4180
21:30 11.012017

Пауерліфтинг є одним із найуспішніших видів спорту на Закарпатті

Спорт 1896

За минулий чотирьохрічний цикл він став найкращим серед неолімпійських видів.

107be6d20f31dcc7d86505e1612745cc

Розвивають цей силовий спорт із грудня 1982 року в Ужгородському національному університеті, у 2000 році була створена обласна федерація пауерліфтингу. Тим ентузіастом, котрий виховує не одне покоління закарпатських пауерліфтерів є Андрій Федорішко. Його вихованці є багаторазовими Чемпіонами України, учасниками та призерами Чемпіонатів Європи та світу. Найуспішніші його учні Єлизавета Бан (Рижак) – Чемпіонка світу, а Євген Криса – світовий віце-чемпіон.

Андрій ФЕДОРІШКО, голова Федерації пауерліфтингу Закарпаття

Ми працюємо на ентузіазмі, ми не є якоюсь грошовитою федерацією. Однак, у нас є і успіхи. Ми не тільки у закарпатському вимірі непогано стоїмо, а й у Всеукраїнському. Наприклад, у сезоні, що минає, ми тільки на Чемпіонатах України вибороли 17 медалей, із них 11 золотих (де 5 медалей серед дорослих). Маємо зараз 4 ЧУ протягом року, у різних видах програми. Маємо класичний жим лежачи, без застосування спеціального екіпірування, жим лежачи як окремий вид, триборство класичне, триборство екіпірувальне.

У цьому силовому виді спорту підіймають штангу. На відміну від бодібілдингу, тут важливі силові показники, а не краса тіла. Наразі одним із найуспішніших закарпатських пауерліфтерів є студент фізичного факультету Іван Телегій. Так, на Чемпіонаті України, який тривав у Коломиї, зміг не просто вибороти золото, а й у категорії до 66 кг у класичному жимі лежачи став рекордсменом України. Іван вижав 165,5 кг, а також перевищив норматив майстра спорту міжнародного класу.

Іван ТЕЛЕГІЙ, пауерліфтер, рекордсмен України

Займаюся пауерліфтингом уже десь 5 років, а на серйозному рівні рік. Із 2015 року вдалося виграти Чемпіонат України, став рекордсменом України і \здобув звання майстра спорту. У мої плани на цей рік входить участь у Чемпіонаті світу, потрапити у трійку призерів, здобути звання майстра спорту міжнародного класу. ЧС пройде у Америці, поїздка дуже дорога, для студента дороговартісне, потрібне фінансування, спонсорська допомога.

Шестиразовим Чемпіоном України та одним із найтитулованіших крайових спортсменів є ужгородець Олександр Шляхта. Чоловік уже брав участь у Чемпіонаті світу та Європи. Мріє знову не просто поборотися за всеукраїнську першість, а ще раз потрапити на Всесвітні змагання. А там, переконаний спортсмен, за наших представників буде не соромно.

Олександр ШЛЯХТА, пауерліфтер, шестиразовий Чемпіон України

Бачите, де займаємося. Але ми не жаліємося, уже звикли. Що нам треба? Штанга, лавочка є – більше нічого не треба. Із 2008 року займаюсь пауерліфтингом, до того ходив у зал із 1994 року. 6 разів вигравав Україну: три рази у класичному жимі, три рази в екіпіруванні. Був на Європі, у Чехії, у 2014, став четвертим, у 2015 у Швеції взяв участь у Чемпіонаті світу (де був шостий). Мрію нарешті виграти світ, але вік піджимає, важко з молодими хлопцями боротися.

Молодою надією закарпатського пауерліфтингу є студент-економіст Максим Офіцинський. Він уже є дворазовим чемпіоном України серед юнаків. Зараз він виступає у студентських першостях, але має і успіхи на змаганнях серед дорослих. Виступає Максим у категорії до 74 кілограмів, але прагне набрати масу і перейти у важчу категорію. А чотири роки тому прийшов на секцію атлетизму та почав займатися пауерліфтингом радше із цікавості.

Максим ОФІЦИНСЬКИЙ, пауерліфтер, Чемпіон України (юнаки)

Хотів спробувати свої сили у якомусь спорті. На YouTube дивився ролики як сильні хлопці штанги підіймають. Думав, що теж зможу стати таким, але проходили роки (рік-два), не міг набрати масу. Та я не опустив руки, адже у цьому спорті тяжко досягти результатів за короткий термін, на тренування потрібні роки (3-5 років). Плану. Досягти максимуму, що дозволяє моя генетика, планую набрати масу до 83 кг і спробувати, на що я здатний там. Спочатку треба Україну виграти, а потім думати про Європу.

І якщо у поїздках на Всеукраїнські змагання проблем не виникає, а от взяти участь у Чемпіонатах світу не завжди вдається. Причина – відсутність фінансування.

Андрій ФЕДОРІШКО, голова Федерації пауерліфтингу Закарпаття

У нас в участі в українських змаганнях проблем немає, відчуваємо підтримку Управління молоді і спорту ОДА. Але от з виступами у міжнародних змаганнях є. Інколи Міністерство фінансує, якщо ти в першому складі. Але от буває, що ЧС далеко, фінансування неповне і через те не вдається потрапити на ЧС. Наприклад, того року мої учні вибороли 4 путівки і жоден не поїхав.

Закарпатські пауерліфтери не жаліються на умови тренувань. Переконані: їхнього бажання та волі до перемог стане не на один всесвітній Чемпіонат. Важливо знайти кошти і небайдужих людей, які допоможуть нашим пауерліфтерам захищати честь України на міжнародній арені, інформує uzhinform.com.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах