22149
14:50 2.072019

У Мукачеві на Кубку Реша зібралися найсильніші

Спорт 1858

Те, що Мукачево ось уже понад 15 років є цитаделлю розвитку шахів на Закарпатті, добре відомо спортивній громадськості нашого краю.

Такі масові і престижні змагання, як «Різдвяне Мукачево», «Мукачівське літо», майстерські рейтинг-турніри, Кубки Святого Михайла, Йосипа Сотмарі, Йозефа Реша, Меморіал Міклоша Локкера та інші, користуються високим реноме далеко за межами Закарпатської області. Рушійною силою цих спортивних заходів є директор Мукачівського шахового клубу Йозеф Реш.

Щоліта, у червні, на свій день народження Йозеф організовує престижний турнір, в якому неодмінно бере участь уся шахова еліта області. Провідних шахістів приваблюють не тільки солідні призи та престижний склад учасників, але не в останню чергу й затишна атмосфера змагання, яке, до речі, проводиться не в приміщенні шахового клубу, а просто неба на центральній площі Кирила і Мефодія. Тож за шаховими перипетіями із зацікавленістю спостерігають не тільки численні вболівальники, але й місцеві жителі та гості міста під стародавнім Паланком.

Цьогорічний, 13-й за відліком Кубок Реша, який нещодавно відбувся в Мукачеві, зібрав потужний склад: міжнародний гросмейстер, 8 міжнародних та ФІДЕ майстрів, 18 кандидатів у майстри – всього 62 гравці. Шахісти грали за швейцарською системою у 9 турів за регламентом швидких шахів (10+5).

Два попередні роки турнірна доля головного фаворита гросмейстера Сергія Овсеєвича була безхмарною: мукачівець вигравав усі або майже усі поєдинки і легко виборював перший приз.

Та цього року у фаворита виникли серйозні проблеми. Після двох перемог на старті Сергій у третьому турі несподівано зазнав поразки, а в наступній партії втратив ще пів очка, зігравши унічию. Назрівала сенсація, адже основні конкуренти стрімко вирвалися вперед, і до останнього, дев’ятого туру гросмейстеру довелося виконувати незвичну роль переслідувача.

Та все ж досвід дався взнаки. Перед заключним поєдинком шаховий пелетон очолила юна закарпатська шахова зірка Вадим Петровський (7 очок). На дистанції у пів очка відставали Сергій Овсеєвич та Георгій Черм’янин. Доля володаря Кубка вирішувалася в поєдинку Петровський-Овсеєвич. Довгий час у напруженому протистоянні зберігалася рівновага, але врешті-решт гросмейстеру вдалося схилити шальки терезів на свою користь. Отож це чергова, третя поспіль перемога Сергія в престижному Кубку Реша.

Друге місце виборов міжнародний майстер з Ужгорода Юрій Довжик, який завдяки вищому коефіцієнту випередив Вадима Петровського – в обох по 7 очок.

Три ветеранські призи дісталися досвідченим ужгородцям Михайлу Бемаку, Аркадію Воровичу та Володимиру Рижонкову, в активі яких по 6 очок.

Аркадій ВОРОВИЧ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини