25325
16:00 24.122019

Зразковий шаховий турнір у селі Яноші

Спорт 5025

Берегово з давніх часів вважалося одним із культурних центрів Закарпаття. Ця тенденція збереглася і в такій сфері культури, як шахова гра.

Саме цей регіон подарував крайовим шахам таких відомих спортсменів, тренерів та активістів, як Тібор Гержені, Каміл Найпавер, Борис Грибанов, Федір Панфілій та інші, за плечима в яких перемоги у чемпіонатах області, десятки талановитих учнів, організація великої кількості престижних і масових турнірів.

Спортивну естафету від старших колег у наші дні перейняв справжній ентузіаст мудрої гри, талановитий наставник молоді, багаторічний голова місцевої шахової федерації Степан Буній. Згуртувавши навколо себе кількох однодумців: Володимира Сейкеля, Володимира Щуренка, Федора Тарковича, Віктора Висоцького та інших, – Степан зробив свою федерацію однією з найпотужніших у краї. Берегівці неодмінно беруть участь у всіх найпрестижніших командних та особистих обласних змаганнях. Багато років на спортивній базі «Закарпаття» регулярно проводилися дитячі старти, присвячені пам’яті Чорнобиля, а також престижні опен-турніри за участю найсильніших шахістів краю. Юні вихованці Степана Бунія: Андрій Іжак, Артур Сінний, брати Кирило та Максим Соболі, Елеонора Пустої – неодноразові призери обласних чемпіонатів у різних вікових категоріях.

Справжнім дітищем Степана стали популярні в районі дитячі змагання «Берегівська шкільна ліга», які він організовує за всебічної підтримки з боку керівників місцевих управлінь освіти та молоді і спорту. У цьому дитячому заході беруть участь юні шахові таланти з усіх шкіл міста та деяких приміських сіл.

І ось наприкінці року берегівці знову порадували любителів шахів чудовим шаховим фестивалем, який відбувся 22 грудня в селі Яноші, в актовому залі затишного готелю «Гелікон». Слово «фестиваль» якнайкраще підходить до цього заходу, адже в ньому взяли участь 100 гравців. За солідні призи в Яноші приїхали поборотися 4 міжнародні гросмейстери, 14 міжнародних та ФІДЕ майстрів не тільки із Закарпаття, але й Львівської, Івано-Франківської, Запорізької, Рівненської, Хмельницької областей, м. Києва та з Угорщини. Тож компанія підібралася солідна.

На урочистому відкритті спортсменів-інтелектуалів привітав консул Угорщини в м. Берегові Кулчар Ференц. Саме Консульство виступило співорганізатором та головним спонсором фестивалю.

Змагання були проведені за швейцарською системою в 9 турів із регламентом швидких шахів. Нелегку турнірну дистанцію найуспішніше подолали міжнародний майстер з Києва Олег Будников та наш земляк, мукачівський гросмейстер Сергій Овсеєвич – в обох по 7,5 очка. Трохи вищий коефіцієнт віддав перше місце киянину, тож Олег став першим переможцем яношівського турніру. Третій приз дістався гросмейстеру із Запоріжжя Олександру Зубарєву, в активі якого 7 очок.

Усього на турнірі було багато грошових призів у різних номінаціях. Їх отримали гравці, що ввійшли до першої десятки, а також три найкращі ветерани, старші за 60 років, три призери серед жінок, серед юнаків до 14 років. Не залишилися поза увагою і найменші юні шахісти. Хоча вони й посіли місця внизу турнірної таблиці, проте кожен отримав свою маленьку нагороду.

На думку більшості шахістів, такого чудового шахового турніру на теренах області не було давно. Усіх спортсменів нагодували смачним обідом, попри велику кількість гравців бездоганно відпрацювала суддівська колегія на чолі з досвідченим міжнародним арбітром Миколою Кейком. Відчувалося щире бажання організаторів врахувати всі нюанси й подарувати шахістам напередодні Нового року та Різдва справжнє спортивне свято. І їм це, безумовно, вдалося!

Аркадій ВОРОВИЧ, віце-президент Шахової федерації Закарпаття

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах