3883
09:12 6.122016

Шахове свято у Мукачеві

Спорт 1491

Календар обласної шахової федерації насичений багатьма цікавими змаганнями. Про переважну більшість з них читач «Карпатського об’єктиву» ознайомлений. Особливе місце в цьому переліку належить так званому «Кубку Святого Михайла».

%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%ba%d1%83%d0%b1%d0%be%d0%ba-%d1%81%d0%b2-%d0%bc%d0%b8%d1%85%d0%b0%d0%b9%d0%bb%d0%b0

Кілька років тому керівники Мукачівського шахового клубу ініціювали та втілили в життя ідею проведення багатоетапного турніру, який одразу припав до душі закарпатським любителям давньої гри. По-перше, Кубок є престижним, оскільки в ньому беруть участь більшість провідних спортсменів Закарпаття. Та головною «фішкою» є те, що потрапити до фінальної частини змагання не так просто. Заключній стадії Кубку передують шість попередніх турнірів, що відбуваються протягом року. Залік ведеться за чотирма кращими результатами. Тобто за підсумками кожного турніру гравець отримує відповідно до місця в турнірній таблиці певну кількість очок, які потім складаються докупи. Дванадцять спортсменів, які набрали найбільшу кількість залікових балів, й потрапляють до складу фінального турніру.

Отже, виходить такий собі Кубок Великого Шолому, тільки учасники тримають в руках не тенісні ракетки, а шахові фігури. Жорстка система відбору вочевидь дає зрозуміти, що слабкі шахісти в фінал Кубку просто не потрапляють. Адже потрібно показати високий клас гри мінімум в чотирьох турнірах.

Цьогорічний головний турнір Кубку Святого Михайла підтвердив статус одного з найсильніших шахових змагань. Захід відбувся у минулі вихідні в Мукачівському шаховому клубі за участі двох майстрів ФІДЕ та 10 кандидатів в майстри, серед яких 4 екс-чемпіони області. Очікувалася серйозна та напружена боротьба за перше місце. Але її, на жаль, не сталося. Один з фаворитів, талановитий молодий мукачівець Владислав Тіба, образно кажучи, просто розмастив майже усіх конкурентів про шахівниці. Результат переможця Кубка просто вражає – 10 очок з 11 можливих! І це в поєдинках з елітою закарпатських шахів. Що ж, як кажуть, калап долу перед переможцем!

Із солідним відривом від Владіслава Тіби фінішували ще двоє мукачівців: Андрій Вичиля (8,5 очка) та майстер ФІДЕ Роберт Орос (8 очок). Двом ужгородцям, Михайлу Балозі та Володимиру Рижонкову, не поталанило скласти достойну конкуренцію лідерам, і вони опинилися в середині турнірної таблиці.

Паралельно з фінальним етапом «Кубку Святого Михайла» відбувся і турнір «В», в якому взяли участь любителі, які не потрапили до фіналу. Тут трійку призерів склали юний мукачівець Валадіс Пеппас, його земляк Михайло Бедь та берегівський шаховий ветеран Юрій Кенійз.

Аркадій ВОРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини