5928
13:32 1.052017

Закарпатці готуються до повітряних боїв під небом Тернопільщини

Спорт 3548

Небесні тренування на швидкості 150 км/ч, або як закарпатці до «Кубка Свободи 2017» готуються

gTLCYoYesRE

Тренування в небі! Саме так до всеукраїнського конкурсу «Кубок Свободи 2017» готуються на Мукачівщині, у селі Форнош. Зовсім скоро, а саме з 5 по 8 травня в тернопільському Міжнародному аеропорті стартують відкриті змагання з авіамодельного спорту моделей класів F2I та F2D, участь в яких прийме близько 50-60 пілотів зі всієї України.

Закарпатці ж у такому конкурсі братимуть участь не вперше, почали ще в далекому 2005 році, а у 2007,завдячуючи Олександру Покорському, здобули перемоги на Кубку України серед дорослих і чемпіонаті Європи серед юнаків. Цього року своє вміння пілотування на конкурсі продемонструють Філеп Олександр, Філеп Крістіна, Маді Річард та Ворчак Іван.

На Закарпатті авіамоделювання має хороші традиції, активних прихильників та серйозних спортсменів. Видовище самого ж повітряного бою, без перебільшення, захопливе. У краї віддають перевагу кордовому авіамоделюванню. Кордові моделі передбачають двигун і керуються пілотом із землі за допомогою кількох спеціальних тросиків (корд). Звідси й назва.

У категорії кордових чотири класи, у кожному з яких пріоритет віддається або швидкості, або маневреності. «Швидкісні моделі» та «гоночні» (3 спортсмени одночасно на треку) мають бути максимально швидкими. Пілотажні або «акробатичні» – для фігур вищого пілотажу й передбачають високу маневреність.

Ну і, зрештою, «повітряний бій». Він поєднує швидкість і маневреність. Змагатися одночасно тут мають двоє пілотів. Перед боєм до хвостів кожного літака прив’язують довгі паперові стрічки, і перемагає той, хто зуміє пропелером свого літака «нарубати» якомога більше шматків зі стрічки супротивника. Причому самі пілоти не мають права виходити за накреслене коло діаметром 4 метри.

«Перший Кабельний»

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах