19563
13:20 13.022019

Закарпатські представники особливого виду спорту стали учасниками словацького чемпіонату

Спорт 1875

У Братиславі з 7 по 9 лютого проходив 19-й відкритий чемпіонат Словаччини з обрізки виноградної лози. Участь у чемпіонаті взяло 57 учасників зі Словаччини, Чехії та України. Українські представники, відомі виноградарі і винороби Закарпаття: Василь Анталовський, Гергей Параска, Руслан Орос – долучись до змагань вперше.

До складу української делегації увійшли: голова ГО «Спілка приватних виноградарів та виноробів Закарпаття» Олександр Ковач, який і виступив ініціатором та організатором поїздки, завідувач кафедри плодоовочівництва і виноградарства ДВНЗ «УжНУ» Віталій Симочко, а також закарпатські винороби Василь Надь («Нота бене») та Мілан Беринець («Винний сад»).

В рамках поїздки було проведено ряд зустрічей з колегами Словаччини, Чехії та Угорщини, обговорено майбутні спільні проекти та заходи, з метою інтенсифікації розвитку виноградарства та виноробства в регіоні. Варто відмітити зустріч з представниками Спілки виноробів «Malokarpatska Vinna Cesta», яка об‘єднує понад 250 виноробів, відомих далеко за межами Словаччини, та відвідування господарства «Rodinné vinárstvo?urík», що спеціалізується не тільки на виробництві одних з найкращих вин Словаччини, а й реалізовує посадковий матеріал 60-ти технічних та столових сортів винограду у промислових масштабах.

У процесі поїздки отримано цінний досвід, який буде реалізований зокрема на практиці в рамках проекту розвитку виноградника ННВЦ «Деренівка» Ужгородського національного університету, де закладено площі традиційних технічних сортів винограду Закарпаття та планується створення наукової колекції сортів різних регіонів світу.

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах