16147
16:00 29.082018

Закарпатці стали чемпіонами Європи серед юніорів зі спортивного орієнтування у виді рогейн

Спорт 2590

У XV чемпіонаті Європи  з рогейну, що проходив у cмт. Берегомет Чернівецької області , взяли участь 132 команд (276 спортсменів) з 15 країн – України, Австрії, Білорусі, Італії, Іспанії, Латвії, Литви, Нідерландів, Польщі, Румунії, Фінляндії, Франції, Чехії та Естонії. Найбільш чисельними були делегації з Естонії (18 команд), Литви (22 команди). Чемпіони визначалися в абсолютній категорії та окремо по 4 віковим категоріям в трьох класах: серед чоловічих та жіночих команд та у змішаному класі.

Абсолютні чемпіони серед 54-х чоловічих команд виборола команда „Solomon S-Lab” з Естонії. Чемпіони подолали більш ніж 100-кілометровий маршрут за 23 години 22 хвилини 10 секунд. Віце чемпіоном з результатом 23 години 55 хвилин 32 секунди став „Onnevalem” з Естонії, бронзовим призером – український „Сompressport” Микола Віхтюк, Олександр Дмитрюк.

У змішаному класі, де змагалося 49 команд, перемогу з результатом 23 години 31 хвилина 54 секунди виборола українська команда „OK Wolf Lutsk” Ірина Войтович, Тарас Мельник, Слотін Артем. З другим результатом фінішували естонці „Esto ERS Team” Toomas Marrandi, Anneken Lemberg. Третій час у латвійців „Isostar Latvia” Irita Pukite, Guntars Mankus.

У змаганнях жінок (25 команд) перемогла естонська команда „Janene” Eleri Hirv, Piibe Tammema. Дівчата подолали трасу за 23 години 46 хвилин 40 секунд. На другому і третьому місці фінішували українські команди „Gorgany” Олена Доценко, Ольга Чеберака та „Khortytsia” Тетяна Перевалова, Світлана Мартинова.

У юніорському класі (хлопці) до 20 років перемогла команда „Lucky team” Андрій Ліпа, Вадим Петрович. У юніорському змішаному класі до 20 років перемогла команда Закарпатської області „Ok Maximum Yunior” у складі Андрія Василини, Крістіни Бобер, Олександра Желізняка. Серед дівчат юніорок перемогла команда „SMART Team” з Вінничини Анастасія Басюк, Вікторія Ткачук.

Вітаємо спортсменів та їх тренерів! 

 

Довідка

Рогейн – це самостійний вид спорту, досить близький за змістом до спортивного орієнтування, пригодницьких перегонів і гірських марафонів. Формально його можна вважати командним (склад команди від 2 до5 осіб) добовим орієнтуванням по вибору, хоча насправді він значно відрізняється від класичного спортивного орієнтування. На відміну від спортивного орієнтування – індивідуального виду спорту, – де розташування дистанції до самого старту є секретом для учасників, у рогейні спортсмени знайомляться з місцем знаходження контрольних пунктів за 2 години до старту, команда сама визначає собі завдання під силу, вибирає порядок проходження дистанції і темп руху. Формат змагань (взяття контрольних пунктів за вибором) дозволяє в будь-який момент повернутися в базовий табір, де забезпечена гаряча їжа, можна переночувати і продовжити проходження дистанції на наступний ранок.
Перші змагання з рогейну були проведені у 1976 році в Австралії. Перші старти поза межами далекого континенту відбулися у 1986 році в Канаді. У 1989 році, після створення міжнародної федерацію рогейну (International Rogaining Federation – IRF) , цей вид спорту  поширився по всьому світі, в Україні його розвитком опікується Федерація спортивного орієнтування.

 

Фечо Георгій
Голова ВП ГО ФСОУ у Закарпатській області

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах