розібратися детальніше, чим живе цей вид спорту на Срібній Землі, допоміг голова Федерації спортивного орієнтування Закарпаття Георгій Фечо.

– Розкажіть, де найбільше розвинуте спортивне орієнтування на Закарпатті.

– У нас займається понад 400 людей різних вікових груп. Найбільшого розвитку спортивне орієнтування досягло в Хустському, Іршавському, Ужгородському, Перечинському, Рахівському та Мукачівському районах, а також у містах Ужгороді та Мукачеві.

– Які найбільші здобутки закарпатських орієнтувальників можете виокремити?

– Наші спортсмени регулярно перемагають на національних чемпіонатах, виступають у складі збірної України. Так, за останні роки можу виділити третє місце, що його зайняла українська збірна в естафеті на юнацькому чемпіонаті Європи в Польщі. Бронзові медалі, до речі, перші в історії українського велоорієнтування вибороли мукачівки Наталія Шозда, Беата Зубака та Олександра Золтан. Срібні нагороди юнацької європейської першості з рогейну, що проходила в Іспанії, здобули ужгородці Лоліта Рахманова та Андрій Соханич. Чемпіоном Європи серед юніорів у виді рогейн став ужгородець Євген Сіротов (виконавши норматив для здобуття звання майстра спорту України). Цього року «бігові» орієнтувальники вдало виступили в Трускавці на чемпіонаті України серед команд ДЮСШ і позашкільних закладів системи освіти: збірна команда ЗЦТКЕСУМ виборола третє місце. Олександр Касьянов став срібним та бронзовим призером чемпіонату України зі спортивного орієнтування на велосипедах, а Владислав Французов – срібним призером у класичному орієнтуванні бігом. Крістіна Бобер виборола «срібло» на чемпіонаті України серед юніорок на довгій дистанції. Андрій Василина був другим на чемпіонаті України серед юнаків на спринтерській дистанції та вперше здобув звання кандидата в майстри спорту України. Порадували й зовсім юні орієнтувальники на командному чемпіонаті України, що проходив у Коростишеві: у групі Ч-12 (естафети) чемпіонами стали Валентин-Крістіан Вішколц, Денис Кононов та Олег Пеприк.

З якими труднощами найчастіше зіштовхуєтеся?

– На жаль, є проблеми із фінансуванням. Також бракує тренерів, однак ми намагаємося вирішити це питання завдяки молодим тренерським кадрам.

– А чи є у нашому краї належні умови для тренувань та проведення змагань?

– Наш стадіон – це ліс. Закарпаття має хороші умови для розвитку спортивного орієнтування. Небагато регіонів України можуть похизуватися такою кількістю різноманітних ландшафтів. У нас є майже все: і стрімкі гори, і глуха рівнина, і цікавий мікрорельєф. Однак катастрофічно не вистачає картографів для створення нових та осучаснення старих спорткарт, а без них спортивне орієнтування неможливе.

– Чи дорого нині займатися спортивним орієнтуванням?

– Це досить доступний вид спорту, адже для початку потрібні тільки спортивне взуття, бігова форма та компас. А ось для того, щоб досягти високих результатів, необхідно змінювати локації та мати нові карти. Важливими є виїзди на змагання, навчально-тренувальні збори, де є цікава і складна місцевість. Це також потребує певних витрат. Але головне – мати бажання та цілеспрямовано йти до своєї мети.

– Чому займатися спортивним орієнтуванням корисно та якими якостями, на вашу думку, необхідно володіти, аби досягти хороших результатів?

– Спортивне орієнтування розвиває силу і кмітливість. Ним можна займатися незалежно від віку та рівня фізичної підготовки. Цей вид спорту підходить абсолютно всім, адже немає ніяких протипоказань, що стосуються здоров’я. Людина сама варіює своє навантаження залежно від фізичного стану, якщо змагається не на професійному рівні, а просто для душі та здоров’я. У спортсмена розвиваються такі якості, як швидкість реакції, логічне мислення, комунікативні навички. Саме тому змагання зі спортивного орієнтування часто проводять у школах, щоб діти могли виробити ці корисні риси. А ось більш поглиблені заняття вимагають гарної фізичної підготовки, адже професіонали долають складні дистанції, прокладені в горах і болотистих місцевостях. Для успішної участі в змаганнях зі спортивного орієнтування треба мати здатність вирішувати складні логічні й тактичні завдання та миттєво діяти. У цьому виді спорту важливі рішення завжди приймаються під час руху спортсмена на тлі загальної втоми, тому спорт відмінно допомагає в житті, коли потрібно правильно діяти в екстремальній ситуації. Також не менш важливою є сила волі спортсмена, адже часто змагання проходять у спеку, сніг або дощ.

Розмовляв Олег МИКИТА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах