17247
15:05 11.102018

21-річний закарпатець, Артур Сабадош – срібний призер чемпіонату Європи з футболу

Спорт 2511

Футбол, звичайно, гра, але така гра, яка не терпить,

коли до неї ставляться, як до розваги.

В. Лобановський

У кожної людини є свої захоплення. Хтось любить малювати, хтось – читати книжки, а хтось – грати у футбол. Саме з дитячого захоплення цією грою і розпочався шлях у великий спорт простого сільського хлопця із Стеблівки Хустського району Артура Сабадоша, який сьогодні є триразовим чемпіоном України з футболу серед гравців з вадами слуху. А нещодавно юнак повернувся зі Швеції, де відбувся ІІ молодіжний чемпіонат Європи U-21 з футболу серед спортсменів з вадами слуху, у якому 8 кращих європейських команд виборювали звання найсильнішої. Збірна України, у складі якої був і Артур, завоювала срібні нагороди, програвши по ходу змагань тільки у фінальному поєдинку збірній Туреччини з рахунком 0:4.

А почалося все ще в шкільні роки. Уже тоді для маленького хлопчика улюбленою справою після уроків стало поганяти м’яча з друзями на невеличкому стадіоні, який облаштував дідусь Іван Король. Відтоді Артур не розлучається з цим спортом.

– Здібності до гри у футбол Артур виявив ще в п`ятому класі, – розповідає вчитель фізичного виховання Стеблівської ЗОШ І-ІІІ ст. Василь Лукач, який став одним із перших наставників юного футболіста. – Я відразу помітив його зацікавленість цим спортом, і не тільки зацікавленість, а й виявив у нього неабиякі здібності до цієї гри мільйонів. Мене захоплювала наполегливість юнака, його прагнення досягти висот у цьому виді спорту.

Саме з 5-го класу хлопець почав виступати у складі шкільної команди на таких популярних змаганнях як турнір з футболу на призи клубу “Шкіряний мяч”. Брав участь і в футбольному турнірі на приз братів Філаків. І вже тоді юний стеблівець демонстрував чудову гру та наполегливість у досягненні хороших результатів. На одному з таких змагань його і помітив тренер вишківської команди Юлій Варга, який запросив Артура тренуватися разом з вишківськими юними футболістами. З 8-го класу юнак почав двічі на тиждень їздити на тренування у Вишково, за команду цього селища і виступав до 10-го класу. Спочатку у складі юнацької команди, а потім і дорослої. Неодноразово брав участь в обласних чемпіонатах. Так, у 2012 році збірна команда Закарпатської області виступала у фінальних змаганнях ХІХ Всеукраїнської спартакіади “Повір у себе” у м.Євпаторії. У складі нашої футбольної команди спортсменів з вадами слуху був і Артур, який за результатами зіграних матчів тоді став кращим гравцем. На той час хлопець був учнем Ужгородської спеціальної ЗОШ-інтернату І–ІІІ ст. Відрадно, що вихованці цієї школи вперше за всі роки існування навчального закладу завоювали золоті медалі. Велика заслуга в цьому була їхніх тренерів Юрія Шимона та Андрія Чегіля.

Згодом юнак виступав за полтавську збірну. І саме команда, у якій грав Артур, двічі ставала переможцем чемпіонату України з футболу серед спортсменів з вадами слуху – у Полтаві (2015 р.) та у Кропивницькому (2016 р.).

У 2016 р. стеблівець входив до складу збірної України, яка виступала на чемпіонаті Європи, що проходив у Польщі. У 2017 р. за результатами зіграних ігор юнак був включений до складу збірної України, яка виступала у Туреччині на чемпіонаті Європи. Однак з об`єктивних причин не зміг взяти участь. І ось цього року він разом з іншими гравцями збірної України з футболу серед глухих спортсменів зайняли друге місце на чемпіонаті Європи U21, поступившись у фіналі збірній Туреччини.

– Футбол – дуже цікава гра. Вона розвиває швидкість, кмітливість, точність реакції, витривалість, – ділиться Артур, який зараз є триразовим чемпіоном України. – Оскільки ж футбол є командною грою, тому він також розвиває згуртованість та командний дух. Я задоволений, що обрав саме цей вид спорту, й анітрохи про це не жалкую! А ще я хочу подякувати тим, хто допоміг мені стати тим, ким я є зараз, хто вірив в мене і переконував ніколи не пасувати перед невдачами. Передусім своєму дідусю Івану Королю, який з раннього дитинства підтримував усі мої старання та прагнення. А ще своєму вчителю фізичного виховання Василю Лукачу, тренеру Юлію Варзі, начальнику регіонального центру фізичної культури і спорту інвалідів “Інваспорт” Андрію Чегілю, які допомогли мені досягти цих висот.

А нам залишається щиро побажати талановитому футболісту не зупинятись на досягнутому та надалі приносити радість перемоги своїм уболівальникам. Так тримати!

Богдана КЛЕКНЕР

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Двох мешканців Тячівщини засудили до 3 років за ґратами за ухилення від мобілізації
10:40
Ужгородські надзвичайники загасили пожежу в надвірній споруді
10:16
Ужгородський Водоканал повідомив, де в місті не буде води
09:44
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Всі новини