5584
17:47 20.042017

Закарпатські шахові зірочки засяяли на Оболоні

Спорт 2597

Умовам, у яких зростає сучасна шахова молодь нашого краю, представникам старшого покоління залишається тільки позаздрити і, звичайно ж, порадіти.

shakhmaty4

До послуг юних талантів затишні приміщення клубів та гуртків, кваліфіковані тренери, сучасні комп’ютери, потужні шахові програми, електронні годинники тощо. Сприятливі умови для підростаючого покоління, до прикладу, створені в Мукачеві, Ужгороді, Берегові, Виноградові, Рахові, тому саме вихованці цих міст та районів задають тон у дитячих обласних змаганнях. На жаль, дітлахам з інших районів, особливо гірських, у цьому плані не пощастило. Адже там, де відсутні шахові ентузіасти, значних результатів (як у дитячих, так і в дорослих шахах) чекати не варто. Протягом року наші діти беруть участь у таких масових і популярних турнірах, як «Різдвяне Мукачево», Кубок Падіюну, Меморіал Тиграна Петросяна, «Мукачівське літо», «Біла тура», чемпіонатах області в різних вікових категоріях та інших змаганнях.

Найперспективніші юні гравці часто їдуть за межі Закарпаття для участі в престижних всеукраїнських і навіть закордонних змаганнях. Такі наші юні земляки, як мукачівці Олександр Решетар, Валадіс Пеппас, Вадим Петровський, свалявець Ярослав Щербак, уже мають серйозні здобутки на українській арені, призові місця в чемпіонатах України в різних вікових категоріях. А Ярослав Щербак узагалі відзначився, отримавши позаминулого року звання кращого юного шахіста України.

Зайвим підтвердженням сказаному є виступ двох представників Закарпаття на престижному всеукраїнському фестивалі школярів «Київська весна на Оболоні», який нещодавно завершився в столиці нашої держави за участю 300 юних спортсменів з усіх куточків країни. Змагання проходили в трьох вікових категоріях У двох із них змагалися юні закарпатці.

ПеТРОВСЬКИЙПо-справжньому тріумфальним став виступ Вадима Петровського, який грав у турнірі за участю 113 спортсменів 2007–2008 років народження. 10-річний мукачівець просто розтрощив усіх конкурентів і з максимальним результатом – 9 очок з 9 можливих (!) – переконливо став переможцем турніру. Також Вадим виграв турнір з бліцу та здобув бронзову медаль у швидких шахах. Блискучий виступ талановитого юного спортсмена, наставником якого є Аттіла Кріштофорі!

ФОТО КРИВОВЯЗНе менш приємною новиною став успіх 11-річного ужгородця, учня Лінгвістичної гімназії Іллі Кривов’яза. Вихованець шахового гуртка Падіюну під керівництвом Семена Найгебавера вже встиг непогано зарекомендувати себе не тільки на обласних дитячих, а й міських дорослих змаганнях. Навіть має перемоги над кількома кандидатами в майстри. Однак за межами Закарпаття Ілля ще не виступав. І ось дебют відбувся й одразу приніс довгоочікуваний успіх. Турнір серед 12-річних був одним з найсильніших і наймасовіших. За перемогу боролися 82 юні спортсмени з 14 областей України. Із 9 партій «класичного» регламенту ужгородець набрав 7 очок (6 перемог, 2 нічиї, 1 поразка), програвши лише майбутньому переможцю киянину Ярославу Сараєву. Ще з двома учасниками Ілля поділив третє – п’яте місця, а за коефіцієнтом посів четверте.

Тож можна напевно сказати, що щільна когорта юних шахових мушкетерів Закарпаття відтепер поповнилася ще одним сміливим та амбітним бійцем. Утім співати дифірамби не варто. Здібними й перспективними вважаються десятки, а от справжніми майстрами стають з них лише одиниці. Кожен має пройти до шахової вершини свій шлях, не зупиняючись і не звертаючи вбік з обраного напрямку. Багато що залежить від тренерів, батьків, а в першу чергу – від самої дитини. Тож поживемо – побачимо…

Аркадій ВОРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах