15355
11:42 31.072018

В Ужгороді шахові баталії точилися під акомпанемент гуркоту коліс потягів

Спорт 1906

У суботу, 28 липня, на ужгородському залізничному вокзалі відбувся 13-й меморіальний шаховий турнір пам’яті колишнього міністра транспорту і зв’язку України Георгія Кірпи.

Саме тут, на Срібній Землі, він розпочинав свій славний трудовий шлях, а в обласному центрі, уже будучи міністром, ініціював та в рекордно короткий термін втілив у життя реконструкцію і будівництво чудового сучасного залізничного вокзалу, який одразу став пам’ятним місцем Ужгорода.

Візиткою меморіалу є те, що він проводиться не в шаховому клубі чи на спортивній базі, а безпосередньо у фойє ужгородського вокзалу, тож шахові баталії проходять під акомпанемент гуркоту коліс потягів, оголошень диктора й супроводжуються здивованими поглядами пасажирів у залі очікування. Як і в попередні роки, Меморіал Кірпи вирізнявся масовістю та чудовою організацією.

У цьогорічному турнірі взяли участь 70 гравців. Склад учасників виявився солідний: три міжнародні та ФІДЕ майстри, 19 кандидатів у майстри, решта – першорозрядники. Цікавою була й географія змагань. Спортсменів з Ужгорода, Мукачева, Берегова, Виноградова, Воловця, Чопа та Хуста доповнили гравці з Чернівців і навіть троє з далекої Ірландії. Учасники грали за регламентом швидких шахів у 8 турів.

Переважна більшість поєдинків провідних спортсменів проходила в цікавій і напруженій спортивній боротьбі. Найбільш переконливим вийшов старт в ужгородців кмс Михайла Балоги та міжнародного майстра Богдана Боршоша – чотири перемоги поспіль. У 5-му турі лідерам довелося схрестити шпаги в очному протистоянні, яке завершилося внічию. Провідні позиції дуету лідерів вдалося зберегти до останнього туру. Головні конкуренти – майстер ФІДЕ Ольга Юшко та кмс Юрій Ісак – відставали на півочка. Тож доля призових місць вирішувалась у двох останніх принципових партіях: Ісак – Боршош та Юшко – Балога. Лідерів улаштовувала й нічия, але останній тур виявився драматичним, як у гостросюжетному детективі. Довгий час на обох шахівницях тривала рівна боротьба, але потім фортуна відвернулася від лідерів, і вони обоє зазнали прикрої поразки.

Таким чином, і Ольга Юшко, і Юрій Ісак перед самим фінішем змогли обійти конкурентів і, здобувши по 6,5 очка, завершили турнірну гонку на перших двох позиціях. Для визначення переможця довелося рахувати коефіцієнт. Він виявився вищим у 13-разової чемпіонки краю, майстра ФІДЕ Ольги Юшко, яка й стала одноосібною переможницею меморіального турніру. Чудова перемога талановитої спортсменки! Успіх Ольги особливо приємний, адже нещодавно вона стала мамою, близько року не грала в турнірах, але, як бачимо, приємні сімейні клопоти не вплинули її високу спортивну майстерність. Браво,Олю!

Одразу 7 гравців здобули по 6 очок і претендували на бронзову медаль, яка завдяки найвищому Бухгольцу дісталася Богдану Боршошу. У турнірі було встановлено багато інших призових номінацій. Серед ветеранів, старших за 60 років, лідерами виявилися ужгородці Володимир Рижонков, Степан Стерчо та берегівець Володимир Сейкель. Також нагороди вибороли найсильніші серед: жінок – Ніколетта Панченко, залізничників – Василь Гуйван, школярів – Вадим Петровський, представників «Інваспорту» – Олексій Дьордяй, а також найстарший учасник – 84-річний мукачівець Тіберій Прібек. Провідні шахісти краю були забезпечені достойними призами, смачним обідом та комфортними умовами для шахової творчості.

Тож 13-й турнір пам’яті Георгія Кірпи вдався на всі сто і став даниною доброї пам’яті видатному діячеві Української держави.

Аркадій ВОРОВИЧ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Учні Ужгородського ліцею вирощують мікрозелень та донатять на ЗСУ
17:29
Самовираження через мистецтво: арттерапія для підлітків
17:07
В Ужгороді відбувся благодійний фестиваль «Сакура фест-2024»
16:45
Закарпатські податківці з початку року надали понад 34 тисячі адмінпослуг
16:31
На Закарпатті рятувальники відкрили ще один клас безпеки для дітей
16:14
У Вишківській громаді пройде обговорення дозволів для перебування у прикордонній смузі
16:03
Інструктори Нацгвардії провели для закарпатських журналістів заняття з вогневої, тактичної та медичної підготовки
15:12
Поліцейські охорони Закарпаття знайшли зниклу дитину
14:52
У Закарпатському обласному центрі кардіології та кардіохірургії за минулий рік успішно виконали 151 операцію на відкритому серці
14:35
В Ужгороді патрульні допомогли чоловіку відшукати телефон, який він забув у таксі
14:24
Всі новини