3680
17:06 18.112016

Юний закарпатський шахіст здобув важливу нагороду

Спорт 3361

Приємна для закарпатських шахістів звістка надійшла з Києва. У столиці нещодавно відбулася церемонія вручення премії імені Євгена Созонова.

1

Спочатку кілька слів про цей цікавий захід. У 2013 році в Києві було створено Всеукраїнський Благодійний фонд «Дитячі шахи». Засновником фонду виступила відома в Україні міжнародний майстер з шахів серед жінок Олена Бойцун. Колишня дніпропетровська шахістка закінчила Оксфордський університет і згодом стала відомим менеджером. Три роки тому вона виступила ініціатором оригінального проекту, суть якого полягає в організації загальнонаціональної щорічної премії з метою підтримки талановитих та обдарованих дітей віком від 10 до 15 років. Обов’язковою умовою отримання премії є успіхи не тільки у грі в шахи, а й навчанні у школі.

На звання кращого юного шахіста 2015 року претендували кілька десятків юних талановитих шахістів з різних куточків країни. І надзвичайно приємно, що головна премія за рішенням компетентної комісії була присуджена нашому земляку, 13-річному кандидату в майстри спорту, свалявчанину Ярославу Щербаку. Юний шахіст вже кілька років вважається надією закарпатських шахів. Торік він став срібним призером чемпіонату України серед хлопців до 12 років, був учасником чемпіонату світу і Європи. Протягом своєї недовгої шахової кар’єри вже встиг виграти кілька сильних дитячих турнірів як в Україні, так і за кордоном. Ярослав вчиться на відмінно в рідній Свалявській ЗОШ №1, особливо полюбляє математику, англійську, захоплюється класичною літературою.

Вагомі успіхи юного свалявчанина і в престижних обласних турнірах серед дорослих. Звичайно, вигравати у наших провідних майстрів та кандидатів йому ще важкувато, але молодь швидко прогресує, і вихід її на передові позиції – питання нетривалого часу.

Факт отримання премії та всеукраїнського визнання по праву розділяють з юним шахістом його тренери Аттіла Кріштофорі і Андрій Рахмангулов, а також батько, завзятий пропагандист давньої гри Ігор Щербак.

Важливим є й те, що спортивна майстерність юного Ярослава формується і зростає у сприятливих умовах. Постійно працювати над собою його змушує ціла плеяда достойних конкурентів: Олександр Решетар, Валадіс Пеппас, Вадим Петровський, Андрій Іжак та інші.

Аркадій ВОРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах