8329
15:36 5.092017

На території Ужгородського замку змагалися дрони

Спорт 2657

2–3 вересня в обласному центрі відбувся ІV етап чемпіонату України та перший у нашій державі Кубок Східної Європи з дрон-рейсингу.

IMG_0322

Змагання такого типу проводяться на спеціально обладнаних трасах, які розмічаються стрічкою або прапорцями, а глядачі та учасники відгороджені спеціальною сіткою для захисту від гоночних коптерів. У разі непроходження учасником перешкоди (прапора, воріт, тумби) йому нараховуються штрафні бали або він в обов’язковому порядку повинен повернутися і пройти перешкоду повністю. Інакше коло не зарахують.

Загалом участь у цьому спортивному дійстві взяли 32 чоловік, серед яких кращі спортсмени України та учасники з-за кордону. Спеціальним гостем змагань був чемпіон світу з перегонів на дронах – австралієць Чед Новак.

У суботу, 2 вересня, учасники провели тренування, а згодом розпочалася кваліфікація, яка складалася з трьох сегментів. Гонщики були поділені на групи з чотирьох осіб, а до уваги брали найкращий час на колі. У першій частині найшвидшим виявився Олександр Шем’яков (17.408 с), у другій лідер був незмінний, проте вже з новим часом – 16.957 с. А в заключній частині кваліфікації кращим знову став Олександр. Фінальний час – 16.886 с. Другим завершив кваліфікацію Микола Подаков – 17.487 с, а трійку призерів замкнув Ілля Лукащук (17.548 с).

Наступного змагального дня, 3 вересня, на трасі було гарячіше, адже настав час власне самої гонки. Стартували учасники в групах по чотири спортсмени на вибування. Глядачі стали свідками гарної локації, карколомних падінь дронів, прикрих аварій, захоплюючих обгонів, а також якісної гарної картинки на моніторі. На трасі були великі швидкості, адже дрон за 1,5 с розганяється до 200 км/год.

Глядачі мали можливість бачити польоти дронів від першої особи на спеціальному екрані. Зважаючи на те, що це новий вид спорту для нашого краю, відвідувачів було чимало.

IMG_0511

На жаль, переможцю кваліфікації не вдалося потрапити до фіналу. За підсумками виснажливої, але захоплюючої дистанції третє місце посів Ігор Буцерога. Визначали сильнішого Модест Ач та Микола Подаков. Між ними розгорнулася справжня непоступлива боротьба, і навіть були влаштовані спеціальні заїзди, на яких кращим виявився Микола.

Переможець змагань – запорізький гонщик Микола Подаков – поділився з читачами нашого видання своїми враженнями від здобутого успіху: «Я сподівався, що зможу перемогти, і дуже радий, що мені вдалося це зробити, адже в мене були сильні суперники. Хочу звернути увагу на те, що тут гарна локація й цікава траса. А вибороти першість зміг завдяки інтенсивним тренуванням, терпінню, концентрації та спритності».

Хочеться сподіватися, що ці старти дадуть серйозний поштовх для розвитку дрон-рейсингу на Закарпатті й через деякий час у нас буде можливість уболівати за наших земляків.

Олег МИКИТА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах