21455
12:26 22.052019

Головний трофей Василя Турянчика відправився у Берегово

Спорт 4108

19 травня на мукачівському стадіоні «Харчовик» пройшов черговий, на цей раз ювілейний – 20 поспіль турнір із футболу серед ветеранів у честь екс-залізного капітана київського «Динамо» Василя Турянчика.

Як і торік, – сказав голова комітету ветеранів ФФЗ В. Козик, зібрав чотири команди – ФК «Карпати» (Воловець), ФК «Бужора» (Іршава), ФК «Берегвідейк» (Берегово) та місцевий ФК «Карпати». Згідно жеребкування, в 1/2 фіналу грають команди з Іршави та Мукачева, а також Волівця й Берегова. Згідно регламенту матч триває два тайми по 15 хвилин, 10 хвилин – перерва, далі відпочинок – півгодини і починаються матчі за третє і перше місця.

Диктор-коментатор турніру нагадав присутнім, що дебютні змагання відбулися у далекому 1999 році. Ініціаторами цього турніру стали генеральний директор ФК ОСК «Закарпаття» Юрій Гецко, начальник команди Олег Іщенко (на жаль, їх обох уже нема серед нас), головний тренер Віктор Ряшко та автор цих рядків. Цікавий і той факт, що у перших трьох турнірах переможцями ставала команда ветеранів з Перечина (президент – Іван Качур).

Василю Турянчику також була вручена брошура, присвячена 80-річчю від дня народження голкіпера київського «Динамо» і ужгородської «Верховини» Андрія Гаваші, є два унікальні матеріали. Перший – це фото на якому закарпатська делегація (М. Михалина, В. Турянчик, А. Гаваші, Г. Лавер, І. Диковець і В. Гаджега) у 1997 році побувала на святкуванні 70-річчя від дня створення найтитулованішої команди (1927 р.) у колишньому СРСР (1936–1931 рр.) – ФК «Динамо» (Київ). А другий матеріал – це замітка у газеті «Советский спорт» (березень, 1959 рік), яка мала назву «Кандидати у футбольну збірну СРСР». Серед них були і двоє гравців ужгородського «Спартака» – А. Гаваші та В. Турянчик, а також форвард московського «Спартака» Іван Мозер із Мукачева.

Відразу троє вихованців закарпатської школи футболу також були у складі національної збірної у 1988 році – В. Рац, І. Яремчук та В. Пасулько.

А тепер про сам турнір. Перша гра між іршавцями та господарями була напрочуд захоплюючою і коректною. Першими, правда, лише у другому таймі, лік голам відкрили підопічні Михайла Рацина (ФК «Бужора»). Автором голу став Іван Ільницький. Не пройшло і 5 хвилин, як форварду іршавців вдалося оформити дубль. Мукачівці, які останні 10 років 7 разів володіли головним трофеєм, отримали фіаско. Але ми і любимо за те футбол, що він непередбачуваний.

У другій грі ні волівчани, ні берегівчани так і не змогли «розмочити» рахунок – бойова нульова нічия. Головний організатор турніру Василь Козик запропонував визначити переможця за допомогою так званої лотереї. Пенальті точніше пробили берегівчани (3:1) і вони у фіналі зустрілися з іршавчанами. Головний матч був напруженим. Обидві команди мали можливість забити чимало голів, але вдало діяли воротарі, а кілька прицільних ударів «парирували» стійки чи поперечини воріт. Чимало було пострілів, які попадали у «молоко». І все ж, берегівчанам вдалося двічі заставити суперників розпочинати гру з центра поля, а іршавчанам – лише одного разу. Підсумок – 2:1 і головний гарний трофей у берегівчан. До речі, ним вони володіли й три роки тому.

У матчі за бронзові нагороди, хоча організатори ними нагороджували і команду, яка зайняла 4-те місце, як це було на чемпіонаті світу в Англії (1966 рік), уболівальники побачили найбільше голів – 9. 5 разів м’яч побував у воротах верховинців, а 4 рази – у брамці господарів. А героєм цього поєдинку, а відтак кращим бомбардиром (оформив у цій грі хет-трек) і гравцем став капітан мукачівців Олександр Переста. До речі, він із рук Василя Турянчика отримав унікальний грошовий приз – 5-гривневу срібну монету, присвячена давній історичній та військово-архітектурній пам’ятці, одній із найоригінальніших фортифікаційних споруд пізнього середньовіччя Центральної Європи – «Мукачівський замок Паланок». Цю унікальну монету викарбовано цього року на Банкнотно-монетному дворі Національного банку України.

На урочистому закритті та нагородженні перший заступник голови обласної державної адміністрації, голова ФФЗ Іван Дуран щиро привітав переможців та призерів ювілейного турніру, а його заступник Віктор Наскалов наголосив на тому, що у наступному році, коли шанованому нашому Василю Юрійовичу виповниться 85 років, плануємо провести більш масштабний турнір серед ветеранів, запросивши на нього команди з тих міст, де почесний громадянин Мукачева виступав і працював – Київ, Львів, Ужгород, Іршава, Берегово, а також з Угорщини та Словаччини.

Далі І. П. Дуран, В. Ю. Турянчик, В. Б. Наскалов, син Турянчика – Юрій вручили бронзові нагороди гравцям ФК «Карпати» (Воловець) (4 місце), ФК «Карпати» (Мукачево) (3 місце), срібні нагороди – ФК «Бужора» (Іршава), а також золоті та кубок-красень – берегівцям.

А далі, як завжди, відбувся щедрий третій тайм, де учасники смакували боґрашем, гуляшем, домашньою ковбасою і щиро спілкувалися про свої футбольні будні.

Василь ГАДЖЕГА,
голова обласного осередку Асоціації спортивних журналістів України

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах