21588
14:32 28.052019

В Ужгороді відбувся меморіальний турнір пам’яті чемпіона світу Тиграна Петросяна

Спорт 1985

Ось вже шістнадцятий рік поспіль в обласному центрі Закарпаття відбувається меморіальний шаховий турнір пам’яті видатного вірменського гросмейстера, дев’ятого чемпіона світу Тиграна Петросяна.

В історії закарпатської шахівниці це однозначно найтриваліший традиційний турнір. Розпочалася все у далекому 2004-му, коли чемпіону світу мало б виповнитися 75 років. Тоді відбувся дебютний турнір, який сподобався усім: і організаторам, і учасникам, серед яких грали практично усі елітні спортсмени області. Були цікаві шахові баталії, солідні призи. Здавалося, змагання залишиться одноразовою акцією; мовляв, ушанували славетного чемпіона – та й добре.

Але, на щастя, організаторам наступного року вистачило наснаги вдруге провести меморіальний турнір, і знову за відмінної організації. Після цього стало зрозуміло: на петросянівський турнір очікує довге і щасливе майбутнє. Протягом цих шістнадцяти років меморіал зазнавав злетів і падінь. У певний період у ньому грали міжнародні майстри з багатьох країн світу, кілька років проходили одночасно три турніри – два дорослі та один дитячий. Були і кризові роки, коли через брак спонсорських коштів турнір проходив із досить скромними призами. Що ж, життя є життя!

Останні сім років петросянівський меморіал став виключно дитячим турніром, в якому беруть участь юні спортсмени, не старші 13 років. Але масовості заходу це аж ніяк не завадило, адже на шаховий вогник щороку з’їжджаються від 40 до 60 дітей – практично вся найперспективніша шахова юнь нашого краю.

Цьогорічний турнір відбувся в обласному центрі 26 травня в приміщенні шахового клубу СЦД «Ювентус». Помірятися силою інтелекту приїхала рекордна за останні роки кількість учасників – 58 юних гравців із кількох районів краю. На урочистому відкритті організатори привітали шахову юнь, вшанували пам’ять видатного гросмейстера Тиграна Петросяна та згадали історію петросянівських меморіалів.

Згодом розпочалися шахові поєдинки. Нелегку дистанцію у сім турів найупевненіше подолали ужгородці Марія Габор та Микола Доманський – по 6 очок. Завдяки вищому коефіцієнту абсолютним переможцем турніру стала Марія Габор, яка і здобула головний приз. «Бронзу» з 5,5 очка теж здобув представник обласного центру Михайло Кормош.

А от у дівчат краще виступили юні мукачівки. Перше і друге місце відповідно посіли Марія Маслей та Лілія Орос. «Бронзовою» призеркою стала Соломія Волошин із Ужгорода. В інших номінаціях призи також отримали три найкращі гравці до 8 років і наймолодша учасниця. Взагалі без подарунків не залишився жоден юний шахіст. Кожному з них була вручена керамічна фігурка шахового ферзя, майстерно виконана місцевим умільцем.

Загалом турнір проведений із душею і, безумовно, залишить добрі враження у організаторів, батьків, тренерів і всіх юних учасників спортивного дійства.

Аркадій ВОРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Учні Ужгородського ліцею вирощують мікрозелень та донатять на ЗСУ
17:29
Самовираження через мистецтво: арттерапія для підлітків
17:07
В Ужгороді відбувся благодійний фестиваль «Сакура фест-2024»
16:45
Закарпатські податківці з початку року надали понад 34 тисячі адмінпослуг
16:31
На Закарпатті рятувальники відкрили ще один клас безпеки для дітей
16:14
У Вишківській громаді пройде обговорення дозволів для перебування у прикордонній смузі
16:03
Інструктори Нацгвардії провели для закарпатських журналістів заняття з вогневої, тактичної та медичної підготовки
15:12
Поліцейські охорони Закарпаття знайшли зниклу дитину
14:52
У Закарпатському обласному центрі кардіології та кардіохірургії за минулий рік успішно виконали 151 операцію на відкритому серці
14:35
В Ужгороді патрульні допомогли чоловіку відшукати телефон, який він забув у таксі
14:24
Всі новини