6738
11:40 1.062017

Юні закарпатські шахісти вшанували Тиграна Петросяна

Спорт 1714

Закарпаття – чи не найколоритніший за національним складом регіон України. Живуть та плідно працюють тут і представники вірменського народу. В області навіть діє Товариство вірменської культури Закарпаття «Арарат», яке нещодавно відсвяткувало 20-річчя з дня заснування. На його рахунку чимало благодійних справ. Серед них і багаторічна підтримка обласних шахів.

ФОТО ПЕТРОСЯН КО (1)_новый размер

Особою, яка об’єднала закарпатських вірмен та шахістів, став радянський гросмейстер, дев’ятий чемпіон світу Тигран Петросян. У 2004-му, коли йому мало би виповнитися 75 років (помер у 1984-му), тодішній керівник Товариства «Арарат» Сергій Нікогосян запропонував провести меморіальний турнір пам’яті видатного гросмейстера. Ідея знайшла гарячу підтримку, і процес, як кажуть, пішов… Організація турніру була бездоганною, і він надовго прописався у спортивному шаховому календарі. У різні роки Сергію Нікогосяну допомагали його друзі й земляки Гарік Орбелянц та Сергій Мотевосян. У шаховій федерації організацією турнірів активно займалися Семен Найгебавер, Володимир Артамонов, Юрій Мошак, зробив свій внесок у добру справу й автор цих рядків.

Кілька останніх років петросянівським меморіалом опікуються новий голова Товариства «Арарат» Вардан Товмасян та представник Союзу вірмен України в Закарпатській області Андранік Нікогосян. Як і їхні попередники, вони теж вкладають душу й серце в дитячий шаховий турнір та продовжують плідну співпрацю із шаховою федерацією.

Цьогорічний Меморіал Петросяна відбувся в Ужгородському СЦД «Ювентус» 28 травня за участю 44 шахістів до 14 років. Турнір зібрав практично всіх провідних юних спортсменів краю. Про напруженість спортивної боротьби свідчить хоча б той факт, що одразу троє учасників набрали по 6 очок із 7 можливих. Найвищий коефіцієнт виявився в кандидата в майстри зі Сваляви, одного з головних фаворитів змагання Ярослава Щербака, який і став переможцем турніру. Другий приз дістався мукачівцю Валадісу Пеппасу, а «бронза» – ужгородцю Іллі Кривов’язу. Серед дівчат до призової трійки увійшли мукачівки Юлія Данкулинець, Вероніка Кейк (5 очок) та Даяна Рустамова з обласного центру (3 очки). Призери в усіх номінаціях нагороджені грамотами, медалями та цінними призами.

Однак головний сюрприз чекав на учасників після процедури нагородження. Кожен юний спортсмен, незалежно від місця, яке він посів у турнірній таблиці, отримав від Андраніка Нікогосяна красиву глиняну фігурку у формі шахової тури, майстерно виконану місцевим умільцем. Цей маленький сувенір залишить у пам’яті дітлахів найкращі спогади про петросянівський турнір в Ужгороді.

Аркадій ВОРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Тячівщині під час обшуку вилучили у місцевого жителя майже 1 кг наркотиків рослинного походження
12:33
Традиційний турнір ветеранів із мініфутболу пам’яті Василя Турянчика фінішував у Мукачеві
12:10
«Минай» був близьким до перемоги над «Рухом»
11:57
Відійшов у вічність перший декан економічного факультету УжНУ
11:39
На Закарпатті затримали таксистів-переправників
11:28
Мукачівець побив незнайомця і відібрав телефон, а миколаївчанка у закарпатки – сережки
09:53
Із якими проблемами стикаються закарпатці з особливими потребами
09:25
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, буде частково обмежено рух транспортних засобів
09:12
«Пам’ятна записка / Pro memoria» – виставка учасників «Резиденції Вибачте Номерів Немає» відкрилася в Ужгородському скансені
08:50
У Центрі медико-соціальної реабілітації дітей ім. Святого Михаїла в селі Ратівці відкрили кабінет галотерапії
08:32
Всі новини