5471
10:44 11.042017

Виховання шахової молоді – пріоритетний напрям роботи шахової федерації Закарпаття

Спорт 1477

У багатьох обласних ЗМІ про це писалося неодноразово. У краї створюються сприятливі умови для всіх юних спортсменів із різних куточків нашого краю. Протягом року діти беруть участь у таких масових і популярних турнірах, як «Різдвяне Мукачево», Кубок ПАДІЮНа, Меморіал Тиграна Петросяна, «Мукачівське літо», «Біла тура», чемпіонатах області в різних вікових категоріях та інших змаганнях.

70529995

Однак є група найбільш перспективних юних гравців, яким керівники федерації приділяють особливу увагу. За сприяння управління молоді та спорту молодих талантів якомога частіше відряджають на всеукраїнські змагання, де вони накопичують потрібний досвід у протистоянні з сильними суперниками з інших областей України. У наших юних зірочок є вже серйозні здобутки на всеукраїнській арені. Це стосується юних вихованців Мукачівської ДЮШАК Олександра Решетаря, Валадіса Пеппаса, Вадима Петровського та свалявця Ярослава Щербака. Останній, до речі, був визнаний кращим юним гравцем 2015 року. Ці чотири шахові мушкетери вже кілька років поспіль, як кажуть, правлять бал у закарпатських шкільних шахах, виграючи практично всі престижні змагання. Навіть більше: у березні на Меморіалі Ткаченка, де грали багато провідних шахістів області, Валадіс Пеппас посів третє призове місце. А на цьогорічному чемпіонаті Закарпаття Ярослав Щербак ледь не потрапив до призової трійки. Тож можна констатувати, що наша молодь уже гучно стукає в двері елітного клубу найкращих шахістів.

Зайвим підтвердженням сказаному є виступ двох представників Закарпаття в престижному всеукраїнському фестивалі школярів «Київська весна на Оболоні», який нещодавно завершився в столиці нашої держави за участі 300 юних спортсменів із усіх куточків країни. Змагання проходили в трьох вікових категоріях У двох із них змагалися юні представники Закарпаття.

По-справжньому тріумфальним став виступ Вадима Петровського, який грав у турнірі за участі 113 спортсменів 2007-2008 років народження. 10-річний мукачівець просто розтрощив усіх конкурентів і з максимальним результатом – 9 очок з 9 можливих (!) – переконливо став переможцем турніру. Також Вадим виграв турнір із бліцу, а в швидких шахах здобув «бронзову» медаль. Блискучий виступ талановитого юного спортсмена, наставником якого є Аттіла Кріштофорі!

Не менш приємною новиною став успіх 11-річного ужгородця, учня Лінгвістичної гімназії Іллі Кривов’яза. Вихованець шахового гуртка ПАДІЮНа під керівництвом Семена Найгебавера вже встиг непогано зарекомендувати себе не тільки в обласних дитячих, а й міських дорослих змаганнях. Серед трофеїв має навіть «скальпи» кількох кандидатів в майстри. Однак за межами Закарпаття Ілля ще не виступав. І ось дебют відбувся й одразу приніс довгоочікуваний успіх. Турнір серед 12-річних був одним із найсильніших і наймасовіших. За перемогу боролися 82 юні спортсмени з 14 областей України. Із дев’яти партій «класичного» регламенту ужгородець набрав 7 очок (6 перемог, 2 нічиї й 1 поразка), програвши лише майбутньому переможцю киянину Ярославу Сараєву. Ще з двома учасниками Ілля поділив третє-п’яте місця, а за коефіцієнтом посів четверте.

Що ж, можна напевно сказати, що щільна когорта юних шахових мушкетерів Закарпаття відтепер поповнилася ще одним сміливим і амбітним бійцем. Утім, роздавати аванси й співати дифірамби особливо, мабуть, не варто. Здібними і перспективними вважаються десятки, а от справжніми майстрами стають одиниці. Кожен має пройти до шахової вершини свій шлях, не зупиняючись і не звертаючи вбік із головного путі. Тож поживемо – побачимо…

Аркадій ВОРОВИЧ, «Спорт тайм»

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах