21248
16:36 13.052019

Успішний дебют: у Хусті відбувся перший напівмарафон. ФОТО

Спорт 5058

Такої події Хуст ще не бачив. 12 травня тут відбувся перший в історії міста напівмарафон. На спортивний захід з`їхалися близько трьохсот учасників із різних куточків України: Івано-Франківська, Києва, Львова, Тернополя, Харкова, Житомира, Одеси та, звісно ж, із усього Закарпаття. Дебютний захід став і міжнародним, адже участь у ньому взяв бігун із Польщі.

Стартували й фінішували спортсмени на Майдані Незалежності. Маршрут напівмарафону пролягав центральними вулицями міста та об’їзною дорогою. Більшість учасників долали 21 кілометр, інші випробували сили й витримку в естафетах – 2х10,5 км та 4х5,25 км, попередньо створивши й зареєструвавши команди. Для багатьох спортсменів, зокрема хустян, захід став дебютним і дав потужний поштовх для подальших занять бігом. До слова, поруч з іншими учасниками, напівмарафонську дистанцію долали й Хустський міський голова, народний депутат України, обласний та міські народні обранці, які активно підтримали спортивну подію.

«Будучи учасником багатьох забігів, я довго виношував ідею провести напівмарафон у рідному місті. І разом із потужною командою однодумців, волонтерів, заручившись підтримкою партнерів, небайдужих до спорту людей, нам вдалося втілити цю мрію в життя.

Головна мета напівмарафону – залучити жителів та гостей міста до здорового способу життя, популяризувати активний відпочинок у будь-якому віці. Відрадно, що у заході взяли участь представники різних поколінь, адже найстаршому учаснику – за 70 років. Серед них як професійні бігуни, так і любителі. До речі, багато учасників уперше долали напівмарафонську дистанцію. Утім кожен мав свою мету: хтось ставив перед собою завдання побити власний рекорд, а для когось уже перемогою було вийти на старт й успішно здолати омріяні 5 кілометрів, випробувати власні сили. Відрадно, що всі успішно фінішували, за що були нагороджені спеціально виготовленими для цього заходу медалями та подарунками від численних партнерів», – розповів ідейний натхненник та головний організатор Khust HalfMarathon Андрій Козир.

Подбали організатори і про молодших спортивних хустян, які випробовували свої сили в забігах на 100 і 300 метрів. Їм також вручили медалі й чудові подарунки.

Без перебільшення, легкоатлетичний пробіг перетворився на грандіозне спортивне свято міста, яке об’єднало не тільки учасників різного віку, а також велику кількість глядачів, уболівальників, небайдужих до спорту людей. Передувала забігу загальна розминка, яку провела професійний тренер із місцевого фітнес-клубу. Протягом усього маршруту бігунів підбадьорювали волонтери й уболівальники, вихованки зразкового хореографічного ансамблю «Танцювальний клуб «Еліт», запальними мотивами розважали фольк-гурт «Хустяни», барабанщик Роман Поган та інші. Тож долати маршрут було весело й драйвово.

Цікаво, що абсолютними переможцями напівмарафону стала подружня пара. Так, перемогу на головній дистанції виборов івано-франківець Дмитро Дідоводюк, який здолав 21 кілометр за 1 годину 8 хвилин. Серед жінок першою добігла майстер спорту з бігу на 800 метрів Олеся Дідоводюк. Її результат – 1 година 25 хвилин. До слова, Олеся – наша землячка, родом із хустського Велятина, однак проживає та тренується в Івано-Франківську. Також організатори нагороджували переможців у різних вікових категоріях.

Перевівши дух після забігу, учасники поділилися своїми враженнями.

Дворазовий чемпіон світу з бігу серед ветеранів, рекордсмен Європи з бігу на 5 км серед ветеранів, майстер спорту Віктор Казанін не приховував свого захоплення від заходу.

«Я у захваті від щирості людей. Про такі змагання кажуть, що вони проводяться з душею. Це вдалий спортивний старт, який потрібно зробити традиційним».

Участь у Хустському півмарафоні взяла і рекордсменка України з 48-годинного бігу львів’янка Ольга Стадник. Жінка нещодавно повернулася із забігу в Кракові, де стала другою у своїй віковій категорії 60+. У Хусті 63-річна Ольга Стадник також піднялася на другу сходинку п’єдесталу пошани у своїй віковій категорії.

«Я почала бігати, коли вийшла на пенсію. Маю трьох онуків, але все одно залишається багато вільного часу, тому захопилася бігом. Переконана: поки біжать ноги, треба бігти. Знаєте, потрібно займатися тим, що приносить задоволення. Навіть більше, для мене біг – це ліки від усіх хвороб, мій стиль життя. Хустський напівмарафон став для мене приємним відкриттям. Навіть не очікувала на таку гостинність. Окремо хочу подякувати організаторам, все було на найвищому рівні», – поділилася враженнями пані Ольга.

Не обійшлося цього дня і без романтичних сюрпризів: на фініші одній з учасниць змагання зробили пропозицію руки та серця.

Тож сподіваємося, Khust HalfMarathon стане новим брендом міста над Тисою, і гості приїжджатимуть сюди звідусіль не лише милуватися Долиною нарцисів, легендарними руїнами замку, а й разом із хустянами творити нову спортивну історію старовинного міста.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах