6990
13:05 23.062017

На Закарпатті шахові стосунки з’ясовували наймолодші

Спорт 1849

Акселерація закарпатських шахів іде повним ходом. Згадую фінали обласних чемпіонатів кінця 60-х, коли дітлахом піонерського віку спостерігав за грою провідних шахістів краю. Їм тоді було 30–40 років – найоптимальніший вік для сильного гравця. Студенти, не кажучи вже про школярів, до фіналу в ті часи не потрапляли.

фото 12 років_новый размер

Сьогодні ситуація кардинально змінилася. 12–13-річна молодь уже гучно стукає у двері елітних турнірів, майже на рівних грає з кандидатами в майстри. Тож її вихід на провідні позиції – питання 3–4 років. В активі таких юних гравців, як Ярослав Щербак зі Сваляви, мукачівців Олександра Решетаря, Валадіса Пеппаса та Вадима Петровського, ужгородця Іллі Кривов’яза, берегівця Андрія Іжака та інших, багато перемог над солідними кандидатами в майстри.

Формуванню майстерності сприяє цілеспрямована робота з дітьми, для яких у нашому краї зі скромними шаховими традиціями створені непогані умови. В обласному спортивному календарі ледь не кожен третій захід дитячий. Багато молоді грає і в дорослих турнірах. Найкращі діти їздять на всеукраїнські змагання, де подеколи виборюють призові місця.

Чергове спортивне дійство відбулося нещодавно в Мукачеві. У шаховому клубі міста під древнім Паланком провели чемпіонат області серед дітей до 12 років. 28 учасників з чотирьох районів краю виборювали звання найсильніших, змагаючись за регламентом швидких шахів у сім турів.

Фаворитами турніру вважалися шахові зірочки – мукачівець Вадим Петровський та Ілля Кривов’яз із Ужгорода. Обох, жартома кажучи, можна вважати «ветеранами» дитячих змагань, адже в активі хлопців чимало перемог в обласних чемпіонатах і навіть призові місця на всеукраїнських змаганнях. Високий клас гри вони підтвердили і в цьому турнірі. Після чотирьох перемог зустріч лідерів відбулася в п’ятому турі й мала стати визначальною для розподілу призових місць. Але поєдинок завершився бойовою нічиєю, і протистояння продовжилося в заочному режимі. Поступатися очками не хотів жоден, тож фінішу обидва дісталися з результатом 6,5 очка із 7 можливих, посівши дві перші сходинки. Завдяки вищому коефіцієнту чемпіоном у цій віковій категорії став Ілля Кривов’яз. Друге місце у Вадима Петровського. «Бронза» дісталася ще одному представнику обласного центру – Миколі Доманському, який відстав від переможців на півтора очка.

Серед дівчат призову трійку склали ужгородки Евеліна Матяшовська, Дарина Маркович та мукачівка Марія Маслей.

Попереду в юних спортсменів Закарпаття багато цікавих і корисних змагань. Одне з них – масовий Всеукраїнський шаховий фестиваль «Мукачівське літо» – розпочнеться в місті над Латорицею за два тижні.

Аркадій ВОРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Учні Ужгородського ліцею вирощують мікрозелень та донатять на ЗСУ
17:29
Самовираження через мистецтво: арттерапія для підлітків
17:07
В Ужгороді відбувся благодійний фестиваль «Сакура фест-2024»
16:45
Закарпатські податківці з початку року надали понад 34 тисячі адмінпослуг
16:31
На Закарпатті рятувальники відкрили ще один клас безпеки для дітей
16:14
У Вишківській громаді пройде обговорення дозволів для перебування у прикордонній смузі
16:03
Інструктори Нацгвардії провели для закарпатських журналістів заняття з вогневої, тактичної та медичної підготовки
15:12
Поліцейські охорони Закарпаття знайшли зниклу дитину
14:52
У Закарпатському обласному центрі кардіології та кардіохірургії за минулий рік успішно виконали 151 операцію на відкритому серці
14:35
В Ужгороді патрульні допомогли чоловіку відшукати телефон, який він забув у таксі
14:24
Всі новини