17971
12:02 13.112018

На Закарпатті пройшов турнір, присвячений пам’яті шахових колег

Спорт 1668

Є на Закарпатті чудова традиція – напередодні зими вшановувати пам’ять своїх рідних, близьких і друзів, життєвий шлях яких уже, на жаль, скінчився.

1 листопада наші земляки в різних куточках краю усією сім’єю відвідують цвинтарі, прибирають могили, покладають на них квіти і вінки, запалюють свічки і в благословенній тиші з вдячністю згадують ті добрі часи, коли рідні люди були поруч і щиро ділилися любов’ю та душевним теплом.

Втім, згадувати добрим і вдячним словом померлих колег і друзів, можна, виявляється, не тільки на кладовищі. Цікаву ініціативу в цьому сенсі проявили у 2006 році керівники Ужгородської міської шахової федерації, які на початку листопада організували шаховий турнір, присвячений пам’яті своїх померлих колег. Мова про відомих ужгородських шахістів, які залишили по собі добрі справи та приємні спогади друзів. Одні з них були провідними гравцями і входили до спортивної еліти краю, другі проявили себе чудовими організаторами, наставниками молоді, пропагандистами давньої гри, інші були простими любителями і грали у турнірах не заради слави або призів, а просто тому, що беззавітно любили цю гру усе життя.

Серед славних імен, викарбуваних у пам’яті шахістів обласного центру, необхідно згадати Людвига Чабіну, Віктора Руснака, Степана Ткаченка, Федора Томіча, Івана Сюча, Лілію Чувакіну, Аркадія Токарєва, Георгія Уварова, Бориса Попдякуника, Анатолія Позднякова, Альберта Трутнєва, Сергія Чеботарьова, Миколу Вудмаску, Анатолія Нємца, Олексія Шестакова, Антона Озимка. Рік, що минає, на жаль приніс ще одну тяжку втрату: влітку на 84-му році пішов з життя ветеран шахів, один з провідних кандидатів в майстри Анатолій Прокопчук.

Добрій пам’яті цих людей саме і був присвячений черговий, дванадцятий за відліком меморіальний турнір, який відбувся 4 листопада у шаховому клубі СЦД «Ювентус». Змагання, у яких взяли участь 16 гравців, проведено за швейцарською системою у 7 турів з регламентом швидких шахів – по 15 хвилин кожному.

Нетривалу турнірну дистанцію найвпевненіше подолали фаворити Михайло Балога та Володимир Рижонков. Обидва конкуренти здобули по 6 перемог і в одному двобої зазнали поразку. Завдяки кращому коефіцієнту, перемога у меморіальному турнірі дісталася Михайлу Балозі. Напруженою виявилася боротьба і за третє призове місце, на яке з 5 очками претендували два молоді спортсмени – Сергій Мучичка та Микола Доманський. Вищим виявився коефіцієнт у Сергія, тож він посів третю сходинку турнірного п’єдесталу.

У турнірі, як і зазвичай, грали кілька шахістів старшого покоління, які теж боролися за свої призи. Серед найдосвідченіших гравців (старших за 65 років) краще усіх зіграв Володимир Артамонов, а серед «молодих» ветеранів – Віктор Шталь. Усі призери меморіального турніру отримали пристойні грошові призи, повідомляє Управління у справах КССМ Ужгородської міської ради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини