15097
14:29 11.072018

Вища ліга Закарпаття з футболу: підсумки першого кола змагань

Спорт 5198

Найвищий футбольний дивізіон краю наблизився до свого екватора. Позаду 11 цікавих турів, попереду стільки ж. Саме час підбити проміжні підсумки.

У першій половині сезону відбулося 55 матчів, у яких команди забили 214 голів, що в середньому становить 3,9 м’яча за гру. Уболівальники протягом тривалого періоду, 21 квітня – 1 липня, стали свідками як результативних поєдинків, так і «сухих» двобоїв, було також чимало напружених матчів рівних за силою команд, не обійшлося й без камбеків. У ворота влітали м’ячі на будь-який смак: після яскравих індивідуальних проходів, ударами з ближньої відстані, дальніми пострілами, а також після прикрих рикошетів.

Колективи намагалися показати все, на що вони здатні, однак не кожному вдалося розкрити власний потенціал. Хтось виправдав сподівання своїх уболівальників, а дехто відверто розчарував. Але про все по черзі.

Пропонуємо вашій увазі аналіз виступів команд з першої п’ятірки турнірної таблиці.

«Севлюш» (Виноградів) (1-ше місце, 28 очок)

Як і очікувалося, виноградівський «Севлюш» опинився серед когорти найкращих команд області. Підопічні Валентина Слюсаря демонструють видовищний футбол і заслужено перебувають на вершині турнірної таблиці. У «Севлюша» підібрані якісні футболісти та хороший тренер, котрі в тандемі на крайовому рівні спроможні перемогти будь-кого. Виноградівці здобули 9 перемог у 10 поєдинках, що можна вважати неабияким успіхом. Єдина осічка в першій половині чемпіонату сталася в стартовому турі, коли у виїзному матчі з «Поляною» була зафіксована бойова нічия 2:2. Після звітного двобою Слюсар та компанія зробили правильні висновки й видали неймовірну серію, яка налічує 9 перемог поспіль. Цікавий факт: у 8 із 9 переможних матчів була зафіксована вікторія «Севлюша» у два або більше м’ячів. Варто відзначити перемоги над «Ужгородом» (2:0) та «Середнім» (4:1) – прямими конкурентами за нагороди, а також розгромні звитяги у двобоях із рахівськими «Карпатами» (5:0), хустською «Оболонню» (6:0), ДЮСШ Тячів (11:0), іршавською «Бужорою» (7:0). Показники в графі «забиті/пропущені м’ячі» також вражають: 43 проти 4. Найкращим бомбардиром команди є Адріан Пуканич, на рахунку якого 8 точних ударів. Наразі «Севлюш» – головний претендент на золоті медалі. Якщо він збереже кістяк команди, якісно проведе підготовку до другого кола змагань, то має всі шанси на здобуття довгоочікуваного чемпіонського звання.

«Середнє» (2-ге місце, 24 очки)

Команда з Ужгородщини на початку чемпіонату показала хороший результат (5 перемог у 5 зустрічах). Однак згодом несподівано поступилася «Вільхівцям» (0:2), а потім «Севлюшу» (1:4), що не дозволило втримати лідируючу позицію. У 8 інших поєдинках середнянці досягли успіху, завдяки чому й зберегли за собою другу сходинку. Підопічні Василя Варги показали хорошу результативність (34 м’ячі), однак пропустили вдвічі більше, ніж «Севлюш» (9 голів). Найяскравіші перемоги команда з Ужгородщини здобула над «Поляною» (8:0) та рахівськими «Карпатами» (6:0). Варто зазначити, що в домашніх стінах «Середнє» залишилося непереможеним, ба більше, у всіх 5 поєдинках тріумфувало. Загалом команда показала в першому колі не тільки хороший результат, а й цікаву гру. Тому має хороші шанси поборотися за найвищу сходинку турнірної таблиці. Для цього необхідно зробити правильні висновки з програних матчів, плідно попрацювати під час літніх канікул і продемонструвати свої найкращі вміння в другій частині сезону.

«Ужгород» (3-тє місце, 22 очки)

Чемпіон дворічної давності повернувся в боротьбу за найвищі місця чемпіонату. Команда Мирослава Бабяка входить до топ-3 і залишається одним із претендентів на найвище місце. «Ужгород» поступився основним конкурентам – «Середньому» (0:2) і «Севлюшу» (0:2) – та втратив очки в протистоянні з «Вільхівцями» (0:0). У 7 поєдинках головна команда з обласного центру здобула переможний результат, що свідчить про її перевагу над ФК за межами лідируючої трійки. «Ужгород» непогано діє в захисті (8 пропущених м’ячів у 10 матчах), і це стало вирішальним фактором у кількох тріумфальних поєдинках першої частини чемпіонату. Час від часу в підопічних Бабяка виникають проблеми з реалізацією моментів. Команда забила 32 м’ячі в 10 зустрічах, однак половина з них була відправлена у ворота «Оболоні» (16:1). Звичайно, «Ужгород» ставить перед собою максимальні цілі, однак чи вдасться йому зазіхнути на «золото», питання відкрите. Для цього необхідне підсилення та насичена робота як під час канікул так, і по ходу чемпіонату.

«Вільхівці» (4-те місце, 17 очок)

Колектив із Тячівщини за підсумками першого кола розташувався на четвертій сходинці, що є неабияким успіхом. На жаль, команда не може похвалитися стабільністю. Услід за хорошою грою та максимальним результатом приходять провальні зустрічі, як-от поєдинок із аутсайдером змагань – ДЮСШ Тячів (1:1). Напевно, найяскравішою звитягою «Вільхівців» є тріумф у грі з «Середнім», яку вони виграли з рахунком 2:0. До свого активу команда Тячівщини може внести також нічию з «Ужгородом» (0:0). Потужно діє ФК у себе вдома (4 перемоги та 1 нічия). На жаль, статистика виїзних ігор дещо гірша: 1 перемога та 1 нічия при 3 програшах. Щодо забитих/пропущених м’ячів, то тут паритет – 16:16. Зазіхнути на призові місця в цьогорічному чемпіонаті буде складно. Для цього слід неодмінно провести якісну селекційну роботу, наполегливо працювати на тренуваннях та виявляти максимальну сконцентрованість на іграх.

МФА «Мункач» (Мукачево) (5-те місце, 14 очок)

Якщо в стартових турах ми спостерігали за командою, якій складно на рівних протистояти середнякам чемпіонату, то, починаючи з четвертого туру, перед нами постав боєздатний колектив, спроможний боротися за високі позиції. У 4–10-му турах було здобуто 4 перемоги та 2 нічиї. Це додало команді неабиякої впевненості, і вона ввірвалася до верхньої частини турнірної таблиці. На мажорній ноті завершити чемпіонат підопічним Віктора Ряшка не вдалося. У заключному турі мукачівська команда зазнала розгромної поразки від «Ужгорода» (1:5). Щодо зустрічей з іншими ФК, які знаходяться в турнірній таблиці вище, маємо такі результати: «Севлюш» (0:1), «Середнє» (1:3), «Вільхівці» (2:1). У команди є потенціал, тож цілком можливо, що під час перерви вона додасть і спробує покращити свої позиції.

Такими постали перед нами кращі команди Вищої ліги Закарпаття з футболу за підсумками першої половини сезону. Найближчим часом ми проаналізуємо виступ ФК, яким не вдалося потрапити до топ-5. Це «Бужора» (Іршава), «Поляна», «Карпати» (Рахів), «Оболонь» (Хуст), «Вітязь» (Концгазо), ДЮСШ Тячів.

Олег МИКИТА

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах