21918
14:40 17.062019

Закарпатець Сергій Булеца вписав своє ім’я в історію світового футболу

Спорт 3535

З 23 травня до 15 червня увага поціновувачів гри мільйонів була прикута до Польщі, де у шести містах (Бельсько-Бяла, Бидгощ, Гдиня, Лодзь, Люблін, Тихи) відбувався 22-й розіграш молодіжного чемпіонату світу з футболу 2019.

У фінальній частині великого турніру взяли участь 24 збірні, які були розподілені на шість квартетів. До 1/8 фіналу проходили по два найсильніші колективи з кожної групи, а також чотири кращі команди, які посіли треті місця.

Збірна України U-20 потрапила до групи D, де її суперниками стали однолітки із США, Нігерії та Катару. Відзначимо, що одним із лідерів синьо-жовтої дружини є закарпатець Сергій Булеца. Наш земляк – гравець основного складу та відіграє одну з ключових ролей у команді.

У стартовій грі світової першості Україна зустрілася із США. Поєдинок вийшов цікавим і тримав у напрузі протягом 90 хвилин, а головне – наша збірна зуміла здобути перемогу (2:1). Вагомий внесок у тріумф команди зробив вихованець закарпатського футболу. Булеца на 26-й хв. точним ударом у межах штрафного майданчика вивів збірну вперед. Через шість хвилин суперник зусиллями Брендона Серванії рахунок зрівняв, та завершальне слово було за українцями. У дебюті другого тайму Денис Попов ударом головою після навісу з корнеру у виконанні Булеци вдруге вивів нашу команду вперед (2:1). Більше результативних дій у цій грі не було, а Україна здобула важливу перемогу, яка додала команді впевненості.

Через три дні, 27 травня, українці зустрілися зі збірною Катару. Долю зустрічі вирішив один точний удар, який був на рахунку Попова (59). У ролі асистента виступив Булеца, який провів на полі 73 хв. і справив хороше враження.

Завершальний матч групового етапу синьо-жовта дружина провела 30 травня проти Нігерії. Попри те, що наша команда забронювала собі вихід до наступного раунду змагань, українці прагнули здобути максимальний результат, аби виграти групу та отримати слабшого суперника. Переграти Нігерію наші хлопці не змогли. Поєдинок завершився результативною нічиєю 1:1, однак це не завадило посісти першу позицію у квартеті D. На гол Дениса Сікана (30) африканський колектив відповів результативним ударом із пенальті Мухамед Тіджані (51). Закарпатець з’явився на полі в другому таймі, але результативними діями не відзначився.

Українці успішно кваліфікувалися до раунду плей-оф, де в суперники отримали Панаму (гра відбулася 3 червня). Наша команда показала високий рівень гри і здобула переконливу вікторію з рахунком 4:1. Сергій знову був одним із кращих і на 83-й хв. забив гол. Дубль у цій грі оформив Данило Сікан (23, 45+), ще одне взяття воріт на рахунку Дениса Попова (41).

7 червня у рамках 1/4 фіналу Україна зустрілася з Колумбією. Проходити захисні редути суперника нашій команді було непросто, а тому швидкий гол Данила Сікана (11) допоміг комфортніше себе почувати на полі й у підсумку довести справу до бажаного результату. Булеца відіграв увесь матч і мав кілька нагод для взяття воріт, але використати їх не вдалося. Натомість Сергій виклався на полі й допоміг команді здобути надважливу перемогу.

У півфіналі, який відбувся 11 червня, синьо-жовта дружина протистояла Італії. Героєм зустрічі став Сергій Булеца, на рахунку якого єдиний гол у матчі (65). Кінцівка поєдинку була надзвичайно напруженою, а наша команда була близькою до фіаско. На 79-й хв. Денис Попов отримав друге попередження і залишив команду в меншості. Італійці тиснули на наші ворота і в компенсований арбітром час увігнали м’яч у сітку воріт. На наше щастя, після відеоповтору рефері скасував взяття воріт і Україна довела справу до мінімальної перемоги, яка вивела нас до фіналу світової першості. Хтозна, як би склався цей матч, якщо б арбітр гол зарахував і наша збірна продовжила грати в меншості.

15 червня 2019 року увійшло в історію не тільки світового та українського футболу, а й закарпатського. Саме цього дня збірна України виграла молодіжний чемпіонат світу. У фінальній грі наші хлопці здолали Південну Корею (3:1). Попри те, що азійська збірна забила першою, українці відповіли трьома точними пострілами і здобули омріяний трофей.

У головному матчі турніру позитивний результат нашій команді забезпечив Владислав Супряга, який оформив дубль (34, 54). Третій гол в активі Георгія Цітаішвілі (89). У складі суперника забитим м’ячем із пенальті на 5-й хв. відзначився Лі Кан Ін. Булеца провів на полі 83 хвилини і кілька разів загрожував воротам Південної Кореї, однак увігнати м’яч у сітку воріт йому так і не вдалося.

Таким чином, збірна України U-20 стала переможцем молодіжного чемпіонату світу, що є чудовим показником! А Сергій Булеца, який протягом турніру демонстрував хороші показники, отримав «срібний м’яч» («золотий» здобув гравець збірної Південної Кореї – Лі Кан Ін). Ще двоє українських футболістів були відзначені індивідуальними нагородами: Данило Сікан здобув «срібну бутсу», а Андрій Лунін нагороджений «золотою рукавицею».

Зазначимо, що Булеца наразі виступає за молодіжний склад київського «Динамо». Не виключено, що після хорошої гри на світовій першості закарпатець може отримати запрошення перейти в інший клуб. Ближче до старту сезону 2019/20 стане відомо, чи гратиме Сергій і надалі у столичному клубі, чи спробує себе в іншій команді.

Олег МИКИТА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Двох мешканців Тячівщини засудили до 3 років за ґратами за ухилення від мобілізації
10:40
Ужгородські надзвичайники загасили пожежу в надвірній споруді
10:16
Ужгородський Водоканал повідомив, де в місті не буде води
09:44
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Всі новини