6021
09:01 4.052017

Шахова молодь змагалася в ужгородському «Падіюні»

Спорт 2824

Ось уже сьомий рік поспіль у мальовничому місті на березі Ужа в актовому залі Палацу дітей та юнацтва проводиться традиційний дитячий шаховий турнір – Кубок «Падіюну».

ФОТО ПАДИЮН 6_новый размер

Ці популярні змагання давно мають високе реноме в спортивних колах і не потребують особливої реклами. Учасниками заходу щороку стають не менше півсотні дітлахів з різних куточків нашої області. Навіть більше, кілька років гостями Ужгорода були юні шахісти зі Львівської області. Падіюнівські турніри відрізняються високим рівнем організації, хорошими призами, сильним складом гравців, тож недарма більшість шахових тренерів намагаються не пропустити ці змагання, а шахові зірочки чекають на них з особливим нетерпінням. Ось і цього року хороша традиція була продовжена.

Змагання відбулися минулої суботи в приміщенні Палацу дітей та юнацтва за участю 51 юного гравця. За спортивні кубки, медалі та грамоти приїхали позмагатися діти не старші 2003 року народження. Були представники Ужгорода, Мукачева, Берегова, Виноградова. Особливо приємно було бачити школярів з далеких Рахова та Великого Бичкова. Змагання проводилися за регламентом швидких шахів у 7 турів. І дівчата, і хлопці грали гуртом в одному турнірі, але залік відбувся окремо.

Інтриги серед хлопців не сталося. Явний фаворит змагання, один із найперспективніших юних шахістів Закарпаття Валадіс Пеппас легко обіграв усіх конкурентів і зі 100% результатом – 7 очок із 7 можливих – став переможцем Кубка «Падіюну». Переконлива перемога мукачівця! Дивуватися їй особливо не доводиться, адже у свої 13 хлопчина вже встиг стати призером престижного дорослого турніру – Меморіалу Степана Ткаченка, випередивши багатьох сильних кандидатів у майстри і навіть міжнародного майстра. Два інші призові місця дісталися ужгородцям. Срібну медаль здобув Ілля Кривов’яз, а «бронзу» – Ілля Лабик, в активі обох по 5,5 очка. Стільки ж у Богдана Кондрата, але коефіцієнт мукачівця виявився трохи нижчим.

Змагання серед дівчат пройшли за гострої конкуренції двох юних перспективних шахісток Марії Габор з Ужгорода та Юлії Данкулинець з Мукачева. До останнього туру обидві фаворитки йшли нога в ногу. Але в останньому турі Юлія загальмувала, зробивши нічию. Марія ж здобула важливу перемогу і з 5 очками стала переможницею змагання. Третє місце у мукачівки Вероніки Кейк – 4 очки.

На урочистому закритті змагань головний суддя Семен Найгебавер нагородив переможців грамотами, медалями та кубками. Грамоти й солодкі призи отримали також трійка найсильніших 9-річних спортсменів і наймолодші учасники турніру.

Утім заспокоюватися юним шахістам зарано. Уже 7 травня більшості учасників Кубка «Падіюну» знову доведеться зустрітися за шахівницею, цього разу у фіналі обласних змагань «Біла тура». Щоправда, там вони вже гратимуть не за себе, а захищатимуть спортивну честь збірної команди рідного міста чи району.

Аркадій ВОРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах